Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 септември 2020 г.

Защото просперитетът на Запада е така цялостен и всестранен?



Започналата вече дискусия с оня млад човек, живеещ на Запад, в Обединеното Кралство, но силно обичащ Русия и Путин, на когото някога съм преподавал философия (виж: Защо мразя комунизма, путинизма и подведомствената им русофилщина?), продължава, ето какво ми каза той и как аз му отговорих:

Dimityr Filipov: Ангел Грънчаров Г-н Грънчаров има доста противоречия във вашите позиции. Ето например вие идолизирате Запада, но същият този Западен свят идолизира успеха и богатството, в САЩ ина една поговорка, сигурно сте я чували, казват като си "умен къде са ти парите", по тази логика как смятате вие до колко сте умен, това не е опит да ви уязвя, и аз съм в същата категория. Така че въпросът ми е защо превръщате Западният свят в идол. Аз приемам критиките и мислите ви относно Русия, но не мога да приема мнението ви за Запада. Вие сте живял в Русия, но никога не сте живял на Запад, аз живея тук и ви казвам колкото и добра система да имат, Западният свят не бива да се превръща в идол за нас българите, Ангеле трябва да разбереш те не са ангели. 😉

Ангел Грънчаров: Dimityr Filipov Интересно е, че хем работите и живеете на Запад (и сте избрал да живеете на Запад, да отидете да работите и да живеете в Русия явно не сте си го и помислили!), хем харесвате Русия и не харесвате Запада, ето това ако не е противоречие, сполай му кажете! А това, което изтъквате като противоречие в моята позиция не е никакво противоречие, стига да се опитате да вникнете малко по-дълбоко. Говорите, че Западът бил идеализирал богатството и парите, обвинявате Запада в консумативизъм и прочие. Да допуснем, че сте прав, има нещо такова, има такава тенденция в масовото западно съзнание. (Не че у нас няма де, не че и в Русия няма де, и у нас, и в Русия тенденцията на материализма е още по-голяма, нали не забравяте, че поколения наред хората бяха убеждавани от комунистите, че да си материалист и антидуховен е "единствено правилният НАУЧЕН мироглед?!)

Но да се върнем на Запада. Западняците са толкова много непреднали обаче в просперитета си (за разлика от нас и от Русия) неслучайно, коя ли е причината? Пошлият материалист, пренебрегващ тотално духовното, не може да постигне истински успех, за това нещо давате ли си сметка?! Е, при това положение, щом истинският просперитет се дължи само на това, че западните хора се вдъхновяват от дълбоките духовни ценности на Христовата религия на СВОБОДАТА, то тъкмо по тази причина успехите на Запада са така всестранни, обхващат всички до една сфери на живота, ето и това не можете да отречете, нали така?

И ето, че моята теза се потвърждава: аз уважавам (но съвсем не идеализирам Запада, както Ви се чини, както Ви се иска, кой знае защо, да бъде!) Запада тъкмо по причина на това, че във фундамента на неговия живот лежат възприетите от огромната част от народите на Запада ценности или ДУХОВНОСТТА на Христовата религия на свободата! Само вдъхновявани от великата духовна по естеството си ценност на свободата хора могат да постигнат цялостния и всестранен прогрес и просперитет, който имат западните общества, нали така?!

Къде е тогава "противоречието", което се опитахте да ми пришиете?! Същевременно аз съм принципен противник на руския имперски експанзионизъм тъкмо защото кагебисто-комунистите в Русия избиха в своите ексцесии не само всички истински и дълбоко вярващи православни свещеници и духовници (и така изкорениха християнството и православието от Русия, това, което имаме сега, е абсолютно нехристиянско, неправославно, антидуховно и антихристиянско менте-"православие"!), но същото така избиха и ликвидираха всичко истински духовно в цялата руска култура, доколкото можаха съсипаха всичко духовно де, щото духът, както е известно, не може да бъде изкоренен от душата с никакви милиционерски средства!

Така че сега в Русия истинска духовност няма (особено в казионната форма!), а има вилнееща бездуховност и грозна агресия срещу всичко духовно и човечно, иначе казано - свободолюбиво и правдолюбиво, докато духът пак е там, където е и свободата, а именно на Запад, в западните общества. И затова западните общества успяват да вдъхновят милиони личности да творят всеотдайно в полето на човешкото съзидание и то във абсолютно всички сфери на живота (Америка сега се готви да тръгне към Марс!), да не говорим какви постижения имат те в сферата на изкуството, духовността, цялостния просперитет, който, дебело подчертавам, е невъзможен без водещата роля на духа, ето, ние, българите и руснаците също сме примери до каква цялостна катастрофа достигат народите, които благодарение на старанията на побеснелите комунисти, се намират в цялостна мизерия, бедност и какви ли не унижения! (И у нас, и в съвременна Русия, ако има някакви белези на просперитет и напредък дори и в материален план, то те изцяло се дължат на МОЩНОТО ДУХОВНО ВЛИЯНИЕ на Запада, на Европа и Америка!)

