Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 октомври 2022 г.

Какво правят негласуващите, дали, отказвайки се от участие в демокрацията, те не показват, че предпочитат тиранията - и робуването?


Jenia Georgieva: Цял Клуб се извъдил, па и се нарекъл "Политическа Академия", който убеждава да не се гласува. Даже ги срещнах не само във ФБ, ами и по Витошка, чак листовки си направили и ги предлагат. И убеждават, че това щял бил да бъде знак на несъгласие. И да направел вота нелегитимен и т.н. 

Ясно ни е КОГО обслужват по този начин. 

Та на тези "академици", да им кажа: 

Никакъв знак не е. 

Който не гласува, СЕ ОТКАЗВА да има думата за общото решение. Отказвайки се, УПЪЛНОМОЩАВА другите - гласуващите, да изберат вместо него. Заявява: Аз НЕ МОГА.


Ангел Грънчаров: Съгласен съм изцяло с Jenia Georgieva. Негласуващите нима имат право да изискват управляващите да изпълняват обещанията си? Негласуването не означава ли, че са доволни от всичко? 🙂 Неучастващите в изборите дезертират от управлението на държавата (като гласуваме, ние упълномощаваме свои представители да ни управляват!) и на това основание би следвало да кажат на гласуващите: "Вие решавайте вместо мен, каквото решите вие, това нека да е, аз съм съгласен с вашето решение!". Никакъв друг аргумент не може да оправдае поведението им. Никакво мърморене след това, че лошо сме били управлявани нямат право да си позволяват. След това трябва да мълчат и да търпят. И да се надяват да дойде някаква "силна ръка" на тиранин, който да ликвидира демокрацията, от която те са избягали, и след това търпеливо да понасят всичките издевателства и гаври на тиранията с човеците.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

7 коментара:

Анонимен каза...

Отказът да се гласува е отказ от демокрацията и свободата. Не може всички да са "уроди", както ги нарича Пашев. Все има за кого да се гласува, стига човек да иска и да мисли малко.

Анонимен каза...

Забраната на хората да имат право да се откажат от демокрация и свобода е тирания и робство.

Ангел Грънчаров каза...

Имаме право да гласуваме. Нямаме право да не гласуваме, т.е. отказът от дадено право не е право. Но немислещият, обърканият, не съзнаващия собствения си интерес човек си въобразява, че има право да не се ползва от правата си. Страна и народ, в които повечето хора не се ползват от правата си, не е демократична, от което следва, че е бедна (защото истински демократичните страни са богати!) Негласуващите, следователно, са виновни да сме недемократична и бедна страна...

Анонимен каза...

Сбъдват се най-ужасните ни кошмари.

Ангел Грънчаров каза...

Какви кошмари?! :-) Гледайте оптимистично на живота...

оптимист каза...

ПП+ДБ имат общо повече гласове от тези на ГЕРБ-СДС.
Ето, трябваше да се явят заедно на тези избори и да са първи, а не тавариш Боко сега да се хвали как победил. Трудно ще се състави правителство обаче.

Bacho Кольо каза...

Значи ако партия А има 20%, а партия Б 8%, това означавало, че ако бяха в коалиция щяха да имат 28%?!? Кой въобще ви е предавал тази изборна математика?!? Да не би да събирате бели и червени яйца в една кошница?
Изборната психология и социология е тънка работа и хич не е за всеки...