Представена публикация

Човеци ли сме?

  Да помогнем на Любо ОЩЕ:   Ще помогнем ли за лечението на г-н Любен Воденичаров? Освен това смятам, че нашият "Картаген" - мас...

събота, 7 март 2020 г.

Не се ли срамувате от факта, че образованието у нас по времето на Османската империя е било по-свободно, т.е. по-истинско отколкото е сега?!
Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Соц БГ сайта е меко казано смешен източник на информация. Къде е първоизточника на статистиката на българските училища в Османската империя?

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров!
От известно време следя блога Ви и бих искала да Ви поздравя. Позициите Ви в него са отговарящи на нашата посткомунистическа действителност. Радвам се, че все още има мислещи хора като Вас.
С огромна болка и тъга, като представител на младото поколение, мога да Ви споделя, че при нас – завършващите студенти, си проправят път тоталитарните пропаганди на комунизма и нацизма. Много мои връстници са заслепени от някакви замаскирани неистини, възхваляващи комунизма и „червения” терор.
Не съм имала щастието да бъда Ваша ученичка в гимназията, но ще се радвам да организирате нещо като семинар, за да го посетя. Разбирам борбата Ви срещу порочната ни образователна система. Аз, като студентка в СУ „Св. Климент Охридски”, се нагледах на какви ли не абсурди – управленски, административни, образователни и т.н.
За мен Вие сте един достоен гражданин на България. Докато има хора като Вас, за нашето общество има надежда.
Бъдете силен и не се поддавайте на онези, които искат да Ви бутнат! А колко различно би било, ако имаше повече учители като Вас…
Надявам се да се видим на някой Ваш семинар и заедно да послушаме „Бийтълс” или „Нирвана”.
С любов и уважение,
Даяна Маринова – студентка в окупираното от мутрите ни Отечество

Анонимен каза...

Грънчароу, забравил си да се подпишеш! :)

Анонимен каза...

Не само образованието, а и законността, свободното придвижване, правото на неприкосновена собственост, възможността да се продължи образованието в странство, свобода на вероизповеданието, участие в администрацията на местната и централна власт, дори съдебната, в армията и свобода на икономическите инициативи... Колко от това ползваме сега? Робство???

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, г-жо (госпожице) Маринова,

Благодаря Ви за отзива, който за мен е изключително ценен - понеже ме насърчава да продължавам да работя, живот и здраве да е, все така упорито в съзнателно приетата посока - или да вървя по пътя, по който вървя през целия си живот! Много се радвам, че има млади хора като Вас, които умеят да мислят и да разбират по верния начин реалностите, сред които живеем. Още повече ще се радвам ако добрите думи по мой адрес, които казвате, се окажат наистина верни и справедливи.

Отдавна имам намерението да участвам в създаването на нещо като клуб или семинар, където мислещи хора да имат възможността да разговарят, да разглеждат интересуващи ги теми и прочие. Ето че и Вие заявавате готовност да участвате в такава една дейност, което ме задължава да ускоря работата по създаването на такъв клуб или семинар. От известно време аз се мъча да въвлека властващите в образованието в една инициатива, наречена "кръгла маса" по по непосредствената и практическа реална демократизацията (декомунизация) на образованието (в Пловдив, пък и в страната като цяло), те упорито отказват да се включат, но се питам: дали не е добре ние без тях да започнем това "мероприятие"? Ще видя дали не е дошло времето за започването на една такава дейност, ще се опитам да осигуря условията за провеждането й, за мен ще бъде много важно Вашето мнение по повдигнатия проблем.

До скорошна среща на живо, да се надяваме, че замисленото (и така потребното!) съвсем скоро ще почнем да го реализараме в живота! Познавам и други хора като Вас, които биха се включили в дейността на такъв един клуб или семинар.

С поздрав от сърце и и с уважение: Ангел Грънчаров