И Вие точно по тази причина сте отишъл именно на Запад, а не на Изток, не в Русия, в Европа, а не в Евразия! Нищо че съзнанието Ви е изкривено и не съзнавате това дълбоко противоречие и тази истина, която аз сега, за Ваше добро, Ви казвам; правя го защото сте още млад и ще е срамота цял живот да страдате поради изкривеното си, превратно разбиращото нещата съзнание.

(Място на дискусията във Фейсбук, може да я следите и там, можете и да се включите в нея пак там или тук.)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Има някои идеи на Вазов, които вече 143 години не са помръднали!!!



(Стихотворението е написано през март 1877 г, по време на обявяването на Руско-турската война)…



ПЪРВО:



Нам Русия е надежда,

руский цар е наший спас -





ЗАЩОТО ЕТО Я ИСТИНАТА, КОЯТО ВАЖИ И ДО ДНЕС >>>



Немци, френци, англичани

наши са враждебници,

дружни с нашите тирани,

с нашите изедници.



Спекуланти са омразни -

интерес им покажи,

че да виж дела проказни

и чифутски в тях лъжи.



ВТОРО:



BG НЯМА СИЛА, КАТО РУХНАЛА КЪЩА Е... РАЗМАЗАНА РАБОТА, ОТКЪДЕТО И ДА Я ПОГЛЕДНЕШ…



никой друг не ни поглежда,

не помисля зарад нас.



НЕ Е ТАКА С ДРУГИ НАРОДИ >>>



Руский цар е на земята

най-велик, над всички пръв,



Бог поддържа крепка мишца

и ръка спасителна;

той е вложил ней в десница

сабя отмъстителна.



(Справка: ъпдейтвай се за руското оружие и не бъди Ван дер Любе в Райхстага - мижитурка оръжие разбира ли? Освен черешов топ, очевидно).



ТРЕТО: Капитализма навъди спекуланти и което не знаеш е, че и на Запад държавата ги държи под контрол и нямат свобода както им се иска - че иначе Великата депресия идва, последвана от Руска революция - научиха те урока и помпат заплатата на обикновения човек, за да ходи по магазините и купува боклуците им, за да се върти икономиката...



Долу всички спекуланти,

да сломи се техний рог;

да смирят се интриганти,

да живее Pуский бог!



=========================



Сега ми кажи че Вазов не разбира далаверите ни - ей сега да възкръсне тука, и ВСИЧКО ще му е познато...



За разлика от смахнатото поколение отпреди и след Прехода с цирковете му, като Бурята Невада и Наглите...



Цирка свърши, затваряме детската градина, извинение към всички гърли с надупени силиконови устни, да отидат при спекулант д-р Енчев да им извади силиконo на половин цена...



Айде (турска дума, а защо ли я знаете)



P.S. Има много мижитурки, които драскат по Русия като котка по мебелите... Нема значение...



ИВАН ВАЗОВ: Посвещава се на руския народ (март 1877)



Руский цар е на земята

най-велик, над всички пръв,

русците са наши братя,

наша плът и наша кръв.



Кат Русия няма втора

тъй могъща на света;

тя е нашата oпора,

тя е нашта висота!



Руска сила, руска воля,

руска кръв и руский пот

ще избавят от неволя

наший падналий народ.



Бог поддържа крепка мишца

и ръка спасителна;

той е вложил ней в десница

сабя отмъстителна.



Нам Русия е надежда,

руский цар е наший спас –

никой друг не ни поглежда,

не помисля зарад нас.



Немци, френци, англичани

наши са враждебници,

дружни с нашите тирани,

с нашите изедници.



Спекуланти са омразни –

интерес им покажи,

че да виж дела проказни

и чифутски в тях лъжи.



Род и вяра е идея

за Русия най-света;

нейний подвиг е за нея –

благородна й целта.



Със Русия днес съгласни

да застанем брат до брат

и да станем съпричастни

в този неин подвиг свят.



Долу всички спекуланти,

да сломи се техний рог;

да смирят сe интриганти,

да живее Pуский бог!

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Що не цитираш какво пише Вазов за руснаците когато по време на Първата световна война бомбардират Варна и български войски се налага до водят битка с тях?!