Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 31 януари 2022 г.

Знаете ли колко интересен е животът при нас, лудите, дето си правим пиар - като помагаме поне малко на лудата баба Марийка?

Странно нещо е животът, не знам дали сте забелязали това? И ние самите, дето правим живота си, сме не по-малко странни... ако думата е подходяща, май не е много подходяща за това, което искам да ви кажа. (Дано до края на разсъждението си намеря точната дума, която сега ми се изплъзва, да видим де...) Както и да е, все пак ще ви кажа нещо, което може да ви обърне вниманието към тази страна на тъй богатия иначе, сиреч прекалено многолик живот.

Значи аз вчера писах по казуса около баба Марийка. Че няма вода и ток и пр., че живее в кучешки условия, че никой от съседите й не се трогва, никой не ще да й помогне (сега-засега!) дори като й донесе бутилка вода, примерно. Някой човек пък предложи възвание, с което да се обърнем към нейните съседи-самаряни. И него публикувах. И зачаках дали ще има някакъв ефект. Или ще бъде глас в пустиня. Както обикновено става. (Е, тук не броя всекидневните оплювания, на които съм подложен от разните там комуноиди и комуноидки, които немат друга грижа в живота освен тази как по-обилно да ме оплюят!)

Да, но ето вчера се случи нещо, за което си заслужава да разкажа. Не е кой знае какво, но има определен смисъл. Ето как реагира на моето писание един човек, когото познавам от доста време и който при това минава за мой приятел.

Първо, като прочел написаното от мен (а може и да не го е чел, а само да го е погледнал, нали така, нема да си губи времето да чете някакви си там глупави разсъждения на някакъв си там философ, уволнен от властта така справедливо за... некадърност!), той ми звънна по месинджъра и хубаво ме наруга, яката ме наруга, нарече ме "луд човек", "тъпанар" и "тъпунгер", на когото всички вече се подиграват че се занимава с някаква си там "напълно луда бабичка" и когото дори и синът на баба Марийка, дори и дъщеря му, дори и внуците на бабата явно смятат за пълен идиот щом като се е захванал да се меси дето не му е работата, а именно да изпълнява техните задължения, да се грижи за майка им и за баба им, и по причина на това ги е освободил от именно техните задължения да се грижат за майка си и за баба си; ето такива напълно справедливи (?!?) приказки ми каза този мой приятел, заяви ми, че не иска даже повече да ме види щом съм се побъркал толкова, напсува ме по чисто българския маниер и ми затвори телефона - като ми каза да забравя за него, повече не щял и да ме види, щото очевидно съвсем съм се бил побъркал. Аз бях зинал да му кажа, че щом съм толкова полудял, явно съм се разболял, т.е. вече се налага и за мен някой да се грижи, щото болните не бива да бъдат оставяни на прозвола в едно все пак човеколюбиво общество, каквото е нашето; да, ама моят побеснял от справедлив гняв приятел не ми даде думата да пофилософствам (както обикновено правя като говоря с него!) и, казах, затвори телефона.

Аз тъкмо щях да му призная също така, признавам си сега пред вас, че нищо чудно и да е съвсем прав, но не успях; помислих после, мислих какво да правя, и понеже съм побъркан тотално мисълта ми все върви към това как да реша проблемите около това, че баба Марийка няма вода и ток, че яде студени банички (а няма зъби!), че не може да си направи в къщи и един чай, мисля си дали да не й купя един газов котлон, пък след това си викам: ами ако бабата се подпали с него, ако предизвика пожар, ако забрави да изключи газта и след това се взриви? Да, ето такива въпроси ме терзаят, а няма как да уредя пускането на тока й, щото нейният "нормален" син, който нищо чудно и да ме смята за абсолютен глупак, не ще вече да разговаря с мен, а само той може да отиде до офиса на енергото и да уреди пускането на тока в апартамента на майка си. И така ми мина деня, докато привечер стана ето какво...

Вчера се навършиха 40 дни от смъртта на нашия общ приятел, историка и франкофона Неделин Бояджиев, Бог да го прости, прекрасен човек беше; аз не отидох на панахидата на гроба му щото много дълго време след това преживавам посещението на гробища. Просто нямах сили да отида. Пък и имам друга работа: навивам жица на трансформатори, това ми е надомната работа, от която печеля нещичко с оглед да не умрем от глад (съпругата ми е безработна учителка!). И така мина денят ми, ръцете днес здравата ме болят от това навиване и дърпане на медната жица. Та какво стана привечер ли? Ще ви кажа, стигнах до този момент.

Привечер звънна телефона, гледам, обажда се оня същият мой приятел, който ме наруга здравата и ме напсува дори, обявявайки ме за тотално луд - и който зеяви, че повече не искал да ме види повече никога в живота си (за да не прихване от моята лудост, предполагам!). С изненадващо спокоен тон той ми рече:

- Какво правиш бе? Телевизия ли гледаш? Ставай веднага, след пет минути съм пред вас с колата - купих три големи бутилки минерална вода за баба Марийка и една помпичка за да има какво да пие. Да ги занесем, само ти имаш чип за входната врата на блока й.

Е, отидохме. Занесохме и водата. Аз тъкмо бях купил батерии за да сменя батериите на фенерчетата на баба Марийка, та й ги смених. И съпругата ми сложи една кутия с нещо за хапване на бабата, беше правила сърми, това също й занесох. По време на пътуването този тъй странен мой приятел ми обясни постъпката си ето как: макар че пак смята, че аз съм "съвсем луд човек" (незаслужаващ, по тази причина, да бъде учител докато е жив, до края на живота си!), решил да купи тази вода за бабата защото... защото... абе защото... ами защото и той самият явно е луд вече, затова! Щот го е прихванала лудостта очевидно; тя, лудостта, очевидно е нещо прихватливо, ето затова е направил така. Това ми каза. И се усмихна този път. Гневът му беше изчезнал Бог знае къде...

Баба Марийка сега има вече вода за пиене. Няма само как да си топли водата, щото е болна. Сложихме снощи и разпечатки на оня апел към съседите, да видим дали някой ще откликне и да й занесе бутилка вода за тоалетната поне. А как ще реша проблема със затоплянето на вода за бабата аз засега не знам.

Толкова. Хубав ден ви желая! Ето какъв интересен е животът при нас, лудите, дето си правим пиар - като помагаме поне малко на баба Марийка...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Налага се хора да носят вода на баба Марийка, защото ГРЪНЧАРОВ ѝ е ОТКРАДНАЛ отново ПЕНСИЯТА. Разбра ли, народе - ГРЪНЧАРОВ КРАДЕ ПЕНСИИТЕ НА БЕДНИ И ГЛАДНИ СТАРИЦИ И ГИ ОСТАВА ДА СТУДУВАТ И ГЛАДУВАТ.

Редно е да се разкрие и друго - Грънчаров е доказан крадец, уволнен от ПУ за плагиатство, а от ПГЕЕ за присвояване на служебен лаптоп и злоупотреба с ДМС!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мерзавке, чухте ли какво каза баба Марийка като й съобщих, че ме обвинявате, че й крада пенсията? Чуйте, пък тогава дърдорете простотиите си. Апропо, много сте иновативна по въпроса защо съм бил опраскан от ПУ и от ТЕТ Ленин, бравос на Вас! :-) Защо не напишете всичко това в стихове, та душевната Ви мъка по мой адрес, нещастнице, да се изсублимира и да понамалее?!

Анонимен каза...

За съжаление много възрастни хора са в положението на баба Марийка. Жената не е точно "луда", това е болест на възрастните хора. Моята баба също понякога говореше за неща, които никога не са се случвали и подобни, трудно й беше да се справя сама с елементарни неща, но ние се грижихме за нея, за съжаление заболяването напредваше, макар и намесата на лекарите. Всеки може да изпадне в това положение, така че проявете разбиране и ако не можете да помогнете, поне не пречете, като пишете глупости.

Анонимен каза...

Грънчаров парите обича,
За стотинка във вярност се врича,
И за пенсията на баба Марийка бързо тича.

Той на старицата парите прибира,
После в казиното столевките простира,
От Воденичаров пари събира,
Алчността от душата ми извира.

Като нощен пазач Грънчаров работи,
Но иска да прибира столевки на банкноти,
Някоя схема да сработи,
И по цял ден в ПоТВ глупости да ломоти.

Това е Грънчаровият Ангел уж небесен,
На добри дела всъщност много тесен,
По схемичките е най-лесен,
Уволнен за некадърност - за ушите ми песен!

Ангел Грънчаров каза...

Как преча като призовавам да помогнем на бабата, другарко? Вие в момента нали правите съвсем същото, зовете хората да помогнат? Значи и Вие пречите, така ли? Апропо, бихте ли имала добрината да обясните кое от казаното по-горе е глупост? Интересно ми е да разбера какво разбирате под "глупост" и какво - под "умност"...

Ангел Грънчаров каза...

