Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 ноември 2019 г.

Кога руснаците ще спасят най-после душите си?


«Пока из наших уст помимо нашей воли не вырвется признание во всех ошибках нашего прошлого, пока из наших недр не исторгнется крик боли и раскаяния… мы не увидим спасения».

(П. Я. Чаадаев)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

7 коментара:

Bacho Кольо каза...


«Пока из наших уст помимо нашей воли не вырвется признание во всех ошибках нашего прошлого, пока из наших недр не исторгнется крик боли и раскаяния… мы не увидим спасения».

"...докато не признаем грешките на нашето минало...ние няма да видим спасение..."
Това са типични разсъждения на руски интелигент - за грешките, за съмненията, за спасението на душата.
А сега си представете един пазиБоже американски "интелигент". Ще ти говори за величието на Америка, за божествената и мисия, за световно лидерство. Грешки на миналото"?!? Боже мой, какви грешки? Та Америка е непогрешима...

Ангел Грънчаров каза...

Кольо, ще ти дам един пример само, иначе те са безчет: гледал ли си филма "Апокалипсис сега"? Или някой друг такъв антивоенен американски филм гледал ли си? Май не си? КОГАТО МИ ПОСОЧИШ НЯКОЙ ПОДОБЕН РУСКИ ФИЛМ, ще призная, че донякъде са руснаците си прав. Всъщност руските интелигенти в някакъв смисъл са съвсем чужди на масовата руска душа. За която Русия е съвсем непогрешима, нали така?

Bacho Кольо каза...

Ти, понеже си чукча-писатель, та нямаш време за четене. Освен това, въобще не познава руската и съветската литература и кинематография.
"Котлован" и "Чевегур" на Платонов, романите на Илф и Петров, "Децата на Арбат" на Рибаков, "Нощува облачето златно" на Приставкин, градската проза на Ю. Трифонов, селската на В. Распутин, "Денят по дълъг е от век" на Айтматов - десетки и стотици са примерите в които се критикува руската и съветската действителност.
А пред последните 10-15 години излязоха десетки филми, показващи грешките и извращенията по време на сталинските репресии, по времето на Великата Отечествена и в първите следвоенни години.
Стига да има кой да чете и да гледа.

А "Апокалипсис сега"?!? Велико и въздействащо изключение от мътния поток на американската самодоволност. Изключение, залято от холивудското блато на Рамбо, Недосагемите, тъпите филми-клишета за руската мафия и за американските спасители на света от Армагедона. Все бози , от които на средно интелигентният човек му се повръща.

Анонимен каза...

Братство (фильм, 2019)

Ангел Грънчаров каза...

Паок не ме разбра, Колю. Руските интелигенти (в това число писателите и режисьорите) са в някакъв смисъл "антируснаци" и по тази причина властта ги разглежда като предатели, достойни за разстрел. Как не те досрамя да ми даваш имена на писатели, които са били разглеждани като предатели? И то да ми "обосноваваш" теза, която е съвсем чужда на масовата руска душа (и на руската имперска власт)!!! Още Чаадаев е писал нещо, което съвсем не и изпълнено до ден днешен. А че така силно мразиш Америка е съвсем естествено: та тя е бастион на тъй ненавистната на комунистите и на путинистите свобода...

Анонимен каза...

Апокалипсис сега не е антивоенен филм.
https://www.theguardian.com/film/2019/aug/09/francis-ford-coppola-apocalypse-now-is-not-an-anti-war-film

Анонимен каза...

това че русия има недостатъци не означава че сащ нямат. работите в америка не вървят на добре. на човек му стига да мине по улиците на лос анжелис или сан франциско и види хилядите бездомници, спящи по улиците... страшна работа... не си правете илюзии че има рай на земята.