Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 7 март 2021 г.

Каква съвсем оправдана подигравка с изпадналия в унизителна нужда стар учител си позволиха социалните служби?


Тази сутрин ми се наложи да напиша следното кратко писъмце до г-н Премиеро и подведомствените му тъй социално-загрижени държавни служби и институции:

До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България 

До г-жа Деница Сачева, Министър на труда и социалната политика 

До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката,

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив 

До г-жа Стоянка Анастасова, Директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - Пловдив 

До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 

ЗА СВЕДЕНИЕ: 

До г-н Юлиян Петров, Председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

До г-жа Янка Такева, Председател на СБУ

ДО МЕДИИТЕ 

 

 

 

УСПОКОИТЕЛНО СЪОБЩЕНИЕ ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

 

от Ангел Иванов Грънчаров, философ, лишен от преподавателски права, остракиран от образователната система учител-дисидент, принуден да се препитава някак, работейки като пазач

 

Уважаеми господин Министър-Председателю, 

Уважаема госпожо Министър на труда и социалната политика, 

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив, 

Уважаема госпожо Директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", 

Уважаеми господин омбудсман,

Както е известно, преди известно време, в отчаянието и безнадеждността ми, се видях принуден да се обърна към ръководителя висшата държавна (изпълнителна) власт с една скандална молба: помолих г-н Премиерът да ми помогне със свои лични средства (от прословутите пачки 500-еврови банкноти в нощното му чекмедже!) за да си реша тъй неприятния стоматологичен проблем (наистина, от доста време храненето за мен е нетърпима мъка!), а именно, помолих го да ми помогне да си направя и платя нови ченета. Позволих си да информирам, въпреки всички рискове, и обществеността за тази толкова екстравагатна своя постъпка, публикувах в блога си въпросния документ, все пак, независимо от това, че съм остракиран от образователната система, въпреки че властта фактически ми забрани да учителствам, да общувам с младите хора, аз, няма как, продължавам да си изпълнявам ролята на учител и възпитател по всички достъпни за мен начини (аз цял живот съм възприемал тази роля на учителя като чиста, възвишена, пределно благородна духовна мисия!); ето тази публикация:

Ще ми прати ли г-н Премиеро две 500-еврови банкнотки от чекмеджето си - за да си оправя зъбите и да си платя ченетата?


За моя изненада съвсем скоро научих, че държавната машина, въпреки всичко, се е задвижила, получих обнадеждително писмо от Министерския съвет:

Съвсем наскоро след това ми се обади по телефона служителка на Министерството на труда и социалната политика и ми съобщи да очаквам посещение от социалните служби в Пловдив, тъй като има разпореждане на г-жа Министъра Сачева! Е, сега искам да Ви известя какво стана след като тези служби наистина се задействаха.

Разбира се, от пловдивските социални грижи ми се обадиха, разбрахме се да посетя техния офис в жилищния район, в който живея, именно Ж.К. Тракия. Двама изключително любезни чиновника, дама и джентълмен, направиха продължително интервю с мен за да изяснят моето и на семейството ми материално положение и да определят, тъй да се рече, социалния ми статус. По време на разговора ми с тях ми беше дадено да разбера следното:

1.) Понеже семейството ми разполага с лека кола, водеща се на мое име, то това обстоятелство твърде усложнява възможността държавата да ми помогне с каквото и да било; защото тази кола се води като "лукс", несъвместим със статуса на "социално слаб човек" или "бедняк", заслужаващ (според законите) каквато и да била социална помощ. Един вид ми беше помогнато да разбера, че предвид това обстоятелство вероятността да получа някаква финансова помощ за зъбите и ченетата става нищожна, защото, видите ли, можело да си продам колата и с получените пари да си реша сам стоматологичния проблем. Фактът, че тази кола е почти нищо не струваща таратайка или бракма (която при това ми е необходима за да мога да се предвижвам до местоработата си, която е извън града!), не можело да промени нищо, щото за закона леката кола била квалифицирана един вид като "лукс", несъвместим със статуса на наистина нуждаещия се от социална помощ бедняк;

2.) Това, че семейството ми живее в... 4-стаен апартамент (синът ни, който работи, е ерген, той обитава една стая!), пак усложнява ситуацията на семейството ми, щото излиза, че сме имали "даже две излишни стаи" (на нас със съпругата ни се полагало да живеем само в една стая!), та тези две "излишни стаи", видите ли, можело да ги дадем под наем - и с получените от наема пари аз отново съм можел лека-полека да си оправя с лични средства някой ден и зъбите, и ченетата!

3.) Понеже моя скромна милост е наследник на имоти в град Долна баня (къщата на починалите ми родители плюс няколко декара земеделски земи!), то това също било непреодолима пречка пред възможността да получа някаква финансова подкрепа от държавата, щото, както излиза, нищо не пречело аз да продам тия имоти, а с получените пари съм могъл не само да се оправя зъбите и да си платя нови ченета, но и дори съм могъл, за да си разкрася усмивката, да си сложа и един-два златни зъба отпред в устата!

Така че аз излязох от социалната служба на моя квартал с убеждението, че съм станал безскрупулен в безсрамието си "богаташ", който не се свени да опита да посмуче от благинките, които дава на наистина нуждаещите се бедняци нашата тъй милосърдна социална държава! Погнусил се от самия себе си и от своя тъй грозен морал, аз пиша това свое писмо до Вас, просейки извинение за нечуваната си наглост да искам пари от самия тъй мъдър наш Премиер, който обаче успя да ме постави на заслуженото място - като ме прати "да гоня Михаля" из непроходимите бюрократични лабиринти на нашата тъй щастлива за гражданите си и милостива само за тия, които заслужават това, социална държава!

Държа, съобразно представения с горните думи дълбок душевен поврат, който преживях тия дни, да Ви уведомя, че по чисто морални причини аз няма да попълня и да предам в социалната служба тъй обемистия свитък с документи, които те изключително любезно (но и с известен оттенък на напълно оправдана и дори справедлива подигравка спрямо изпадналия в толкова унизителна нужда стар учител!) ми предадоха на излизане от толкова уютната им канцелария.

Уважаеми г-н Премиер, с настоящето си писмо Ви уведомявам, че ситуацията в нереформираната, но иначе пределно справедлива, пък макар и крайно бюрократизирана социална система на нашата тъй щастлива социална държава, доведе дотам, че сега отново, тъй да се рече, "топката" се върна у Вас самия, т.е. ако искате, по чисто морални и хуманни причини, да ми помогнете със свои лични средства (от упоменатите по-горе прословути пачки от световно-известното Ви нощно чекмедже!) да си реша най-накрая своя наистина тежък, уверявам Ви, стоматологичен или дентален проблем, аз наистина съм (от доста време!) с хептен изранени от опитите ми да дъвча уста и венци. Знам, нагло изглежда да имам някаква претенция към тази пачки, но ми се струва, че ако държавата ни, благодарение на Вас, не беше толкова корумпирана (т.е. ако Вие бяхте изпълнил предизборните си обещания още от 2009 г. ако не да победите, то да намалите до поносими мащаби корупцията!), то минималната заплата, която сега получавам като пазач, нямаше да бъде толкова мизерна, т.е. аз тогава бих могъл сам да си платя ченетата. Също така, ако образователната система в свидното ни отечество не беше в такова плачевно състояние (пак благодарение на Вашето правителство!), сиреч, ако тя беше реално реформирана, демократизирана, декомунизирана, либерализирана, т.е. очовечена, тогава моя милост нямаше да бъде изритана по толкова грозен мутренски начин от нея, ерго, с учителската си заплата сега щях да мога сам да си платя зъбите и ченетата. Да не говорим за това, че поставените от Вашето правителство образователни началства тогава нямаше да се разпищолят до такава степен, че да си позволят лукса да изритат от системата един съвсем съвестно гледащ работата си учител и възпитател като мен; но те го сториха и ето, сега, вместо да си върша работата с ученици, ми се налага да изнасям комай всекидневни уроци не само по право, но и по морал и по достойнство, не само на тях, но дори и на Вас самия!

Приятно властване Ви желая! Желая Ви също така на предстоящите избори народът да отсъди спрямо Вас и Вашата власт възможно най-справедливата оценка и присъда!

7 март, 2021 г.

ПОДПИС: ...............


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

9 коментара:

Анонимен каза...

А защо трябва да работите извън града? Толкова ли няма възможности за работа в рамките на Пловдив?

Анонимен каза...

Нищо не разбираш от турска мъдрост и представяш българските турци като някакви малоумни идиоти, които си взел под покровителството си... Чакай сега, турците под македоно-бълхàрско робство ли бяха 500 години, или беше обратното, че не си спомням от Абстралия, май както казва английската поговорка, опашката маха с кучето...



Разходи се на 50 км. от вас, пресечи границата и поговори с тях, да видим какво ще мислиш тогава и кой е малоумния... Изяш един кебап, демек кебапчета, сега видя ли кебапчета колко са българска дума...



Айде (пак е на турски, а защо ли я знаеш, в Ленинограда ли научи Айде?)





>>> >>> >>>





ВЕЛИКА ТУРСКА ПЕСЕН…



СМЪРТЕН ЧОВЕК, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ МЪДРЕЦ ИЛИ ТИРАНИН... СМЪРТЕН СВЯТ, СМЪРТЕН ЧОВЕК...



ИСТИНАТА НА ВСЕКИ Е НАЙ-ДОБРАТА ИСТИНА... ВСЕКИ ЗНАЕ МЪДРОСТ...



ДА ГОВОРИМ ЗА ОБИКНОВЕНИ НЕЩА... НЯМА НУЖДА ОТ ТЕЗИ СБЛЪСЪЦИ…



(сега трябва да кажа колизии като оня дскал, че иначе не съм “учен”… Но нямам такава интенция, дет вика директорo y дългото писмо - тоя фръцльо иска да се покаже че е модна фykла, все едно не знае “намерение”, ама го знае, коконата му 60 годишна балканска… Cамо че пак не говори ингилизджè, защото не се произнася така - постоянно в BG се пъчат с английски думи, но забравят че те не звучат така на истинския английски, а са само "английски" у изкукалата им фантазия)...



ТРЯБВА ДА СИ ПЕРФЕКТЕН... НЯМА МЯСТО ЗА ГРЕШКИ... ЗА ТРЕТИТЕ СТРАНИ И ДРУГИТЕ... HO ТОВА НИ ИДВА В ПОВЕЧЕ...



ШШШТ, ТИХО... КОНТРОЛИРАЙТЕ НЕРВИТЕ СИ...



https://www.youtube.com/watch?v=q66KuJfPT_Y



Sakin ol, AIG = Успокой се, AIG...



P.S. И не забравяй че турски е като големите световни езици, испански, английски, руски, немски - със 150 000 думи и нагоре... Българсия език едва крета с 60 000 по речникa на Найден Геров, непонятен поне 30% за сегашните BG имбецили - както малките езици, доста са такива... А в наше време у ерата на простотията и 20 000 са много за тъпоумните BG медии, нацвъкани с буквално преписани английски думи на кирилица, чието значение не разбират, защото на английски откъдето ги крадат, то има съвсем други нюанси там...



Но това е историята на тоя префърцунен народ - гръцки не научи от църквата но всичките църковни понятия са все гръцки, чак до Исус... Hемски не научи, а така се натягаше през войните... Руски не научи, а така се натягаше 45 години... Но доста турски научи от робството, но се правят че са паднали от луната и Фандъкова едва ли знае че на турски е Лешникова... Ми що си държи тогава турското име, може ли да ми каже?



A. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Никога не съм представял турците като малоумни идиоти, това пък откъде ти хрумна?

Анонимен каза...

BG има езикова бариера със Запада, нищо не разбира...



Има езикова бариера и с Изтока, Близкия и другия, и нищо не отбира... Имаме много частни личности в арабските страни, главно жени, но те не говорят, а има какво да кажат...



Понеже имам връзка с араби, знам как световната политика диша при тях, не е както ти си мислиш... Най-фундаменталните са, няма как да знаеш - Катар... После Саудитска Арабия - всичките нейни принцове бяха в най-скъпите хотели из Невада и Лас Вегас за да чукат проститутки... Нещо като мен... Те не мразят Америка, но налудничавото същество Бин Ладен ги постави в тъпата ситуация дето е сега...



Затова Америка дори не им пречи, ами петро(ловите)-долари?



Те не са радикален ислям, освен понякога, практикуват публични екзекуции, нещо като Иран. Чукаш проститутки в Америка, после екзекутираш местни пионки, наистина пълна арабска перверзия.



Но от моите познати араби, които са много хубави хора и приличат на нас, винаги ще те посрещнат, както ние правим, вкъщи, това не са противните дървени западняци, като нас са…



Скоро един ме покани, каза че жена му готви много добре, аз я срещнах, хареса ме... Не, не искам да я чукам, не злоупотребявам с гостоприемството, но тая топлина на Запад я няма, те са механизатори, механизирани подчовешки уроди... Мнозинството де, всичките постижения на цивилизацията и прогреса са дело на единици, далеч под 1 процент - останалото са лакоми уроди, заповядай в капитализма...



Запада е боклук, но той много добре използва човешките инстинкти и лакомията най-вече... Комунистите бяха смешни, щото имаха същия идеал - ще задоволяват всичките потребности на трудещите се...



Само че как да ги задоволяват, като никой не работеше, а произвеждаха само неконкурентен боклук - като акумулатори за кола... Аз като знам акумулатора си сега, и една съседка дето го смени след...12 години, разбирам защо прекрасната фабрика за акумулатори в Пазарджик я затвориха, и слава Богу...



Много лъжеха комунистите за техниката, а там бяха най-безсилни, затова и рухнаха...



Но сегашна Русия твори, техническия им гений сега е освободен, няма ги идиотите Ленин и Сталин...



Всичко е ОК, според мен в момента...



Вируса е от Бог, там не се меся, не е китайски, а е от Бог...



Но аз харесвам 22 годишни китайки и каквото правят в леглото, стига политика, о АIG…



A нa въпросo има ли мозък Корнелия Нинова - не няма, но има сланина в излишество, уж комунистите били скромни, егати и дембелите станаха, байганьовcки ненаяли се с кашкавал тюфлеци... Червения рак в тялото на народо, теа бездарници лъжливи...



Айде, на турски, но защо го знаеш...





А. от Австралия

Анонимен каза...

Мисля че след безбройни мои оплаквания от Запада, най-после ще налучкаш основната идея - НЯМА ПО-ГОЛЯМ РОБ ОТ ЗАПАДНИЯ ЧОВЕК !!... Той е придатък на машината (Маркс) и умира от рак или от простотията си... Масово...



Комунизма беше голяма свобода, но израстна ново тъпо поколение... Помня как старите комунисти ни казваха, не знаете какво е капитализъм, отървахме се от него, трябва да се борим другари...



Никой от младото поколение (включително аз) не разбираше, подигравахме им се... На ви сега капитализъм, полудяхте ли всичките от неврози и проблеми?...



Ще си искате Живковото с мързела и превземките ви, но няма да се върне - затова рухна комунизма, от тъпанари, защото комунизма вървеше против природата на човека - а тя е алчна и себична... На тази струна свири капитализма и милиони мижитурки се напъват като хамстер да въртят колелото... (снимки)



Ами да връткат, Запада се управлява от по-малко от процент... Останалото са идиоти... По Ботев – “A вие, вие сте идиоти”...



А, нима още не разбираш че капитализмо е у вас? Кво се занимаваш с тоя Боко, той НЕ Е капиталист, защо не се заядеш с Ивайло Пенчев или Ковачки, а?...



И да ги национализираш, а?...



Упорита учителска глава, добре дошъл в 2021 и капитализма, новобранецо - останалия свят и Турция го имат това след Христосчо вече 2020 години, ок?... А ти едва пристигна и гледам имаш претенции, ама не ти е московскиo институт...



Някой улав директор може да ти отговори, но какво променя това?



Вземам те на зиг-заг, а? Велика песен: Take me zig-zag…



https://www.youtube.com/watch?v=gRdaIqQM-Js



А и тая: Целувам те (тя де)...



https://www.youtube.com/watch?v=oL7nN4gUnTc

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

В България нема нито капитализъм, нито демокрация. А смешката ти, при комунизма имало пълна свобода и че западния човек е роб е хубава, ала много тъпа. По твоята логика излиза, че ние, българите, ведно с руснаците, сме най-освободените хора и личности в свето - тъкмо щото хал-хабер си нема що е това свобода! :-)

Анонимен каза...

400лв са двете протези.От пенсия и заплата взимаш повече от 1000лв.Стига си ревал!!!

Ани Димитрова

Ангел Грънчаров каза...

Ани Димитрова Аз не съм пенсионер, другарко. На минимална заплата съм, която е нищожна щото ни управляват некадърници. Всички заплати у нас в пъти щяха да са по-големи ако ни управляваха кадърни политици. Между другото се опитайте да разберете с каква цел пиша тия неща. Съвсем не е да "рева", но се иска малко акълец за да сфанете това...

Анонимен каза...

Вх. № 94-826/ 08.03.2021 г.



Приемна МОН