Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 31 октомври 2020 г.

Който величае "прелестите на комунизма" и плюе по сегашните реалности дали всъщност не дръзва да твърди, че чумата е много по-хубаво заболяване от настинката?

Явор Ганчев добави 2 коментара по повод на:

Деница Данева, Форум за свободно обсъждане на образованието (учители - общество) 28 октомври в 18:51 ч.: 

Споделям за да припомня - стандарти, ред, чистота, осветление. Чиновете ги почиствахме сами всеки петък със спирт за горене и памук, които всеки ученик си носеше от вкъщи. Няма счупено, чиновете с гумени кантове, добре осветени стаи, плътни завеси, ред и спокойствие без никакви драми. 

Тогава учениците наистина бяхме като деца и на класните си преподаватели и нямаше претенции на родителите. Стандартите бяха за всички без изключение! Възпитанието беше едно. На всички в домовете трябваше да има осигурени еднакъв минимум за нормална подготовка у дома - класната минаваше по домовете и проверяваше дали стаите, шкафовете, бюрата, леглата ни са подредени. 

Нямаше нито дискриминирани, нито обидени ученици, нямаше размахване на Закон за закрила на детето, защото държавата и системата закриляше и пазеше така или иначе децата, нямаше обидени учители - учителят беше авторитет, чиято дума не се оспорваше и претенции можеше да се предявят само по време на официална среща в кабинета на директора и задължително при спазване на правилата и запазване авторитетът на учителите, учениците и училището. 

Училището беше безусловна, мощна градивна единица на обществото!!! Понеже някои хора приемат за доста скандална и некоректна публукацията ми и се опитват да вменяват вина за пропаганда, правя следното уточнение за да няма драми: 

1. Публикацията ми засяга единствено образованието в периода след 89-та година. Период, в който аз лично, мои приятели връстници сме били ученици. 

2. Няма нищо изопачено, няма нищо преувеличено. 

3. Няма сега и тогава потвърждавам, че над мен и тези, които познавам не се е оказвал натиск, не са ни промиване мозъците. Носехме сини вратовръзки до 3-ти клас и не стигнахме до червените. 

4. Не намесвам никакви партии, не са ни вменявани ангажименти към какви режими и не са ни занимавали с подобни глупости. 

СПОДЕЛЯМ САМО ЗА УЧИЛИЩЕТО И МОЯТ И ТОЗИ НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ЖИВОТ. 

Hristo Hristov: Този пост важи и отговаря на истината до максимум 1993-та година.Забравили сте да впишете, че това беше в периода на "недоразвитият социализъм". Срамувате ли се, че сте поколения на социализма. Период на най-смелите, най-знаещите и отговорни хора. Ако това отговаря на вашите приоритети в повече от това, което ви донесе "розовата демокраци",... хвърлете розовите си очила и си го върнете! Няма невъзможни неща, има не мога, не зная и не искам. 

Явор Ганчев: Hristo Hristov "период на най-смелите, най-знаещите и отговорни хора" - имате предвид периода, в който вероятността да нямаш роднина-доносник на ДС клонеше към нула ли? 

Hristo Hristov: Явор Ганчев Служил съм към службите за сигурност (не точно ДС) на държавата ни и народа ни. Малко знаете за тези доносници, защото някои бяха строго наказвани за клевети и неверни показания, дори такива лежаха и по затворите. Вие ако сте предпочитали живота на дивият капитализъм, мислите ли, че при същите идиоти, които сега ви зомбират, ... е нямало също държавна сигурност? Когато се мисли над някоя тема, три пъти мерете, един път режете!

Явор Ганчев: Hristo Hristov, не знам някой да е наказван за клевети, знам за хиляди, лежали и убити в лагери и затвори, защото така се държи престъпна власт - с масово насилие. Единственият начин лъжите, които говорите, да бъдат приети, е да бъдат наложени с насилие - слава Богу, това време отмина! Днешното има своите големи недостатъци, но то е като да сравняваш настинка с чума. Вие сте остатък от чумата. 

Hristo Hristov: Явор Ганчев Разговора ни приключи до тук, защото не сте наясно с желязната завеса и причините и по време на социализма. Или най добре е, да не поствате моменти от тази система на управление, след като констатирате, предимствата и!

