Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 6 септември 2018 г.

Нова акция на групата инициативни и небезразлични към ситуацията в образованието граждани


Групата инициативни и небезразлични към ситуацията в образованието граждани ми изпратиха своя отговор до г-жа Иванка Киркова, Началничка на РУО-Пловдив с молба да го публикувам, та да стигне до колкото се може повече хора (тъй като една от техните цели била да спомогнат за пробуждането на тъй дълбоко спящия масов български поспаланко!):

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
ЗА СВЕДЕНИЕ:
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ
ВЪЗРАЖЕНИЕ

От група инициативни и съпричастни към проблемите на образованието български граждани

Госпожо Киркова,
От Вашата реакция на нашето предложение си направихме следните изводи:
Вие самата нямате никакво намерение да правите някаква промяна за осъвременяване на преподаването по гражданско образование и философските дисциплини. Ръководената от Вас институция също. С други думи казано, Вашата работа не ни удовлетворява, тя не отговаря на императивите на времето.
Не желаете да се съобразите с мнението на гражданите и да  включите Ангел Грънчаров, който е доказал своите способности да извършва истинска промяна в начина на преподаване, с цел излизане от катастрофалното положение на българското образование. Ако искахте реална промяна, щяхте да търсите под дърво и камък  новатори като него и да ги лансирате.
В този отговор на нашето възражение, както и в отговора на предоставената Ви преди време петиция, зад лицемерната  любезност към гражданите прозира  желание да прехвърлите отговорностите си на друг, да залъжете гражданите, да запазите плачевното статукво в сферата и добрите си отношения с колегите Ви. Това са Ваши лични интереси, но не и тези на обществото и страната ни.
В този случай сме принудени да снемем доверието си от Вас и да обсъдим какви мерки ще предприемем за отстраняването Ви от поста Директор на РУО Пловдив.
Не може тези, които доведоха образованието да катастрофа да са водачи и при излизането от същата тази катастрофа. Нужни са нови хора, нужни са личности с нов манталитет и с нови ценности. Г-н Грънчаров е един от малцината, доказали на дело, че е един от тях. А Вашите инспектори по гражданско образование, на които Вие доверявате ръководството на "промяната" в тази област, най-активно участваха в политическите репресии над г-н Грънчаров. Това означава, че Вие не си давате сметка какво казвате и какво правите и действате прикрито в ущърб на обучението и образованието, против изискванията на закона.
Госпожо Киркова,
Голяма грешка е, че като високопоставен мениджър в образователната институция си позволявате да правите каквото си искате и в името на запазването на комфорта на Вашите приближени и протежета чрез апарата на РУО, тръгвате  против разпоредбите на самия закон! Егоистичният кастов интерес не може да стои над обществения. Много съжаляваме, но сме длъжни да Ви кажем, че така не може да се ръководи една организация, издържана с парите на данъкоплатците. Приоритет би трябвало да имат интересите на младите хора и  качественото  съвременно обучение и образование. Вие избрахте да се причислите към паразитната бюрократична каста, на която служите.
Държим да Ви съобщим, че по указаните по- горе причини  и противоречивия морал, който демонстрирате през времето, в което ние и господин Ангел Грънчаров  търсехме съдействие от Вас,  Вие, без да искате  показахте,  че за Вас единствено значение има интереса и удобството на вегетиращите от години във властта послушници.
Изводите, които следва да си направите оттук-нататък оставяме на Вас.
И какво следва да предприемете като действия също оставяме да решите сама.
Около казуса "Грънчаров" Вие лично се дискредитирахте като ръководител, за което  искрено съжаляваме, че ще трябва да понесете последствията.
Продължаваме да следим вашите действия и бездействия по-нататък, а междувременно изпращаме настоящето писмо и до Вашия пряк Началник – господин Министъра, с линкове на водената с Вас кореспонденция.
Нека стане ясно колко инертна и дълбоко прогнила в нравствено отношение е организацията, която в момента ръководи по места образованието и възпитанието на нашите деца и внуци.

5 септември 2018 година, Пловдив

Група граждани, представлявани от:

1. Мария Василева
2. Владимир Петков
3. Жанета Писарева
4. Стефан Василев
5. Юлия Михайлова
6. Любен Воденичаров
7. Ангел Малинов
8. Ивайло Нейчев

ПРИЛОЖЕНИЯ:


До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От група инициативни граждани, небезразлични към ситуацията в образованието

Уважаема госпожо Киркова,

Тъй като е скандално това, че учителят по философия и гражданско образование Ангел Грънчаров продължава да е безработен и без средства за съществуване (заедно със съпругата си, уволнена заради неговата твърда гражданска позиция за истинска промяна и реална демократизация в образователната сфера), то Ви предлагаме, предвид въвеждането на новия предмет "Гражданско образование" да го назначите на работа като свой съветник по осъвременяване на преподаването по учебните предмети "Философия" и "Гражданско образование".
Иначе казано, предлагаме Ви това, за което Вие отдавна сама би трябвало да сте се досетила – предвид качествата и постиженията на този така активен деец на пловдивското и българското образование.
Бихте могла да го предложите на г-н Министъра и за работа в екипа на МОН, ръководещ и направляващ промяната в преподаването на тия предмети в цялата страна.
Убедени сме, че същинска промяна може да има само когато МОН започне да използва в позитивна посока наличния личностен и творчески потенциал на страната – вместо, както прави досега, да подлага най-способните учители на какви ли не унижения и репресии.
Ще се радваме да ни известите за предприетите практически стъпки в предложената от нас посока.

21 август 2018 г.

Подкрепят предложението следните граждани:

1. Мария Василева
2. Любен Воденичаров
3. Юлия Михайлова
4. Стефан Василев
5. Виолета Чинчева

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: