Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 май 2008 г.

Основният проблем на политическата система на България се казва РУСИЯ

Минимум 80% от проблемите в България, както и в цяла Източна Европа, се дължат на това, че Москва продължава да контролира тези страни в същата степен, както преди 1989. Вероятно не повече от 20% от трудностите при изграждането на демокрацията са резултат от „националните особености”, „народопсихологията” и т.н.

Ето това е фундаменталното обяснение за неефективността на партиите, институциите, за мафията, корупцията и пр. Ако българите, чехите, поляците и пр. наистина бяха оставени САМИ да решават проблемите си, нещата в Източна Европа щяха да изглеждат съсвсем другояче. Ако си имахме работа с БЪЛГАРСКИ комунисти, тайни служби и мафия, отдавна и с лекота да сме се разправили с тях. Но те черпят жизнени сили и сокове от голяма сила, която стои зад тях – Русия.

Петър Цибулка, чешки дисидент и антикомунист: Аз съм убеден, че комунистите и техните тайни служби, свързани с Москва, никога не са губели властта в Чешката република. Така че приемането на Чехия в НАТО с нищо не накърни позициите на Москва. Ръководни кръгове в Съединените щати погрешно мислят, че Москва е изтласкана от “бившите” си сателити в Централна и Източна Европа. Точно обратното в вярно. Вместо НАТО да се разширява на изток, Москва премести границите си далеч на запад и сега има повече власт от всякога. Разбира се, Чешката република ще подкрепя САЩ с декларации и думи; но делата на чешкото правителство винаги ще застрашават американските свободи и ценности. Съществено е политическото ръководство на Съединените щати да разбере тази реалност колкото се може по-бързо и да упражни максимален натиск, за да бъдат заменени политическите структури във всички посткомунистически страни с истински приятели на демокрацията. Ако Америка продължава отношенията с комунистическите престъпници както през изминалите 18 години, тя ще бъде разрушена и ще стане жертва на своите политически и икономически грешки.

Българското гражданско общество не е толкова слабо и българите не са толкова неориентирани политически, с ниска политическа култура и морално притъпени, както обикновено се мисли и твърди. Напротив, те направиха много повече от всички други източноевропейци между 1989 и 1997 г., за да се освободят от комунизма. Свалям им шапка. Никой друг народ в бившия соцлагер не е влагат такива титанични усилия в борбата с комунизма - демонстрации, шествия, стачки и пр. почти без прекъсване в течение на 7 години!

Но не може да се очаква от хората да стоят непрекъснато на улицата в продължение на 18 години. Именно на тази умора разчиташе и разчита Москва, когато доведе Симеон в България. Което обаче не изключва хората пак да въстанат, „когато му дойде времето”. Те не са чак толкова големи идиоти и доста ясно виждат какво става, нищо че са уж „пасивни”.

Тази мнима пасивност е израз на гняв и омерзение. Както казва крал Филип в „Дон Карлос”: „La debolezza in me puo diventar furor… tremate allora… ”- „Слабостта у мен можа да се обърне в гняв... Треперете тогава...” Или както пее Шаляпин: „Но настанет пора и проснется народ...”

Москва ще бъде много неприятно изненадана в един момент, когато многобройните уж апатични, a всъщност СВРЪХПОЛИТИЗИРАНИ и ПОЛИТИЧЕСКИ интелигентни негласуващи българи се активизират. България все пак не е Русия, българите въпреки всичко не са руснаци и кремълските политтехнологии на товарищите „велики политолози” Павловский, Никонов и Со. ще работят само довреме.

(Източник на текста: от този коментар. Склонен съм да приема основателността на издигнатата от този мислещ човек теза. А що се отнася до твърдението, с което той завършва коментара си, мога да добавя само това: Дай Боже да е прав, дай Боже да стане точно така, както той казва!)

Няма коментари: