Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 септември 2021 г.

Как Карл Юнг разбира човека и живота?

 ▼ Човекът е животно, което е полудяло. От това безумие има два изхода: на него му е необходимо отново да стане животно; или пък да стане повече от човек. 


 ▼ Следва да упоменем и това, че не само тъмнината се познава чрез светлината, но и светлината чрез тъмнината. Макар от мнозина това няма да бъде разбрано. Тъй като то може само да бъде само осъзнато. 

 ▼ Който не е преминал през чистилището на собствените страсти, той не ги е преодолял докрай. 

 ▼ Който обещава всичко, нищо няма да изпълни. Всеки, който обещава прекалено много, е поел по пътя на гибелта. 

 ▼ Казват, че нито едно не може да дорасте до рая ако неговите корени не достигнат ада. Двузначността на движението е заложена в природата на махалото - човешката природа. 

 ▼ Проблемите се решават когато човек започне да разбира, че междуличностните конфликти нерядко възникват заради различните начини на възприемане на света, а не вследствие на егоцентризма и на злия умисъл. 

 ▼ Там, където управлява любовта, не остава място за властта на силата; а там, където преобладава силата, там липсва любовта. 

 ▼ Там, където има власт, не остава място за любов. 

 ▼ Здравият човек не измъчва другите. Обикновено именно измъчените хора сами се превръщат в мъчители. 

 ▼ Ние се стремим към миналото, към своите родители и напред, към нашите деца, към бъдещето, което никога няма да видим, но за което ни се иска да се погрижим. 

 ▼ - Вярвате ли в Бога? 
- Аз не вярвам, аз зная. 

 ▼ Психологическото правило гласи, че ако вътрешната ситуация не се осъзнава, то тя се превръща във външни събития. 

 ▼ Сам по себе си животът нищо не означава до момента, в който не се появи човекът, опитващ се да изтълкува нейните явления. 

 ▼ Сънищата са са тази малка и добре скрита врата, която води в тази изначална космическа нощ, каквато е била душата преди възникването на съзнанието. 

 ▼ Всичко, което не ни допада у другите, ни позволява да разберем самите себе си. 

 ▼ Вашият взор ще стане ясен само когато ще можете да погледнете в собствената си душа. 

 ▼ Смъртта, ако подходим към нея психологически правилно, не е край, а цел и затова човекът, преминал през апогея на живота, започва да живее заради смъртта. 

 ▼ Всяка форма на зависимост е вредна - независимо дали е от алкохол, от морфин или от идеализъм. 

 ▼ Покажете ми психически здрав човек и аз ще ви го излекувам. 

 ▼ Разпространената вяра в думите - това е истинска болест на разума. 

 ▼ Твоето виждане ще стане ясно само ако можеш да погледнеш в сърцето си. Който гледа отвън вижда само сънища, който гледа в себе си - се ппобужда. 

 ▼ Депресията е подобна на дамата в черно. Ако тя е дошла, не я гони да се маха, а я покани на масата като гост - и послушай това, което тя иска да ти каже. 

 ▼ По какво се различава геният от безумеца? Безумецът вижда, но не знае как да го предаде. А геният може това да го изложи на езика на съзнанието. 

 ▼ Най-тежкото бреме, което ляга на плещите на детото, е неизживяния живот на неговите родители. 

 ▼ Фанатизмът е признак за потиснато съмнение... Ако човекът действително е убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без сянка на негодувание. 

 ▼ Колкото повече животът на човека е пронизан от колективните норми, толкова по-аморален е индивидът. 

 ▼ Самотата се обуславя не от липсата на хора наоколо, а от невъзможността да говориш с хората това, което ти се струва съществено - или от неприемливостта на твоите възгледи за другите. 

 ▼ Ако сте надарен човек, това значи, че нещо сте получили. Това значи, че можете нещо да дадете. 

 ▼ Когато не осъзнавате ставащото вътре във вас, външно това изглежда като съдба. 

 ▼ Срещата на две личности е подобна на контакта на две химични вещества: ако има макар и най-малка реакция, се изменят и двата елемента. 

 ▼ Аз съм това, което със себе си съм направил, а не това, което с мен се е случило. 

 ▼ Онова, което ви дразни у другите, може да ви помогне да разберете себе си. ⁠

(Следва продължение)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: