Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 22 март 2019 г.

Един неръкотворен бисер от "правосъдието" на тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ


Много хора ме помолиха да публикувам решението на ВКС по касационното дело, заведено от директорката на пловдивската ПГЕЕ ("ТЕТ Ленин") срещу Решение на Окръжен съд в Пловдив, с което беше отменено решението на последния за отмяна на нейната заповед за моето моето уволнение и възстановяване на работа като учител по философия и гражданско образование в същото това училище, иначе казано, т.е. поискаха да прочетат скандалното решение, с което самият ВКС "узакони" произвола, извършен от упомената властваща особа над моя милост; ето, публикувам това решение, прочетете го - за да видите как "в името на народа" моя милост завинаги беше лишен от учителски права:

РЕШЕНИЕ
№ 49

София, 20. март 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на тринадесети февруари две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Борислав Белазелков, ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев, Димитър Димитров

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр.д. № 3119 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение № 561/24.04.2018 на Пловдивския окръжен съд по гр. д. № 221/2018, с което е отменено решение № 4327/12.12.2017 на Пловдивския районен съд по гр. д. № 7330/2017, като са уважени предявените искове по чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ за признаване незаконността на уволнението, за възстановяване на работа и за заплащане на обезщетение за оставане без работа. Обжалването е допуснато поради значението на материалноправния въпрос кой е правнорелевантния момент, към който следва да е налице предварителната закрила по чл. 333, ал. 1 КТ и по-специално, когато е дадено мнение с решение на ТЕЛК, което не е влязло в сила към момента на уволнението и впоследствие е било отменено.

По повдигнатия материалноправен въпрос Върховният касационен съд намира, че закрилата при уволнение на трудоустроен или боледуващ от определен кръг болести работник или служител се преодолява чрез получаването на предварително разрешение от инспекцията по труда за извършване на конкретното уволнение, като разрешението се издава въз основата на необвързващо мнение на ТЕЛК. Мнението на ТЕЛК се изразява с решение, което удостоверява по обвързващ начин обстоятелства от нейната компетентност: заболяванията, от които страда кът, как се отразяват те на неговата работоспособност, кои от условията, при които той полага труд са му противопоказани или са причинили уврежданията, но също и необвързващата преценка за начина, по който прекратяването на трудовия договор би се отразило на неговото състояние. Компетентна да постанови разрешението за уволнение обаче е инспекцията по труда. За нея обвързващи са само удостоверените обстоятелства във връзка със заболяванията на работника, които имат отношение към други права на работника – осигурителни и на обезщетение при трудова злополука или професионално заболяване.

За законността на уволнението правно значение има фактът на произнасянето на ТЕЛК. В кои части неговото решение подлежи на обжалване, обжалвано ли е и какъв е резултатът по жалбата е без правно значение, тъй като компетентна да постанови разрешението е инспекцията по труда. Дори в резултат на обжалване в последствие да са променени обстоятелствата, те имат значение за други права на работника, а евентуално последващо различно мнение е в същата степен необвързващо, както и първоначалното.

Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, като разгледа жалбата и провери обжалваното решение с оглед изискванията на чл. 290, ал. 2 ГПК я намира основателна поради следните съображения:

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че ищецът е работил като „Старши учител“ при ответника по безсрочен трудов договор, като със заповед № 640/23.03.2017, трудовото правоотношение между страните е прекратено на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 КТ. С оглед преодоляване на закрилата при уволнение преди издаване на процесната заповед, ответникът е изискал и получил разрешение от Инспекция по труда и е взел мнението на ТЕЛК, че заболяването на ищеца попада в списъка по Наредба № 5/20.02.1987 и подлежи на защита по чл. 333, ал. 1, т. 2 и т. 3, но евентуалното съкращение на лицето, не би се отразило неблагоприятно на здравословното му състояние. Представеното в първоинстанционното производство експертно решение на ТЕЛК № 0981/27.02.2017, съдържащо данни за здравословното състояние на ищеца преди уволнението, е отменено с ЕР № 0648 от 102/04.10.2017 на НЕЛК и е върнато за ново освидетелстване на лицето, като с ново експертно решение на ТЕЛК № 0100 от 004/11.01.2018, е определен различен процент намалена работоспособност – 42%. В тази връзка е прието, че не е налице валидна процедура за вземане на мнение на трудово-експертна лекарска комисия, тъй като същото е в процедура по обжалване, а от друга страна не е извършвана консултация на лицето с невролог и психиатър (в какъвто смисъл са били указанията на НЕЛК) и следователно това експертно решение не съдържа пълна и точна информация за здравословното състояние на лицето, с каквато е трябвало да разполага инспекцията по труда при изразяване на становището си. Предвид изложеното, въззивният съд е приел, че в случая липсва надлежно изразено мнение от ТЕЛК с влязло в сила решение, каквото е задължително и това е довело до нарушаване на предварителната закрила по чл. 333, ал. 1 от КТ, което от своя страна е основание за отмяна на уволнението, без спора да се разглежда спора по същество. Предвид изложеното въззивният съд е приел, че извършеното уволнение е незаконно и следва да бъде отменено, поради което са уважени предявените искове по чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ.

