Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 март 2021 г.

Кога най-сетне ще се освободим от тъй глупавите си русофилски мании и заблуди?


Ангел Грънчаров:
Намесата на Руската империя в българските работи слага кръст на възможността България да възкръсне в своята териториална и етническа цялост. Заради имперските интереси на Русия завинаги загубихме Македония. Такава е истината, драги русофили! 

N (Неназован представител на казионната нАука): Не е само заради Русия. Но тя печели най-много. 

Ангел Грънчаров: Заради кой друг? Някой друг опитвал ли е да ни "освобождава"? 

N: Западът, Австро-Унгария, Прусия... За Берлинския конгрес говоря.

Ангел Грънчаров: Не е вярно това, обременен си от русофилската митология. 

N: Не съм. 

Ангел Грънчаров: Тъкмо Берлинския конгрес спира руския апетит да правят Задунайская губерния. България получава свободата си благодарение на Запада, на Берлинския конгрес. 

N: Пак казвам, Русия печели най-много, но Австро-Унгария също има силно интереси на Балканите. Да, но е разкъсана на няколко части в угода на великите сили. Иначе, да, Русия е възпряна и не успява да ни завладее. 

Ангел Грънчаров: Ти предпочиташ да бяхме цялата, "Санстефанска България", но окупирана от Русия и лека-полека русифицирана от нея? Знаеш ли, че ако Европа не се беше намесила, сега България нямаше да я има, а щяхме да сме част от Руската империя?! 

Е, не... прочети какво съм писал на стената си под поздрава за празника. Ако имахме малко повече търпение и се бяхме освободили по-късно... Но... 

Ангел Грънчаров: Какво търпение да сме имали като Русия се намесва в българските работи за да завладява земята ни и да си осигури излаз на Проливите?! Априлското въстание е провокирано от руски шпиони... за да даде повод на Русия да нападне Османската империя уж с "хуманни" подбуди... 

N: Априлското въстание е поводът за руско-турската война с фронтове България и Крим. Без него вероятно тази война нямаше да се състои. 

Ангел Грънчаров: Съгласен съм. Значи Априлското въстание е събитие, което обслужва не българския, а само руския интерес... 

N: Прочете ли какво съм писал или да ти го копирам? 

Въстанието създава потрес у цивилизованите общества, заради свидетелствата на международните журналисти и писатели, но никоя велика сила не желае да воюва. Само Русия. 

Днес в 8:08 ч. 3-ти март е "лоша" дата, защото предварителният Сан Стефански договор създал илюзията за това, че обединение на всички български земи би било възможно. Берлинският договор разкъсал българските земи и българите получили много малка част от своята реална територия. 

Съществува хипотезата, че по-добре би било да се бяхме освободили чак след Първата световна война. Така сме щели да избегнем жертвите, дадени в Априлското въстание, в Руско-турската война, и в трите войни, водени от младата българска държава - Сръбско-българската, Първата балканска и Втората балканска/Междусъюзническа война. 

Ангел Грънчаров: Русия нема що, само тя тръгнала да воюва, но не за нашите хубави очи, а за да завладява земите ни и да си осигурява достъп до Проливите! Това толкова ли е трудно да се признае?! 

N: Анжело Иванов, за добро или за зло, за съжаление или не, в даден исторически момент се е случило единствено възможното. От дистанция на времето можем да си играем на историческо моделиране в стил какво би било, ако..., но това не може да промени миналото. 

Ангел Грънчаров: Значи за теб 3-ти март е "празник"?! 

N: Това се знае. Не е тайна. Че тя иска плацдарм за нашествие към Цариград. Това не е нито новина, нито скрита информация. 

Ангел Грънчаров: Миналото, разбира се, не може да се промени, но това не ни пречи да го осмисляме и по тази начин да осъзнаваме грешките си, заблудите си, заради които и досега страдаме - и за които сме платили толкова страшна цена. 

N: Това е така. 

Ангел Грънчаров: Да, но вие, русофилите, интерпретирате историята превратно, с оглед да криете тъй горчивата за нас, българите, историческа истина. И я подслаждате с блудкав и фалшив руски и русофилски сироп, което е грозно. 

N: Тази дата бележи победата на Русия над Османската империя. Предварителният договор пък създава у нашето население русофилията, както и илюзията, че Мизия, Тракия и Македония ще се обединят. Но не става така. 

Да, може да мина за русофил, но не в смисъла, който влагаш ти. За мен русофилът трябва да владее руския език на високо ниво, да чете руски книги, да гледа руски филми и така нататък. 

Ангел Грънчаров: Истината, макар и горчива, е за предпочитане. Щото Русия и в момента следва своя имперски интерес, лъже малодушните българи и опирайки се на техните русофилски илюзии, лъжи и заблуди пак иска да ни завладява, представяйки това като "освобождаване" от... "европейско" и "демократично", моля ви се, "робство". За трети път руските империалисти искат да ни "освобождават", сиреч, да ни поробват, ако използваме тъй мъдрото предупреждение на Апостола на българската свобода. Който, прочее, за да не пречи на плановете на Русия, беше обесен под натиска на руския посланик в Цариград граф Игнатиев, истинския убиец на Левски. 

N: Да си загрижен повече за Русия, отколкото за собствената си родина, също не те прави русофил, а национален предател. Пропагандата е силна, но не всички й се връзват. 

Ангел Грънчаров: Ако Русия не се беше месила в българските работи, то България щеше да запази териториалната си и етническа цялост и щеше да се освободи макар и по-късно, но не разпарчетосана. Македония щеше да е част от България както Мизия и Тракия. Това поне признаваш ли го, русофиле?! 

N: Само че, аз от дете харесвам всичко японско, което чувствам като свое родно. Даже, като бях в Япония, имах усещането, че се връщам у дома. Така че, аз съм си японофил. Ако живеех в Япония националният ми празник би бил рожденият ден на действащия император. Ма нали по-горе това казвам, путинофиле! 

N: Чети, ако трябва - пак. 

Ангел Грънчаров: Аз не мога да бъда русофил в смисъла на защитник на руския имперски интерес, който да тъпче българския интерес, аз съм руски възпитаник, с руска диплома съм, но не мога да бъда рисофил от типа на тези империалистофили. Аз уважавам руския народ и руската култура, като не спестявам на руснаците техните национални дефекти, които са много родствени на нашите, българските дефекти, на първо място сред които е неразбирането на това що е свобода. 

N: Щяхме да сме с по-голяма територия и щяхме да избегнем даването на жертви в ред въстания и няколко войни преди ПСВ. Те това казвам. Що са прайш, че не схващаше, не знам. 

Ангел Грънчаров: "Изучаването на история ни учи само на това, че народите нищо не са научили от нея." (Хегел) Българският народ е образцов нищо ненаучил от историята си ученик в Хегеловия смисъл... 

N: Е, народът като цяло - да. Не се отнася за моите ученици, обаче. 

Ангел Грънчаров: Е защо тогава не признаеш злотворната и душманска роля на Руската империя в българската история от последните три века?! 

N: Да си видял някъде, че я отричам??? 

Ангел Грънчаров: Кажи днешният ден "празник" ли е според теб? Щом го честитиш на хората значи какво е?! 

N: Това е трудно за обясняване. Ами, това е официалният държавен празник, сравним с рождението на императора. 

Ангел Грънчаров: "Мъдрата" Караянчева в момента дърдори тъпотии за "смисъло на празнико"... ще умра от смях!!! 

N: Защо да не го честитя? Нямаше да го честитя, ако беше 09.09. 

Ангел Грънчаров: Добре де, според теб има ли чувство за национално достойнство един народ, който чества като свой национален празник рождения ден на императора на една чужда, враждебна на страната му войнствена империя? 

N: Ако направят 06.09 или 22.09, или 24.05 национален празник, би било по-справедливо. Но в момента не е така. 

Ангел Грънчаров: То остана и 9.9. да честваш!!!! 

Nedelin: Говоря за японския, не за руския император. Руският е роден на друга дата.

Ангел Грънчаров: Между събитията на 9 септ. и на 3-ти март каква е разликата според теб, историко? Днес ли е роден японският император? Щом честваш неговия рожден ден... 

N: Казвам, че 03.03 е главният празник, сравним с рождения ден на японския владетел. Понял теперь? Сравнявам двата основни празника у нас и в Япония. 

Ангел Грънчаров: Разбрах, руският цар за теб е нещо като императора за японците. Прекланяш му се... Няма разлика между предишния ни (9 септ.) и сегашния (3 март) менте "национални", тъй да се рече, "празници", така ли?! 

N: Казвам, че има по-удачни дати за главен национален празник у нас. Има. Има разлика. 

Ангел Грънчаров: Стига с тази Япония де?! За Русия говорим, Япония с нищо не ни е навредила в историята, а Русия ни е навредила най-много! 

N: Тогава родната интелигенция е унищожена. В другия случай завършва поредната руско-турска война. Е, те затова съм японофил аз. И отвън, и отвътре. 

Ангел Грънчаров: По-добре би било българите да станал поне малко българофили, освобождавайки се най-сетне от русофилските глупави мании и заблуди... Колко прекрасно щеше да е ако българите можеха да станат поне малко българофили, освобождавайки се най-сетне от русофилските си тъй глупави мании и заблуди?! 

N: Би било добре да. Но днес са много заблудени. Друга тема за размисли... На 3.03.1878 сме били освободени. Но дали сме свободни? Но дали днес сме свободни? Ценим ли свободата си, доколкото я имаме? 

Ангел Грънчаров: Празнуващите 3-ти март като "Ден на освобождението" с това само показват, че хал хабер си нямат що е това свобода: за тях окупирането ни от една чужда душманска империя, моля ви се, е "свобода", инак казано, за тях робството е свобода, милите питомци на Джордж Оруел и на Сталин!!! 

N: Сменихме прекия си господар.

(Продължава във фейсбук) 


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен... 




Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

Балканската кампания е най глупавата война в човешката история до този момент. Победителя не получава нищо а се ражда една враждебна към Русия страна. Дори и огромните финансови загуби не са покрити, защото репарациите са прехвърлени от Цариград на България след независимостта а после са опростени от Троцки при Брест литовския договор. Александър 2 прави колосалната грешка да започне тази война подавайки се на демонстрациите след Априлското въстание. Напразно загинали хиляди прекрасни млади хора.

Бачо Кольо каза...

Анонимен Бачо Кольо каза...
Честит празник!
Днес е денят, в който България възкръсна от заробването, от забвението и запустението.
Да отдадем своята почит на хилядите знайни и незнайни синове на България, непрестанали да се борят срещу османлиите от 1393, та чак до 1878 г.
Да сведем глави пред чутовния подвиг на руските войни - освободители, оставили костите си на хиляди версти от дома.

Позор за козяшката петоколонна пасмина, тая сбирщина безродници и майцепродавци, която отрича правото на нас, истинските български патриоти да се чувстваме свободни и щастливи!

Анонимен каза...

Има аудио запис на Александър 3 (кръстника на борисчо) как говори на руски. Нивото му по руски е колкото нивото на български на Фердинанд. Баща му Александър 2 е знаел 100 думи на руски и може би за това не му е пукало за умиращите на скапанити Балкани млади руснаци. Тая война е престъпление срещу руския народ. Трябвало е да остави на хора като британския министър председател Дизраели да се занимават с тая кочина. Ето прекрасна британска карикатура за момента когато му казват какво става през 1876 той отговаря това са фейк нюз.
https://i1.wp.com/josepzapater.net/wp-content/uploads/2019/11/bulgarian-horrors.png?fit=525%2C719

Анонимен каза...

На Шипка духа поривист вятър, способен да те вледени като висулка. Там по принцип си е тъй в тез месеци от годината. Представете си какъв подвиг са извършили една шепа опълченци срещу многоброен аскер. Ако не те убие некоя модерна европейска пушка, в ръцете на някой Хасан, може да те вледени вятъра. Но най-големият проблем идва, когато свършват мунициите. Тогава, грабват и хвърлят телата на вече умрелите герои. Турчолята съвсем се шашкат и си мислят, че е станала некаква магия и самият Шейтан е дошъл да помага на българите. Хвърлят кой каквото намери, камъни, тела, скали. Ситуацията е била подобна и на Термопилите, когато една шепа елини са отблъснали Ксеркс и персите. Такова геройство се случва веднъж на епоха и много често точно на нашия велик Балкански полуостров, където са се раждали и прераждали героични духове, способни на подвизи велики, достойни за описване и описани в поеми.


Днес, нашето "цифрово" - "дискретно" поколение, едва ли може да осъзнае в пълнота значимостта и героичността на това, което е станало на Шипка и навярно е обърнало и хода на войната.


На тез политиканти, които казват, че Трети март ни разделял и символизирал робството към Русия, ще кажа: напротив - Трети март ни напомня точно за тез Опълченци, които са изиграли решителна роля във войната, родени точно от нашата земя юнашка и на Трети Март в Сан Стефано се е родил Национален идеал "Санстефанска България", в името на който идеал нашите войски са отивали на смърт с песен на уста и то нерядко против волята на Русия. Ще напомня, че има и едно «езотерично съвпадение» — Сан Стефано е Свети Стефан на БГ език, точно така се казва и нашата «Желязна» църква в Цариград. Сякаш Самият Свети Стефан е благословил Санстефанския идеал от Астралните поля.


--
Георги Пашев
http://gpashev.com

Анонимен каза...

1. Появява ли се България отново на картата след войната? Да.

2. Руската армия ли воюва в тази война? Да.

3. Обявен ли 3 март като Ден на освобождението на България с указ на Фердинанд? Да.

4. Забраниха ли го комунистите през 1946? Да.


======

1. Безработен клошар ли е Ангел Грънчаров? Да.

2. Злобен безработен клошар ли е Ангел Грънчаров? Да.

3. Зллобен, безработен и уволнен за некадърност клошар ли е Ангел Грънчаров? Да.

4. Злобен, безработен, уволнен за некадърност и пишещ доноси клошар ли е Ангел Грънчаров? Да.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие да не ме сравнявате вече с... Фердинанд ма? :-) Гледам, че съвсем се изкукуригала. Кога съм бил клошар ма, другарко? Преувеличавате доста. Кажете сега, защо ме мразите така силно? Супата ли Ви изядох в детската градина навремето? Или Ви дразня просто щот не съм комуноид? Кажете де, не ме мъчете! Нали сте уж хуманистка?