Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 28 август 2021 г.

Защо нивото на правния примат Гешев не позволява деградация - и може само да расте нагоре?

Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев е пропилян актьорски талант, да смени попрището

... Гешев затвърждава впечатленията ми, че е един засега пропилян актьорски талант. Виждаме го вече в няколко роли. Първо, в периода, когато все още се подготвяше неговото назначаване за главен прокурор - той лансираше свои самобитни тези за разделението на властите, твърдеше, че това е една едва ли не буржоазна отживелица. Правеше се на Робин Худ с обръсната глава. Обясняваше как ще наказва лошите олигарси, ще върне заграбеното през Приватизацията. Изявяваше се като народен спасител. От друга страна като човек, готов да прекрачва някои граници в името на ползу роду. ...

... После Гешев изпадна в тежко мълчание. Криеше се или само обикаляше села и паланки, за да успокоява бабите и дядовците, че никой няма да им открадне кокошките. Това се оказа единственият приоритет, който бе на нивото на готовността и компетентността на главния прокурор.


Сега виждаме четвъртият етап - Гешев, по-нисък от тревата, примирен, уважаващ институциите, ходещ през ден в парламентарните комисии. Говори той за разделението на властите и упреква НС, че нарушава този принцип още от времето на Шарл дьо Монтескьо.


Еволюция забелязвам у главния прокурор. Ако няма друга полза, то за две години някак култивирахме, превъзпитахме, предизвикахме една юридическа еволюция у Иван Гешев. Но пък човек като си помисли - нивото му на юридически примат не позволява деградация. Той може само нагоре. 


Свидетели сме на поредно актьорско превъплъщение. Гешев не е на преклонна възраст. От полза и за него, и за обществото би било да си смени професионалното поприще. Виждам го като прекрасен актьор. Би могъл да изиграе Джузепе Фалконе, легендарният италиански следовател Антонио ди Пиетро. Има куп архетипни образи, в които може да се превъплъщава, вместо да се изявява в сферата на политическия фарс. ...


... Американците са осветили с един прожектор чудовищата около нас. Остава ние, като сме правова държава с работещи институции, да вкараме тези чудовища в клетки с един закон - да кажем кои са лошите, добрите, кои са свързани с лошите. Това е. Лошото е, че тази флуидност на ситуацията продължава вече три месеца.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...








Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

10 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров да настани баба Марийка у тях си.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, каква връзка има баба Марийка с тази публикация за Гешев?

Анонимен каза...

Има! Иван Гешев би настанил баба Марийка у тях, защото е добър човек! ДОБЪР!!! Добронамерен към света, човечен, отговорен спрямо страдащите. Той дарява цялата си заплата като главен прокурор на домове за деца и стари хора.

А ти, Грънчаров, имаш господарска къща в Долна баня и голям апартамент! Настани при себе си баба Марийка, къпи я всеки ден, изнасяй ѝ боклука, грижи се за нея.

Истината е, че ти няма да го направиш. Защото тайно кроиш планове да ѝ вземеш апартамента и да го продадеш.

Анонимен каза...

Гешев си върши съвсем сносно работата. Достоен мъж е - заради това задкулисието толкова го мрази.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, мнението Ви за Гешев има само един малък недостатък: в пълно противоречие е с ИСТИНАТА, напълно се разминава с нея. Но то е естествено: дотолкова сте извратена, че тъкмо лъжата смятате за "истина", а истината - за "лъжа". Също доброто за Вас е "зло", а злото - "добро". Леко сте се объркАла. Както и подобава да бъде за образцова другарка-комуноидка кат Вас...

Мен пък, другарко, ме възприемате така, че много Ви благодаря за комплиментите, ама просто немаше нужда, дето казва народът...

Другарко, щом като другарят Гешев е толкова добър, че просто пращи от доброта, защо да не му напишете едно писмо да вземе баба Марийка при себе си? Да я гледа, а и бабата да поживее на стари години като царица. Вервам на вилата на Гешев в резиденция Бояна има место за бабката, а? Таман другарите от Бюрото за охрана на Гешев да има некаква работа денем, щот тия хора ще измрат от скука.

Ще изпращат баба Марийка денем да рови по кофите за боклук в Бояна, ще я посрещат накачулена с "багаж", ще складират багажа, после, като бабата пак излезе, ще го фърлят в некой по-отдалечен контейнер и така. Как пък не се сетихме по-рано за таз възможност ма, другарко?!

Бравос на Вас, другарко, личи си, че сте доста иновативна и творческа личност, не сте кат мен некадърница некаква, ашколсун!

Ако пък искате може и Вие самата да земете баба Марийка при себе си, щот и Вие сте не по-малко добродетелна от другаря Гешев. Ако не можете двамата с него да се разберете кой по-напред да покаже добротата си, може да си фърлите в крайна сметка чоп. Да не се скарате кой е по-добродетелният, кой повече пращи от доброта.

Айде остани си със здраве! Възхитен съм от Вашата потресаваща иновативност, тъй мила иновативна другарко!

Анонимен каза...

Иван Гешев лично е посетил баба Марийка в дома и ѝ е предложил да дойде да живее в резиденция "Бояна" в София на издръжка на прокуратурата.

Баба Марийка е отказала категорично да иде в друг град.

А ти, Грънчаров? Кажи ти!!! Какво направи за баба Марийка, след като Иван Гешев ѝ е предложил такова добро! Казвай, Грънчаров!!! Чакаме!!!

Анонимен каза...

Защо не вземаш Мария при себе си, Грънчаров? Конкретно!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, хубава халюцинация сте имАла: че Гешев кани баба Марийка да живее с него в Бояна! :-) Благодарим!

Аз няма да взема баба Марийка при себе си по простата причина, че тя си има собствено жилище, в което има пълните права да си живее...

Анонимен каза...

Няма жилище старицата. Имала е в миналото. Сега няма. Вземете я при себе си веднага.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а защо аз? Нали аз съм лошият, а другарят Гешев е добрият? Аз, лошият, да правя добро, а другаря Гешев, дето е толкова добър, що ще прави?!