Правилно въззивният съд е приел, че за уволнението на ищеца е било необходимо да бъде взето мнение от ТЕЛК и разрешение от инспекцията по труда. Също правилно съдът е приел, че мнението на ТЕЛК е дадено с ЕР № 0981/27.02.2017, в което е установено, че заболяването на ищеца попада в списъка по Наредба № 5/20.02.1987 и подлежи на защита по чл. 333, ал. 1, т. 2 и 3 КТ, но евентуалното съкращение на лицето, не би се отразило неблагоприятно на здравословното му състояние. Неправилно обаче съдът е приел, че за законността на уволнението имат правно значение: обжалването и отменяването на решението с ЕР № 0648 от 102/04.10.2017 на НЕЛК, както и последващото освидетелстване на лицето, при което с ЕР ТЕЛК № 0100 от 004/11.01.2018, е определен различен процент намалена работоспособност.

Видно от изложеното обжалваното решение е постановено в нарушение на материалния закон, поради което следва да бъде отменено, а предявените искове – отхвърлени от касационната инстанция съгласно чл. 293, ал. 2 ГПК с присъждане на разноски.

Воден от изложеното Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение

РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение № 561/24.04.2018 на Пловдивския окръжен съд по гр. д. № 221/2018.

ОТХВЪРЛЯ предявените от А. И. Г. срещу Професионална гимназия по електроника и електротехника, П. искове по чл. 344, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 КТ за признаване незаконността на уволнението, за възстановяване на работа и за обезщетение поради незаконно уволнение.

ОСЪЖДА А. И. Г. да заплати на Професионална гимназия по електроника и електротехника, П. сумата 950 лева разноски по делото.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: 1. 2.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

11 коментара:

Анонимен каза...

Аз, бай Ангеле, никъде не виждам забрана от съда да учителстваш; нито потвърждение на твърдението, че си пълен некадърник (не че се съмнявам де), с което всъщност сам се наричаш и което нито веднъж не е било използвано по твой адрес от директорката Анастасова.
Видимо е, че съдът се произнася по казуса необходимо ли е да се намеси ТЕЛК в случая с твоето уволнение. А ти, да ти припомня, от години се пънеш, че си здрав като бик, че нищо ти няма, че тебе ТЕЛК те не лови.
Ми какво искаш тогава бе, тъпунгер?

Анонимен каза...

Съжалявам, г-н Грънчаров...

Никола Ташев

Анонимен каза...

Oбръщение към всички посетители на този блог!


Всеки, живял в БГ, знае от малък, колко законност има в българската „шуро-баджаначеска" съдебна системa и колко може да се разчита на корумпирания български съд.

Призовавам всеки, който съчувства на господин Грънчаров за „законното“ решение на ВКС - помогнете, с каквото можете.
Нека съберем дължимата сума от 950 лева, преди тя да е станала двойна и тройна!
Това е най-малкото и най-лесното нещо, което можем да направим в защита на господин Грънчаров.

ЗАЩОТО двойното уволнение на семейство Грънчарови е позор във всяко отношение.
Каквито и недостатъци да има човекът Грънчаров, колкото и да не допада някому с убежденията си - нищо не оправдава неговото и на неговата жена уволнение.
Затова призовавам всички към солидарност, независимо от това, кой какви политически, религиозни, философски и прочее убеждения изповядва.


Подкрепете учителското семейство финансово, с каквото можете по сметката за дарения:



Ангел Иванов Грънчаров
Angel Ivanov Grancharov

SWIFT ( BIC) : UNCRBGSF

IBAN: BG14 UNCR 7527 1055 2784 14


Моля, разпространете моя призив по други форуми в интернет.

Анонимен каза...

