Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 юли 2021 г.

Нима е възможно комунист да стане убеден антикомунист?


Интересна книга, която чета. Показва как един комунист става убеден антикомунист благодарение на свободолюбието си...

Самата книга може да се чете онлайн ето тук: 

Александр Яковлев, СУМЕРКИ

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

8 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров, Вие – рожба на комунистически род, сте идеален пример как сте се самообявил за антикомунист с гръмките си изявления, и не в действителност, а заради променената политическа ситуация. Отношението Ви към несъгласните с Вас е останало болшевишко, комунистическо, но и още по-неприятно – стил на партиен секретар от ерата на БКП. Поради что настоявате, че сте нещо, което не сте? Иван Костов, когото боготворите, от какъв зор изпрати свои хора да Ви предупредят повече да не агитирате за СДС/ОДС, заплашиха, че ще Ви бият, защото им създавате НЕПРИЯТНОСТИ с непремерените си приказки. Прогониха Ви от форумите на СДС и ОДС? Имате ли обяснение защо, г-н "философ-психолог"!

Учител

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, побъркАла сте се напълно. Ако бя от комунисически род ма, другарко, Вие нали щяхте да ме обичате ма, щот щях тагда да бъда комуноид таман кат Вас ма, другарко?! :-) И откъде си изфантАзирахте, че домократите ме мразели и щели да ме бият, другарко, аз съм, напротив, уважаван представител на демократичната общност! Проверете колко статии имам във вестници кат ДЕМОКРАЦИЯ, ВЕК 21,СЕДЕМ,КАПИТАЛ, разни сайтове и пр. Тъй че пак си плямпате врели-некипели. И не Ви ли е срам да лъжете, че сте учителка, та Вие сте срам за българското учителство, другарко...

Анонимен каза...

Грънчаров, много неща си изписал, но досега не сме видели нито едно смислено обяснение:
1. Как си отишъл да учиш марксизъм-ленинизъм (а не философия!) в Ленинград, СССР?
2. Как си станал преподавател (а не асистент!) отново по марксизъм-ленинизъм и по История на БКП! (а не по философия!) в Пловдивския университет?
3. Как не те е срам да станеш русофоб, след като 5 години си ял руски хляб в студентското общежитие в Ленинград и си получил безплатно образование в СССР?

Непрекъснато настояваш за морал и справедливост, докато самият ти манипулативно избираш само ония факти, от биографията си, които са ти изгодни в момента, а неизгодните премълчаваш или направо преиначаваш, т.е. лъжеш като например:
1. Че си бил асистент - докато в действителност си бил само преподавател в ПУ!
2. Че си преподавал философия - докато в действителност си преподавал марксизъм-ленинизъм и история на БКП!
И още много други подобни полуистини и откровени лъжи.

Не си мисли обаче, че хората не знаят фактите за теб. Точно затова не ти обръщат внимание, не те четат и не ти вярват. Защото ги знаят хората тия неща и виждат, какво си измисляш в момента, и тези лъжи, и манипулации отвращават масата от читатели, а не някаква митична апатия, и безразличие към свободата, които ти си измисляш.

За да ти повярват хората и за да те последват, трябва да си откровен с тях и да изясниш тези моменти от биографията си. Не тук в коментарите, а в отделна статия, даже в поредица от статии.

Особено отвратителна за хората е твоята наистина необяснима и направо патологична русофобия, и то след като 5 години си ял руски хляб и си получил безплатно образование в Ленинград, в СССР, а сега плюеш в чинията, откъдето си ял. Тази грозна русофобия отблъсква страшно много хора от твоя блог.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко тъй умна моралистке, учил съм в Санкт-Петербург (а не в Ленинград: Ленин, за Ваше сведение, просто нема как да е основал града на Цар Петър Първи!), учил съм именно философия, а не марксизъм-ленинизъм (такава специалност никога не е имало, пардон, имало е явно само във Вашето болно рабфаковско невежество!), бил съм асистент (такова нещо като преподавател немаше!) и то тъкмо по философия в ПУ; разбира се, не съм преподавал БКП (или съм преподавал, но само във Вашето доста болно и извратено съзнание!), а съм обичавал студентите по философия, драга лъжлива другарко, дето говорите от името на "хората", без изобщо да сте ги питала какво мислят. (Бихте ли ми обяснила как може да попитате всички хора за каквото и да било?!)

Толкова относно фактите, другарко. Относно "патологичната" ми "русофобия", мила плоскоумна другарко, тя съществува само във Вашето патологично болно от комунизъм съзнание, да, другарко, аз съм комунистофоб, а не русофоб (какво да мразя руснаците като те самите се мразят предостатъчно - като се обричат на толкова унижения и мъки, бидейки роби на държавата си!). Толкова и по този пункт.

Иначе Ви благодаря за излиянието, което бъка не само от фактологически лъжи, но и от смислови такива. Вие сте антикомунистка, така ли, но сте русофилка и путинофилка?! Това значи че страдате от шизофрения. Би следвало да си обърнете внимание и да идете да се лекувате. Макар че лекар няма да Ви помогне, драги ми комунодни изроде. Вие сте неспасяемо тежък случай, достоен за перото на Достоевски.

Нещо друго вълнува ли Ви, лъжлива и злобна другарко анонимнице и безличнице? Апропо, не знаете що е това философия. Четете книгите ми, ще разберете. Следващия път повече се постарайте, но лъженето не помага изобщо. Научете поне това от мен, патологична лъжкиньо.

Другарко, а как съм отишъл да уча в Русия, съм разказвал когато съм сметнал, че е нужно. Дирете и четете. Белким некога поумнеете, ама надали. Злобата Ви души всеки ден, клета нещастна и завистлива завалийке.

Анонимен каза...

Грънчаров, докато сам пред себе си искрено не се покаете, няма как да излезете от омагьосания кръг, в който се въртите от Десети ноември 1989 г. насам. И не е прав човекът, когото наричате "другарка" (дори и жена да Ви е писала по-горе), защото не само бившите Ви университетски колеги и бившите Ви колеги от училищата, където сте преподавал и сте сял раздори, със съчувствие и тъга Ви наблюдават как се гърчите в опити да се изкарате горд и мъж с достойнство, но делата Ви говорят друго. Покайте се, и не на площада и не пред света, а пред себе си се покайте, ако цените паметта на най-близките си, ако имате поне бледа представа що е чест и достойнство! Мнозина Ви четем с удивление заради хленчовете, заради непремерения циничен език, с който си служите в общественото пространство, това е жалката истина – демонстрирате всичко злобно и противно в човешката природа, което българинът не бива да е.

Учител

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, с удоволствие ще се "покая", ала първом Вие ми направете, така да се каже, показно, покайте се Вие, покажете ми как се прави - и аз мигновено след това ще извърша тъй мило предложеното от Вас мое покаяние! :-) Интересно ми е също да разбера: на какво се основава Вашият нескриван интерес към моята особа, от какво той се подхравна, мила другарко? Та значи като се покаете Вие, тогава и аз ще се покая, и то с удоволствие. Между другото да подхвърля: давате ли си сметка на какво се дължи толкова изкривеното Ви въприятие на всичко това, което моя скромна милост прави не от вчера, а от години? Имам чувството като Ви чета, другарко, че живеете в някакъв свой собствен илюзорен свят, нямащ нищо общо с реалния. Колкото и да се напъвате да изтъквате, че "мнозина" възприемат дейността ми точно като Вас (за целта се представяте с букет най-различни, но все напълно анонимни "имена"!), не може да скриете, че Вие сте уникален случай, на който аз обръщам внимание единствено заради Вашата тъй потресаваща уникалност (сама добре знаете, че съм вдъхновен изследовател на човешката психопатология!)...

Анонимен каза...

Грънчаров, това си е Ваш блог и можете да си пишете какво Ви скимне. Добре Ви познавам и не съм писал досега заради Вас, а заради доверчивите хора, които Ви вярват, понеже не съзнават с какъв човек си имат работа. Бъдете здрав! Едва ли имате по-яростен враг за Вас от Вас самия. Любопитно ми е докъде още можете да стигнете в наглостта си на глупав човек, който е във възторг от самия себе си.

Учител

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, хем никой не ми вярвал, хем сте явно много обезпокоена, че имало "наивни хора" които Вие се опитвате да предпазите да не ми вярват - хайде помислете малко повечко и тогава се обаждайте, а? Като аз самият за себе си съм най-голям враг, защо не ме оставите на този мой враг да ме довърши, ами напразно се морите? Като съм толкова глупав, другарко, защо не приведете тук поне едно заглавие на Ваша умна книга, за да ми помогнете да се освободя от глупостта си? Как пък не казахте едно поне смислено изречение, което да не бъка от противоречия и лъжи, другарко умнице?