Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 5 септември 2021 г.

Как комунистическа Русия обяви война на Царство България?

Ето как на днешния ден преди 77 години "любимият на 73% от българите СССР" обявява война на България. Още я води.
"На 4 септември 1944 премиерът Муравиев прочита по националното радио декларация за програмата на правителството, което ще поддържа политика на пълен неутралитет с прекратяване на участието в Тристранния пакт.....На 5 септември Министерският съвет заседава през целия ден. Научавайки за пленените български военни, министрите взимат решение да скъсат дипломатическите отношения с Райха. Нотата е връчена на Бекерле в 3 часа през нощта на 5 срещу 6 септември, защото той е открит чак по това време. На заседанието е поставен и въпросът за обявяване война на Германия. Военният министър генерал Маринов се противопоставя категорично и настоява за отлагане. Изтъква, че това решение би поставило под заплаха войсковите части в Сърбия и Македония.
По време на вечерното заседание на кабинета пристига новината, че Съветският съюз е обявил война на България.
Червената армия вече е готова за нахлуване. Забавянето, необходимо на Москва да изпревари България и да й обяви война, преди България да обяви война на Германия, е успяло.
На следващия ден копие от съветската нота е връчено на Муравиев. В началото на текста се изразява разбиране, че "малката страна България не е била в състояние да се съпротивлява на мощните въоръжени сили на Германия по времето, когато тя държеше в ръцете си почти цяла Европа”. Следват обвинения как България е подпомагала Германия, а не е скъсала с нея, и констатацията, че на дело и досега България се намирала в състояние на война със Съветския съюз - затова и СССР й обявява война.
Правителството незабавно иска примирие и взима решение да обяви война на Райха. След дълги дебати, отново по настояване на министър Маринов, е прието обявяването на война на Германия да бъде оповестено чак на 8 септемри.
Посланиците на Съединените щати и Великобритания са уведомени от Молотов за обявената от Съветския съюз война на България, без никакви предварителни консултации. Те остават изненадани и искат обяснения. На 6 септември британският посланик Кларк-Кер пита Молотов за причините за това неочаквано решение, когато България е на крачка от подписване на примирие със Съюзниците. Искали са да попречат на сключването на примирието или искат да участват в преговорите? Възнамеряват ли да нахлуват в България, или имат специфични изисквания към българското правителство? Молотов отговаря, че причините за обявяване на война са описани в съветската нота. Преминава към дълги и объркани обяснения, от които поне няколко трябва специално да бъдат отбелязани.
"Съветското правителство е получило “непотвърдени” сведения, че на 5 септември през нощта България е скъсала отношенията с Германия”. Непотвърдени ли? Нотата е връчена през нощта на Бекерле, съветските посолства в София и Анкара са уведомени веднага и правителственото решение е оповестено от всички медии. Наркомът продължава: "Съветският съюз е призовавал 3 години България да скъса с Германия”. Пак е “забравил”, че до преди по-малко от месец (12 август) Съветсикят съюз е искал възстановяване на консулства и премахване на германските десантни лодки и хидроплани,и че и двете му желания са били изпълнени.
Молотов неколкократно споменава на Кларк-Кер, "че сега няма нужда да се бърза" и казва, че съветските интереси ще бъдат най-добре защитени, като се остави България за известно време "ДА СЕ ВАРИ В СОБСТВЕН СОС" - това е емоционалният израз на истинската кремълска признателност за всичко, сторено от България през петте години война. Относно навлизането на Червената армия и съветските окупационни планове, Молотов смънква, че „тези въпроси ще зависят от военните решения, а и политическите съображения могат да тласнат съветското ръководство да въведе войските на българска земя”.

Георги Боздуганов, "България - военният трофей на Сталин"

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...








Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Анонимен каза...

Когато ние обявяваме война на САЩ и Великобритания има ръкопляскане в парламента, а при тази вест дядо ти ръкопляска. За съжаление още не те е бил произвел да се противопоставиш с оръжие.

Ангел Грънчаров каза...

ПобъркАла сте се, другарко. Аз ли съм виновен за войната?

Анонимен каза...

Функционална неграмотност. Казвам че живеещите по времето на дядо ти са виновни (и той в това число). Ако ти беше жив в Ленинград щеше да ходиш с танк а не да се ползваш от образователните им услуги.

Ангел Грънчаров каза...

Функционално грамотната другарка май смета, че болните й комуноидни фантазии требва да ни впечатляват...

Анонимен каза...

Аз с такъв фейк (здравей английски) "философ" повече не разговарям...



Поучи се от великата турска песен – “Смъртен човек, смъртен свят”...



https://www.youtube.com/watch?v=q66KuJfPT_Y



Tурскио език е велиk, а ти се присъединявай към Eвропа - докато себичниo Брюксел ти бие ритникo... Тогава ще се сетиш че има Русия, която ама никак не я е страх от Брюксел - че може да го избърше от лицето на Земята за 10 минути...



Време ти е да разбереш с кръглата си робска глава кво е роб и кво е Русия...



Язък (чиста турска дума а защо ли я знаеш) че си бил там, ти си бил там едно овчарче Калитко, после са те изфъшкали обратно поради "неразбирание тлъкаалтъновско" на руската мощ и сила... Осман паша кой изгони от Плевен, баба ти ли го изгони?



И ще му опържи задника и сега, само да поиска...



Пич, ти си със слаб ум като черешово топче, само обитаваш мечти и не разбираш и досега кой кой е в този свят и кой кого слушка и трепери...



Аз не съм чул Русия да трепери, но съм чул много михлюзи да треперят от нея...



Питай Софокъл що значи туй, ок, даскалоид?



Бахти как ме разочароваш последните 10 години, откакто реши че си европеец...



На 36-ти...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Агресивната злобна империя, която умее само да поробва, да завладява, да окупира, да мрази, да заплашва, че ще изгори с ракетите си обществата, което видимо я превъзхождат с благоденствието си, злобната завистлива империя, която държи и собствения си народ в безпросветно робство, която окупира и твоята страна и те прокуди да се скиташ немил-недраг по света, който поради извратеността си мразиш, тази именно злобна и завистлива империя, на която ти, драги комуноиде, непрекъснато в своето безпаметство се прекланяш, нека да направи нещо добро, и тогава и аз ще я похваля. Егати бесовщината те тресе! Защо ли Бог те е изоставил, помисли по този въпрос, драги ми комуноиде?! Апропо, кога ще заминеш да живееш в Русия, та да пропищиш от нея?!

Анонимен каза...

Западната диктатура е като тежка машина... Колко пъти те изгониха от фейса, какви глупости ти писаха от Европейския съд, a?...



Още ли не осъзнаваш каква диктатура имаш насреща си?



Що те е яд - руснаците не са роби на Евросъюза - ти ще слушкаш като поп, но не и те...



Егати и си глупав, аз да ти кажа...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

От Фейса ме изгониха български комуноиди като теб, които работят там, но немат акъл колкото една кокошка (защото са оскотели от збола!). Европейският съд още не ми е видял делото, щото е претрупан от жалби на хора, които са пропищели от отношенията, които се крепят на побеснели комуноиди-мутри, от които ти, предполагам, се възхищаваш. Много си акъллия, нема що...

Анонимен каза...

Бориш се като свиня с тиква с руската мощ - защото няма как да я изтриеш...



Добре дошъл в кошмарите на американските военни... Ах тази Русия как лоша и примитивна, ама защо ли може най-примитивно да ни прати на оня свят, ей това демократурата Хамерика не разбира... Ами като нема ум така става...



А света се смее, той е голям... Китайци, идийци се смеят...



Момент, ти част от 6 милиона ли си, това не става и за един град? Май Турция трябва да си вземе своето...



Ще квичиш тогава - без Русия това ще стане още утре, абдал учител...



Ботев е казал, дивак учител...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Бил съм в Турция, австралийски български комуноиде, разбрал съм, че съвременните турци са нормални хора, с които можеш да се разбереш. Те не са зомбита като комунидите - защото никога не са видели що е това комунизъм. Не можеш да ме уплашиш с турците - след като съм преживял окупацията на комунистите, дето са слугували на твоите любими руски комунисти, нищо друго вече не може да ме уплаши. Акълът те е по-слаб от акъла на едно току-що излюпило се пиле... щото си побеснял от вируса на комунизма и русофилщината (те са едно и също нещо!).

Анонимен каза...

Интересно че си нямаш понятие каква сила живее до теб с половинмилионна армия... Известна е с името Турция... И това ти се вижда ала бала-ница турска паница...



С изветрелите си учителки там, с които се сражаваш като латински рицар с кокошки...



Пич (турска дума, а защо ли я знаеш?), ако не е Русия в момента усилено ще изучаваш турски и ще се молиш на каймакамина да ти издаде кетап, че не си враг...



Май звучи като Брюкселско зеле, а?...



Ти си най-простио очител който съм виждал през дългио си живот (дълъг по BG представи, там на 50 годишен викат "възрастния човек", тия амеби нискостеблени у акъло)...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Зле си с акъло. И то много. Изразът "най-простия ОЧИтел" (при положение, че типовия и "умния" учител е комуноиден скот като теб, лежащ ничком и цилуващ нозете на "освободителите" си, именно руските ватенки!) означава "най-добрия очител", дори и това ли не разбираш? Леле, докъде си я докарал?! ("Очител" иде от очи, тази дума я измислих аз, хубаво е че си я започнил, ала за какво ти е като си сляп от комунизъм?!)

Ангел Грънчаров каза...

Другарката дежурна оплювачка окончателно полудя и почна да пише гнусотии с политическо-сексуално съдържание, дължащи се крещящата й сексуална незадоволеност, които не могат да се четат от нормални хора...