На прима виста и опитвайки се да не бъда грубо-подозрителен за корумпираност към касационния съдия Борислав Белазелков и екипа му, или за недопустимо не изпълняване от тях на съдийските си задължения!
Съгласен съм с правните им постановки, които посочват неправилността в решението на ПОС и основанието за отмяна на решението му!
Но! ВКС е висша инстанция, която е задължена, както всеки горестоящ съд да направи пълна проверка на това решение! За да види, че ПОС не се е произнесъл в решението си по казуса на първоначалната искова молба на ищеца, а именно, че уволняването му по чл. 358. ал. 1, т. 5 от КТ е незаконно на основанието, че то е разглеждано и е отхвърлено в триинстанционно производство по-рано! А, ако ли не се признава от съда това основание, то следва да бъде разгледано и проконтролирано и от ПОС, и от ВКС, дали е законосъобразно решението на първоинстанционния съд по съществото на този казус! Като се вземат предвид от съдиите всичките твърдения и доказателства на страните за възможното лъжесвидетелстване, и възможното манипулиране на свидетелските показания и на другите й доказателства от директорката на ПГЕЕ - Пловдив, включително, освен на подчинените й и на ученици! А, като и, след, като се вземе предвид от съдиите и, че е имало неуспешен първи опит на директорката за уволняване на ищеца по казуса на чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ! Вторият от който си е прозрачно смехотворно-реваншистки, от която и да е гледна точка погледнат тук, особено в случая с учител от ранга на Ангел Грънчаров, автор на поредица от книги с философско-критична и с политическо-реформаторска насоченост към образованието в страната ни!
Поддакването и подкрепянето на подобен недопустим реваншизъм с решението на екипа от касационни съдии, председателстван от Борислав Белазелков, прави изключително смехотворен, несериозен, не авторитетен и направо корумпируем целия Върховен касационен съд! За което аз бих поискал от общото му събрание да разгледа това решение и да вземе необходимите мерки то, да не бъде повтаряно в бъдеще!

2019.03.22г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

На прима виста и опитвайки се да не бъда грубо-подозрителен за корумпираност към касационния съдия Борислав Белазелков и екипа му, или за недопустимо не изпълняване от тях на съдийските си задължения!
Съгласен съм с правните им постановки, които посочват неправилността в решението на ПОС и основанието за отмяна на решението му!
Но! ВКС е висша инстанция, която е задължена, както всеки горестоящ съд да направи пълна проверка на това решение! За да види, че ПОС не се е произнесъл в решението си по казуса на първоначалната искова молба на ищеца, а именно, че уволняването му по чл. 358. ал. 1, т. 5 от КТ е незаконно на основанието, че то е разглеждано и е отхвърлено в триинстанционно производство по-рано! А, ако ли не се признава от съда това основание, то следва да бъде разгледано и проконтролирано и от ПОС, и от ВКС, дали е законосъобразно решението на първоинстанционния съд по съществото на този казус! Като се вземат предвид от съдиите всичките твърдения и доказателства на страните за възможното лъжесвидетелстване, и възможното манипулиране на свидетелските показания и на другите й доказателства от директорката на ПГЕЕ - Пловдив, включително, освен на подчинените й и на ученици! А, като и, след, като се вземе предвид от съдиите и, че е имало неуспешен първи опит на директорката за уволняване на ищеца по казуса на чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ! Вторият от който си е прозрачно смехотворно-реваншистки, от която и да е гледна точка погледнат тук, особено в случая с учител от ранга на Ангел Грънчаров, автор на поредица от книги с философско-критична и с политическо-реформаторска насоченост към образованието в страната ни!
Поддакването и подкрепянето на подобен недопустим реваншизъм с решението на екипа от касационни съдии, председателстван от Борислав Белазелков, прави изключително смехотворен, несериозен, не авторитетен и направо корумпируем целия Върховен касационен съд! За което аз бих поискал от общото му събрание да разгледа това решение и да вземе необходимите мерки то, да не бъде повтаряно в бъдеще!

2019.03.22г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Обосновано и разумно решение на ВКС. Оказва се, че в България все пак има справедливост. Едно само не ми се хареса - обезщетението е малко.

Ангел Грънчаров каза...

Какъв според Вас трябваше да бъде размерът на обезщетението според Вас, другарко? И бихте ли опитала да се обосновете?

Анонимен каза...

Размерът на обезщетението трябва да покрие разходите за време и труд, който са положили всички институции в държавата през последните две години, да се занимават да проверяват и да работят по всички твои абсолютно безсмислени писма и сигнали, които си написал до кой ли не през последните две години, а не само за делото във ВКС.

Така би било морално и справедливо, макар и да не е обект на конкретното съдебно производство.

Анонимен каза...

Делото се гледа в София на 13 февруари и решението по него е No49, 4+9=13, а 3х13 пак е 49, това е много дяволско число, явно дяволът си те обича, очевидно има защо и ти няма как да не знаеш причината, но те е срам да я споделиш, сигурно е нещо много долно, гнусно и отвратително.

Ангел Грънчаров каза...