Явор Ганчев: Hristo Hristov, разговорът ни приключи, защото нямате аргументи, а ползвате квалификации за познанията ми. Предимствата на система, която пази границите си с ограда и автомати от собственото си население, може да рекламирате на някого другиго, но боя се че и децата не се връзват на подобни работи вече. Периодът между '44 и '89 г е най-голямото нещастие, което се е случвало на българите - далеч по-голямо от 500-те години под турско господство, и последиците му плащаме и до днес. Но, слава Богу, днес никой не е длъжен да се съгласява и да си мълчи на безсрамните ви лъжи, от страх за живота си.

Ангел Грънчаров: Явор Ганчев Напълно съм съгласен с теб, моята позиция напълно съвпада с твоята. Опирайки се на дадената от теб аналогия ще си позволя да запитам: който величае "прелестите на комунизма" и плюе по сегашните реалности дали всъщност не дръзва да твърди, че чумата е много по-хубаво заболяване от настинката? :-)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Точно за това говоря,ама същите не знаещи си пеят,същата песен.Първо забележи какво и как пишеш.Казваш "прелестите на комунизма"-за което нищо лошо.Плюе по сегашните реалности-за което нищо добро,защото трудно можеш да се сетиш за нещо положително.И трето,"комунизъм"нямаше и никога не е имало,дори по света.

Hristo Hristov

Ангел Грънчаров каза...

Hristo Hristov Как така да е нямало комунизъм, това пък откъде-накъде Ви хрумна и го изтърсихте ей-атака, без да мислите изобщо?! Та Вие самият сте непосредствено доказателство, че комунизъм имаше: Вие самият сте негово творение!!! И още: знаете ли какво означава нещо да е поставено в кавички?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров С вас също приключих разговора.Не знаете значението на думата социализъм,значението на комунизъм също.Вие не знаете значението и на думата капитализъм,...но го предпочитате,защото може би е по благозвучно!?Вие творение не сте ли на недоразвитият социализъм,или може би сте по доволен от дивият капитализъм?Това което социализма изгради за 45 години,"розовата демокрация"срина за 5.Знаете ли че по време на социализма,от целият соц.само ние приехме производство на Кока Кола в държавата,да не изброявам и други неща,кото за соца бяха табу.Единствената голяма грешка в ущърб на бюджета беше ,че в условията на пазарна икономика беше забранено на българи да пазарят от Кореком.И въпреки всичко по време на новогодишните празници в последните години беше разрешено.Както и да е,аз живея в ЮК,но когато дойдох тук за първи път,беше по голям социализъм от България.За това и се чудех в периода 1990-95,ка пенсионери от Англия,живееха като бохеми по комплексите за туризъм.

Hristo Hristov

Ангел Грънчаров каза...

Hristo Hristov Цял живот, другарю Hristo Hristov, съм преподавал философия и гражданско образование, тъй че точно на мен да продавате тия "краставици" е тъпо, аз съм "краставичарят" всъщност. :-) Пишете пълни глупости, плод на зомбирано от комунистическата бесовщина съзнание, което си представя всичко напълно криво, обратно на истината, на реалността, на живота и на историята. Опитайте да дърдорите глупостите си в кварталния клуб по комунизъм, там някой може да ви обърне внимание...  :-)

А иначе не е зле да мислите малко като пишете. Я се замислете поне за това: що щеше да стане с менте-икономиката на социализмо-комунизма ако комунистите бяха разрешили народът да пазарува напълно свободно в корекомите. :-) А що щеше да стане със страната ако границите не бяха обрамчени с телени мрежи и там нямаше научени да стрелят само на месо граничари? :-) Защо ли народът щеше да избяга при "тъй лошия капитализъм", от който сега пищите (между другото у нас още не е имало капитализъм, ние имаме най-уродлив посткомунизъм, нямащ кой знае какво отношение към истинския капитализъм!) Мислете малко като пишете щото се излагате...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Да философствам и аз и други могат.Едно е да фирософсваш,друга е реалноста и друго показва практиката,действителноста на която,за съжаление не определяме вие и аз.А щом сте решили да бъдете селскостопански производител на краставаци,нямам претенции.Но стойте и си произвеждайте на село,защото болшенството ще разберат,че там е спасението,когато си произведеш,сам насъщният. Считайте,че разговорът ни приключи.

Hristo Hristov

Ангел Грънчаров каза...

Hristo Hristov Ето че не знаете и значението на думата "философия". За Ваше сведение ще кажа, че философията изяснява представите на хората, насочвайки ги към истината, правете си сметка що значи Вашето пренебрежение към философията, което не се смущавате да демонстрирате открито. С което признавате, че съзнанието Ви се храни с комунистически лъжи. 🙂 Благодаря Ви за това, че така превъзходно сам себе си опровергахте! 🙂