Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 февруари 2021 г.

Какъв урок ни изнасят протестиращите руски граждани-демократи?


Нито един плакат пред което и да било съдилище у нас в защита на жертвите на политически репресии, оформени "по закон" от...

Филип Василев: ... от "наземния престъпен свят" "в закона" воглаве с "баща-господар". 
Това говори много, това казва всичко. 
Ние не сублимираме отсъствието на героизъм и на все по-масова съпротива срещу тиранията чрез Алексей Навални, защото ни липсват герои. 
По нашите земи героите са непризнати, а мъчениците - неразбрани. 
И ми се струва, че колкото повече люде като Навални, като самозапалилата се в знак на протест срещу Режима на Путин през октомври миналата година журналистка от Нижни Новгород Ирина Славина вдигат летвата, толкова повече българи се опитват да се приплъзнат под нея, та ако ще и в нищото, в нищетата на социалното, подчинено на една неотирания. 
Не очаквайте, че летвата ще тръгне надолу и ще бъде лесно да се направи "равнис" по тези "герои на нашето време". 
Напротив, ожесточаването на репресиите в путинска Русия ще ражда нови и нови лица и имена на героиката. 
Времето да нехаем за нашия оскъден символен капитал отмина и дилемата може да се обобщи с античното: "Тук е Родос, тук скачай". (Филип Василев) 


Ангел Грънчаров: Когато години наред почти сам-самичък водех борба за правата си, опитвайки да постигна невъзможното в рамките на родното "правосъдие" ("прасовъдие"?!), "обществеността" гледаше с потресаващо безразличие (въпреки че съвсем умишлено дадох пълен публичен израз на ставащото!). Явно у нас масово не се съзнава, че когато мутренската власт по чисто мутренски начин (употребявайки "правосъдието" като бухалка!) тъпче правата на един, застрашени са правата на всички - особено ако никак не реагираме, а само гледаме сеир. 

Е, мина време, в един момент все повече хора се усетиха накъде отиваме по този гибелен път, по който сме поели, но едва след като такива като мен самотни борци едва не си загубихме живота в неравната борба. 

(Интересно е, че в най-тежкия момент на моята битка със самозабравилата се арогантна мутренска власт в "образованието" в Пловдив не ме подкрепи никой, а от София дойде да ме подкрепи единствено Николай Колев-Босия с трима свои приятели - двама поети и един философ!). А пловдивската интелигенция (и учителство!) гледаха как властта ме тъпче и се гаври с мен - и с мълчанието насърчаваха насилниците да са още по-нагли. 

Такова, дето се казва, е положението у Нашенско, туйто. Е, подкрепиха ме отделни личности и от София, и от Пловдив, но те се броят на пръстите на двете ръце, а мутро-властта от такава малочислена съпротива изобщо не се плаши, напротив, става още по-нагла.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

8 коментара:

Анонимен каза...

Няма репресии. Просто един престъпник влезе в затвора.

Анонимен каза...

Защо изключваш възможността пловдивската интелигенция(и учителство) да са съгласни с твоето уволнение?

Bacho Кольо каза...

"И ми се струва, че колкото повече люде като Навални, като самозапалилата се в знак на протест срещу Режима на Путин през октомври миналата година журналистка от Нижни Новгород Ирина Славина вдигат летвата, толкова повече българи се опитват..."

"Люде като Навални"!?! Какво люде е тоя Навални, бре чожум? Алчен самозванец, въздух под налягана, шмекер, разбрал как може да смуче ресурси от льохавите западняци...

Прочее, да ти пикая на високата летва, щом "люде като Навални" ще я вдигат...

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю е прововерен путинец и точно повтаря всички опарни точки на кремълската пропаганда срещу Навални и срещу демократите в Русия. Он е путинско-комуноидно зомби, не рассуждает никагда...

Анонимен каза...

Кольо отново е прав.

Анонимен каза...

Ако Ангел Грънчаров си беше направил труда да почете малко повече, щеше да стане, че Навални е руски националисти, антисемит, който мрази кавказците и се обявява за присъединяването на Украйна към Русия.

Но Ангел Грънчаров е прекалено зает да пише доноси до институциите, когато някое училище го вземе на работа, защото е злобен некадърник.

Ангел Грънчаров каза...

Тъй талантлива и кадърна в мерзавщините си другарке, ние знаем кой е Навални и нема нужда да дърдорите кагебистки врели-некипели за него (всички опорни точки на путинската пропаганда успяхте да изредите, бравос!) Навални обаче се бори срещу тиранина Путин, другарке, и в този смисъл е полезен за демокрацията в Русия. А Вие, другарко, идете на екскурсия в Русия и помолете ако може да идете да цунене нозете на тиранина, та да бъдете възнаградена най-щедро за мерзавщините си.

Ангел Грънчаров каза...

Понеже другарката мерзавка и дежурна оплювачка отново хептен превъртя и взе да дърдори пълни врели-некипели се налага да й наложа цензура. Ако се посъвземе и разсъдъкъ отчасти и се върне, може пак да я допусна щото тя иначе е феномен на природата и културата...