Доста оригинални са Вашите представи за "морално" и за "справедливо", другарко. Можете да кандидатствате, съветвам Ви, за вписване в Книгата на рекордте на Гинес: за човек, чието морално съзнание е напълно наопаки на самата елементарна човечност, сиреч, можете да кандидаствата за титлата пръв човешки (морален) урод! Ето сега да Ви разясня какво всъщност направихте с горното си изказване (знам, че няма да ме разберете, но не за Вас го пиша!):

Това дело (ведно с предишните) се водеше тъкмо защото "всички институции" (най-вече висшестоящите звена на образователното ведомство) изобщо не си вършеха работата; ако те си бяха вършили що-годе добросъвестно работата, то въпросната самозабравила се властваща особа, имам предвид директорката на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" още при първите си буйства щеше да бъде наказана, ако случайно тя се беше оказала опърничава, тогава щяха да я накажат пак, е, ако не мирясваше, щяха да я опраскат, щяха да я уволнят, тогава казусът щеше да бъде решен позитивно; друг е въпросът обаче, че в МУТРОЛАНДИЯ няма как висшестоящите институции да си вършат съвестно работата, по тази причина се стигна до съда, и то неведнъж, а съдът, понеже не му е работата да върши работата, да изпълнява задълженията на образователната институция, си изми ръцете вече знаете как, той пък изневери на самата идея за право и за справедливост, но то се знае, че съдът в приказната страна МУТРОЛАНДИЯ просто няма как да бъде друг, разбирате ли поне това?! Тъй е ето, нещата се вързаха в система, в резултат на което моя милост вече няма друг избор освен да съди БЪЛГАРИЯ (в качеството й на МУТРОЛАНДИЯ) в Европейския съд за правата на човека. Когато, дай Боже, ЕСПЧ осъди България-Мутроландия, тогава благодушният български данъкоплатец, допуснал страната му да стане МУТРОЛАНДИЯ, ще се наложи да се бръкне в джоба си и да плати за разкоша, който си е позволил, а именно да даде държавата си на управлението на мутрите! Толкова. Сега разбирате ли за плащането на какви обезщетения всъщност става дума, сфащате ли кой тепърва ще трябва да ги плаща тези обезщетения, та да си отиде всичко в крайна сметка на истинското, на точното, на вярното място?!

Едва ли ще ме разберете, другарко. Просто не Ви стиге акълеца (да не говорим за "моралеца", с извинение!) за да ме разберете! Казано е, че Вие и такива като Вас живеете на някаква друга планета?! Ае вий, мутрите и мутресите, да не би да си имате вече собствена друга планета, където да живеете, щот наистина представите ви за нещата изобщо нямат нищо общо с тукашните, с нормалните, с човешките?!

И още нещо, другарко, което държа да Ви кажа, пак не разчитайки на разбиране от Ваша страна: писмата и сигналите ми до институциите били "абсолютно безсмислени", това го твърдите Вие, знаейки добре, че това изобщо не е така, и то не е така по простата причина че човек требе да мисли поне малко когато се изказва. "Абсолютно безсмислен" текст, писмо, сигнал просто не може да има, другарко, всичко може да е, но той все има някакъв смисъл, е, вярно, може този смисъл да не Ви харесва на Вас лично, но това не значи, че нещата, които на Вас лично не Ви харесват, били немали "абсолютно никакъв смисъл", помислете малко, пък се опитайте да загреете що всъщност казвате! "Смислени" тестове, речи, писма не са само ония, които лично на Вас Ви харесват, както и "безсмислени" не се тези, които не Ви харесват. Просто сте много страстна, другарко, а чувството, превърнало се при Вас в страст, която ви е обладала и Ви тресе, се нарича ЗЛОБА, ОЗЛОБЕНОСТ, по тази причина именно живеете в някакъв друг, бих си позволи да кажа чисто и абсолютно БЕСОВСКИ, САТАНИНСКИ СВЯТ, нямащ нищо общо с този, с Божия свят.

Толкова. Да, нема начин да ме разберете, но аз не за Вас пиша това, пиша за хората, които не са така увредени като Вас. Бъдете здрава! Изтанцувайте още един казачок за мое здраве!

Ангел Грънчаров каза...

До другарката, дето вярва в дяволите и се покланя на тях:

Другарко, амче близо до ума е, че тези съвпадения изразяват това, че вий, поеснелите сатанист(к)и, вий, поклонничките на Дявола, удържахте победа над врага си в мое лице, какво имате да го усуквате, аз лично с Дявола нямам нищо общо, той, Даволът, отколе си е изцяло ваш! Тъй че тъпо е да увъртате, другарко, Вие специално да не би да искате да кажете, че сте Божия, че се покланяте на Бога, ето това бихте ли се осмелила да кажете?! Хайде де, опитайте, или Вие сте атеистка-ленинка?! :-)