Браво, другарко! Но защо не написАхте стихчето на руски или на македонски? Нали бехте голбема специалистка по руския язык? Или просто лъжехте тагда? И сега, като написАхте стихчето, понамали ли Ви се душевната мъка по мой адрес? Ех, тая Ваша несподелена любов към мен, другарко, ще изгори сърцето Ви! Нали знаете, злобна персона кат Вас никой не може да я обича, сред злобните като Вас да търсите любов, пак нема да намерите, щото злобните не могат да обичат, нито пък да бъдат обичани. Така и ще си живеете докрая, все в злоба.

Ангел Грънчаров каза...

Вие по цела нощ ли не спите ма, другарко? И все за мен мислите? Лелее, завалийте, ще полудеете от таз пуста любовна мъка...

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров.
Вярвам, че намеренията Ви към баба Марийка са абсолютно чисти и добросърдечни. Поздравления!

Напомняте ми на Лео Кадели и Николета:

https://bg-bg.facebook.com/groups/417275545337113/
https://bg-bg.facebook.com/groups/772048946195415/

Явно има някаква неприязън към нея от съседите й. Не съм запознат с историята на отношенията им и няма как да заема страна. Питам се защо децата й са я изоставили на произвола на съдбата и на милостта на съседи/непознати.

Във връзка с последния клип, в който носите вода на жената - според мен е редно да има поне още 1 човек с вас, когато ходите при нея. Представете си, ако е станало нещо с нея преди да влезете или пък вземе, че й стане, когато сте там (падне или се нарани с нож или нещо друго). Съмненията ще паднат върху Вас, а ако някой е видял през шпионката, че влизате без да Ви отвори, може направо да Ви обвинят! Помислете.

Поздрави,
обикновен зрител

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви зи писмото и за предупреждението! Явно сте много добър човекщ, щом сте толкова загрижен за мен.

Значи ме придупреждавате никога повече да не ида при бабата сам щот на бабата може да се е случило нещо лошо и тогава да ме набедят хората и полицията, че аз съм й го причинил, евентуално дори че съм й причинил смъртта?! Значи винаги трябва да си водя свидетели като я посещавам, щот вервам знаете това, че на един свидетел само в съда не вярват, нужни са поне трима. Значи за да отида при бабата трябва да си водя още поне трима свидетели (може и повече, колкото повече, толкова по-добре!), с оглед да се застраховам ако на бабата, не дай Боже, нещо лошо й се е случило? Как си представяте това обаче, откъде да намеря толкова хора, за да идем все с тях? По Вашата логика аз изобщо трябва да престана да ида да й помагам, с оглед да си запазя репутацията чиста, нали това фактически предлагате - и за да си нямам проблеми? Излиза, че Вашето тъй мило предупреждение е нещо като заплаха по същината си: не иди там, при бабата, щото ще си патиш, ще те обвиним, че ти си я, примерно, убил. (Щот, колко му е, някой да ида да удуши нощем бабата, пък след това мене полицията да обвини, щот наистина до този момент никой не я посещава - с изключение на мен!) Уплашихте ме здравата, господине (или госпожо!), благодаря Ви за добрината! Сполай Ви, че сте толкова добър (добра) и тъй сте загрижен (загрижена) за мен!!! Какво щяхме да правим в това наше шибано общество ако немаше толкова добродетелни хора като Вас?

Господине (госпожо) или другарю (другарко), ако предпочитате второто, ха сега като сте почнала да ми правите добрини, ми кажете какво да правя занапред - при положение, че няма как да водя със себе си всдеки път цяла тайфа свидетели? Да престана да ходя, да изоставя и аз бабата, това ли предлага Вашето тъй добро сърце - Вашият тъй благодетелен ум? Ако ми кажете някакъв изход, ще Ви бъда благодарен.

Вие самият (самата), като сте така загрижен (загрижена) бихте ли имала добрината да идвате всеки път с мен когато посещавам бабата? Нищо че сте само един човек, пак ще ми бъдете свидетел(-ка) ако някой злодей убие бабата за да набеди мен за злодейството си, така съгласен (съгласна) ли сте да решим казуса, образуван благодарение на Вас? Щот, признавам си, до този момент в моя тъй слаб ум не беше минавала тази тъй вдъхновяваща мисъл, която Вие ми подхвърлихте - да си водя свидетели когато посещавам баба Марийка - щот иначе ще пострадам!

Благодаря Ви още веднъж за загрижеността и добрината! Очаквам да ми посочите работещ вариант за решаване на проблема.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров