Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 16 август 2022 г.

Няма да живеем в някаква версия на "руския свят" или на "китайския модел" - те се провалиха и отстъпват!

Навлизаме в ново време. Три събития го предвещават

Проф.Евгений Дайнов

... Преди около век психоаналитикът Карл Юнг въвежда понятието "синхронност". То описва случването на значими събития, които, макар разиграващи се по едно и също време, нямат причинно-следствена връзка помежду си. Но въпреки липсата на такава връзка те очевидно ни "казват" нещо важно. Обикновено става дума за насочване на историята - на отделна държава, на регион, на света - в нова посока.

Три знака, че навлизаме в ново време

В последните дни живеем в една такава синхронност. Случват се събития, които в своята съвкупност ни казват, че един период е към края си. Навлизаме в някакво ново време. ...

... За потрес на света обаче руската "твърда сила" се провали. Не покори Украйна, а към началото на август бе принудена да премине в отбранителен режим на териториите, които беше завладяла. Взривовете на летището в Крим нагледно демонстрират, че този отбранителен режим не работи и че Русия ще загуби тази война. А след нея ще загуби всичко. "Мека сила" тя вече не притежава. Не притежава и икономика, тъй като тя бе срината от международните санкции и от харчовете за войната.

Така наблюдаваме едновременно края на идеологията на "руския свят" и на "китайския модел". Вече не ни заплашва опасността да живеем тук в Европа в някаква версия на "руския свят" или на "китайския модел". Те вече не настъпват. Отстъпват. ...

... В песента "Synchronicity" на групата The Police чуваме Стинг да пее за "свързващ принцип, свързан с невидимото". Ако се замислим, ще разберем какъв е този принцип в синхронностите от последните дни. Ето го: няма как страни, населени с несвободни хора, да са по-успешни и по-уважавани от страни, населени със свободни хора.

Причините са много, но основната е, че свободните хора непрестанно измислят нови неща и нови начини на живот. В спокойни времена тази креативност води до спокоен просперитет. В сложни времена води до бързо преодоляване на кризи и (не на последно място) до победа над онези държави, чиито предводители смятат, че лидерството - това е да удряш хората по главите. Но, както посочва още Дуайт Айзенхауер, "това е покушение, а не лидерство".

Но, както посочва още Дуайт Айзенхауер, "това е покушение, а не лидерство".

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

4 коментара:

Анонимен каза...

Приготви си йодни таблетки, Грънчаров, утре хунтата на Червенски като удари запорожката АЕЦ, ще ти потрябват.

Анонимен каза...

ТОЗИ КОМЕНТАР Е СТРАШЕН И НЯМА ДА БЪДЕ ПУБЛИКУВАН!

Грънчаров не отиде да учи в Оксфорд, защото няма татко агент на ДС, който е громял капиталистическият свят в Разбойническо дело.

Сега наследниците на номенклатурата се изявяват като псевдо десни шамани и вещаят крах на русский мир, колкото бащите им познаха, толкова и те.

А за Грънчаров - то бива мерзавщина, ама толкова не бива.

Ангел Грънчаров каза...

Кой е тоз "Червенски" ма, другарко? Така таваришч Путин ли называете?

Ангел Грънчаров каза...

Дръгарко, заболяването Ви се влошава. Пийте тия пусти хапчета де!