Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 12 декември 2021 г.

Да покажем, че сме човеци - нима не е възможно да се случват такива чудеса у нас даже и в навечерието на Рождество Христово?!

Отидох да видя как живее баба Марийка, 89-годишна старица, която се мъчи да живее в напълно негоден за обитаване апартамент (без вода, без ток, без прозорци и без врати!), намиращ се в голям жилищен блок, в който живеят съседи, имащи ясно изразени съвременни самарянски наклонности, т.е. всички я мразят и никой с нищо не ще да й помогне; те водят четвъртвековна безпощадна война с бабата, която са възприели като "лоша" и "вредна" за тяхното щастие и спокойствие - поради което постигнаха преди 4 години велика победа, изгониха бабата (със съдебно решение, и нашият съд е твърде хуманен, нема що!) да живеее и да спи на улицата; тя спа месеци наред на тротоара, а цивилизованите й съграждани от най-културния град в България я заобикаляха и прескачаха, едва криейки погнусата от тъй изтънчените си лица. Както и да е, сега бабата, казах, живее при нечовешки условия, а нейните съседи-самаряни се правят, че не я забелязват, щото под достойнството им е да й помогнат с нещичко, т.е., примерно, донесат поне кофа вода (за да си почисти тоалетната!) или паничка топла супа, щото бабата няма и какво да яде. Та аз (понеже съм доказан идиот, глупак и също така съм и... крайно некадърен учител по морал, изгонен и остракиран от училищата поради това, че се опитах да си остана човек дори и с учениците си!) отвреме-навреме посещавам бабичката с плахата надеждица, че в душата на някой от съседите на баба Марийка е проблещукала искрица доброта - и той, да речем, й е помогнал с нещичко.


И така, отивам аз при баба Марийка (нося й с колата вода с две туби, нищо че живея на другия край на Пловдив!) и я заварвам, че тя спи в тъмната и студена стаичка, покрита е с купища дрехи и одеала, белким малко се стопли. В първия момент тя беше готова да се разкрещи от уплаха, че некакво човешко същество е влязло в бърлогата й, но като чу гласа ми и ме позна, стана и започна да ми разказва патилата си.

Както и можех да предположа, нито едно човешко същество, живеещо в един от най-културните и цивилизовани градове на Европа и света не беше я посетило да й помогне в тия повече от две седмици, в които не бях идвал да я видя. Но в същото време се оказа, че едно-единствено човешко, с извинение, същество било... разбило вратата й и, въоръжено с двуметрова дебела летва, нахлуло с крясъци в апартамента й, крещейки, че е... наводнила неговия апартамент; оказа се, че поради проливния дъжд е навлязла вода в хола на баба Марийка (той няма прозорци, стъклата са изпопадали, а прозорците са със заковани дървени плоскости, заковани са там от този същия съсед-самарянин, дето живее под нея!) и тавана на яростния самарянин бил мокър! Та той изкарал акъла на баба Марийка, нахлувайки по този начин, въоръжен с летва, крещял й дълго, сочейки подмокрения под в хола й, бабата треперела, страхувайки се да не я шибне по главата с летвата в яростта, в бесовщината си... (Питам се в тази връзка: дали ние, небезразличните граждани, да не напишем жалба до полицията от името на баба Марийка, та въпросното човешко-самарянско същество да бъде предупредено, че няма право да нахлува по този начин в чужда собственост, че няма право да плаши така толкова стара самотна бабичка, която от страх може да получи и инфаркт и да си отиде от този тъй жесток спрямо нея специално "човешки", с извинение, свят.)

Изслушах разказа на баба Марийка, оставих й бурканче топла супичка с две филийки хляб, което й беше изпратено от моята съпруга (съпругата ми също е много лош човек, също е учителка, също по тази причина е изгонена от мутрите от училищата на Пловдив и областта!), оказа се, че баба Марийка, след тъй силно уплашилия я инцидент с нейния толкова яростно ядосан нейн съсед-самарянин, не била посмяла да излезе през целия ден - и по тази причина изобщо не била яла.

Това е, тръгнах си, оставих я, Бог знае кога ще намеря време да отида пак при нея, щото имам и други неща за правене (примерно няколко седмици не мога да отида до родното ми място за да се погрижа за майчиния и бащиния ми дом!).

Пиша това нещо с плахата надежда (аз съм си идиот!), че в душата на някое друго човешко същество, примерно живеещо в квартал "Смирненски", ще се пробуди известно чувство на съпричастност към бедите и страданията на баба Марийка и току-виж, знае ли човек, не стане чудо-невиждано: да отиде да я види как е, да й отиде на гости, да й занесе туба или кофа вода, да й занесе нещо за ядене, знам ли, нима не е възможно да се случват такива чудеса у нас даже и в навечерието на Рождество Христово?! Май не е възможно да се случват чак такива чудеса - да покажем човечността си (ние я крием, ние не я показваме, щот сме прекалено културни и цивилизовани, нали така, нема да се излагаме сега, нема да се показваме като идиоти като теб, Грънчаров - че да стигнем дотам в падението си и да помогнем на някаква си там бедна, клета и самотна възрастна жена?!

Хубав ден ви желая! Бъдете здрави! (Стойте си все същите, не е нужно да се променяте, щото ще се изложите... а вие и такива сте си толкова хубави и добри, нали така?)





Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...








Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

16 коментара:

Анонимен каза...

Задължително напишете жалба. Един ден, като се стигне до съд срещу тия същества, тия жалби ще могат да се ползват като доказателства.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Ще напиша жалба. Но това значи полицейският инспектор да извика мен и баба Марийка за да даваме показания, а това означава поне един ден да си пожертвам да я заведа до полицейското - и така отново и отново нямам време да си свърша някоя моя работа...

Анонимен каза...

Безсрамник!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Как не те е срам да се хвалиш че си помогнал на тази смръдла като тебе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, аз съм безсрамник. Но Вие защо не идете да помагате на баба Марийка без да се фалите за това?!

Анонимен каза...

Както винаги, виждате САМО едната страна на нещата. Съвършено едностранно. Съвсем типично за вас.

Ангел Грънчаров каза...

А коя е другата страна, другарко? Защо не се опитате да обясните?

Анонимен каза...

Страната на съседите, тормозени с години от въпросната Мария.

Ангел Грънчаров каза...

Как така баба Марийка да тормози съседите си, другарко? Какво тя им е направила в конкретния случай?

Анонимен каза...

Явно са изплатили пенсиите и Грънчаров е отишъл с поредната доза лъжи, за да прибере пенсията на баба Марийка уж за адвокатски хонорари срещу съседите ѝ, а всъщност за негова прехрана и харчене по машинките в казиното в Пловдив. Той така прави - прибира пенсията на бабичката за свои нужди.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко дежурна мерзавке, явно имате твърде натрапчива мания да правите това, което приписвате на мен - и което на мен специално просто няма как да ми мине през съзнанието. Защо не отидете при баба Марийка и не се опитате да осъществите най-накрая тъй съкровеното си желание да й откраднете пенсията? (Другарката-клептоманка между другото е даскалица в българско училище, вземете предвид и това - за да осъзнаете величието на низостта й...)

Анонимен каза...

За парици Грынчарав е готов на ВСИЧКО. Неговото мото е "Деньги оправдавают все меры".

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мерзавке, някога да съм Ви упълномощавал да говорите от мое име? :-) Говорете си от свое име, аз пък си говоря от мое име, съгласна ли сте?

Анонимен каза...

Не съм съгласна. Вярно обаче, че няма такава нужда. Те всички ви знаят. :-)

Анонимен каза...

До дежурните оплювачи:

не съдете за другите по себе си!

Анонимен каза...

Другарю Грънчаров, всички знаем какво правиш с пенсията на баба Марийка. Не те ли е срам? Бедната старица стои гладна и на студено, а ти харчиш нейните пари за саламче, пържени картофки, да си плащаш отоплението на КЛИМАТИК у вас. ПОЗОР СИ ЗА СИСТЕМАТА НА СИГУРНОСТТА, В КОЯТО РАБОТИШ КАТО НОЩЕН ПАЗАЧ!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, КАК разбрахте тия врели-некипели ма? :-) И как така стана, че ВСИЧКИ знаели това, което е в болната Ви главица? :-) Първият признак на полудяването сещате ли се кой е, клета другарко?