Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 януари 2009 г.

Ще се видим ли там, на площада, пред Парламента, драги ми български търпеливци?!

Две събития са днес в центъра на общественото, на гражданското внимание: газовата криза, породена от Русия (и съпровождащата я провокационна изцепка на българския слуга на руския газов диктатор Путин, именно Гоце Първанов, за пускане на някои от спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"!) и подготовката за гражданския протест на 14 януари пред Парламента. По тия две събития ще се изкажа и аз.

Знаете ли на какво най-вече се радвам в тия тежки, но крайно важни дни, в които българското гражданско съзнание видимо изживява своя подем? Радвам се, понеже усещам вече не само с мисълта, с ума си, а сякаш и с всичките си сетива, верността на фундаменталната идея, че историята си знае работата! От една страна ние, българите, както и да го погледнеш, правим своята история - и затова винаги имаме управниците, които заслужаваме, за които сме достойни! - но в един друг смисъл и историята прави нас, поставяйки ни в съответните решаващи ситуции като сегашната, в които всеки от нас трябва да реагира, да се определи на коя страна е, да заеме своето място в битката за едно по-добро бъдеще на България. И ето, усеща се, че навлязохме в исторически момент, а в такива моменти всеки гражданин има решаваща роля: он нас зависи всичко. И е прекрасно, че духът на времето, или самата история ни зове да направим онова, което сме длъжни. От нас само се иска да откликнем, да реагираме, всеки според своите понятия, според своите ценности, според своята личност.

Някои от нас, разбира се, ще се държат крайно малодушно и недостойно: "Амче то на 14 януари ще е студено и кално бре, да не беше сега месец януари, да не беше тоя студ, щях да ида, ама сега как да ида?!", "Амче то каква полза да сваляме тия бре, та нали ония, които дойдат, ще си бъдат като тях, а и по-лоши може да бъдат?! Нема нужда да ги сваляме значи, ако ги сваляме, значи некоя сврака ни е изпила акъло!" и прочие, да не продължавам, всеки може да се сети за всички други метастази на прословутото българско недостойнство и малодушие. Но се забелязва вече и с просто око, че настроенията с всеки ден се радикализират, че все повече хора биват овладени от един ентусиазъм за промяна, който няма как да не доведе до акумулиране на оная колосална гражданска енергия, която е необходима, за да стане промяната факт.

Някой някъде подхвърли, че "православният комунист", авторитарист и реакционер Путин, без да иска, направил най-голяма услуга на българските демократи с това така навременно спиране на газа: защото явно то ще се окаже капката, за да избухне едно масово недоволство. И защото спряната газ ще бъде искрата, която ще взриви, която ще доведе до това да изтрещи и да се пръсне на безброй парчета онова наше пословично българско търпение и нашенската тъпа примиреност с всичко. Тъй като, знайно е, масовият българин скача да протестира едва когато му отнемат хляба, а също и топлото. Такааа, обаче аз смятам, че не друго, не Путинската или Гоцевата глупост, ами онази вътрешна ирония, заложена в самата същина на живата история, е причината нещата да се нареждат така чудесно в този наш български пасианс, който ще доведе до взривяване на българската търпеливост.

А сега около протестите, които започват на 14 януари искам да кажа нещо. Аз лично, пък и синът ми студент, ще бъдем там, но вчера се замислих и направих нещо друго, нещо повече. Понеже преподавам гражданско образование, та ето, стана дума за протеста, казах следното пред ученици от 12 клас, тъй като след няколко месеца мнозина от тях ще бъдат студенти: "Е, какво, студентите, пък и много други български граждани ще протестират на 14 януари, а вие бихте ли ги подкрепили?!" Изненадах се, но отговорът бе: "Да, разбира се, искаме да ги подкрепим, но как да стане, София е далеко?!". И аз им рекох: хайде да обсъдим какво в тази ситуация можем да направим, та да покрепим протеста, щото и ние сме български граждани и е в наш интерес да настъпи промяна в държавата ни към по-добро? След дълги и доста интересни обсъждания - темата, по която говорим в момента в часовете, е за българската душа и съдба - и къде на мен ми хрумна, къде предложиха го ученици, но стигнахме до следната идея как да подкрепим ние, пловдивчаните, гражданския протест в София.

Решихме така. Понеже учим предмет "гражданско образование", на 14 януари решаваме да проведем "урок на открито" не къде да е, а пред Парламента в София! Ония ученици, които искат да участват в това "практическо занятие" (изследване, познание и наблюдение с научна цел на едно най-реално гражданско действие и пр.), ще им се даде такава възможност. Тоест ще се сформира "изследователска група", ще се закупи групов билет (с намаление) за влака, и част от моите ученици ще бъдат там, на площада, пред Парламента: да видят какво прави гражданинът когато протестира, пък и, защо не, и самите ученици практически да се поупражняват в гражданско поведение!

Овладян от тази вдъхновяваща ме идея да заведа учениците си на площада, аз, разбира се, отидох при директора, и му я обосновах най-убедително, с всички аргументи, по един сократов софистически маниер. Първоначално прочетох в очите на директора следното: "Тоя или е луд, или се шегува!". Но скоро самият директор разбра, че обосновката ми е бетонна, и ето, най-неочаквано разреши с думите: "Нека, идете, това е модерен метод на обучение, бравос!". И така, част от моите ученици, които са навършили 18 години, които са пълноправни български граждани, които съвсем свободно, по желание, искат да участват в този "експеримент", ще бъдат на 14 януари на площада пред Парламента. Ще бъдат до всички ония български граждани, които са там, кажи-речи, по същите подбуди: да се учим да бъдем достойни български граждани. Защото, уви, не само учениците трябва да го учат това, ами и много от съвсем зрелите, пък някои и от съвсем презрели българи не го знаят, не го могат, и трябва да го учат тепърва.

Призовавам и други български учители, особено софийски, да се възползват от моята инициатива. Учениците, учещи гражданско образование в софийските гимназии, са длъжни да бъдат на площада заедно със своите учители, щом пловдивски ученици ще бъдат там, пред Парламента, давайки им пример. И нека всеки от нас, дето сме по-активни, да уговори и да доведе на площада поне един-двама свои приятели, роднини, близки, съседи, съслужители и пр.

И така човешкото море на площада нека да разтресе разложилата се от разврат и злоупотреби политическа управляваща класа, та да изиска онзи респект, който тя дължи на нас, на толкова дълго търпялите, прощавали, но в един момент рипнали на крака български граждани. Ще се видим там, на площада, мили ми български търпеливци, пожелали най-сетне да завоювате достойнството си и като человечески същества, и като граждани, и като българи, и като европейци!

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

22 коментара:

poryazov37 каза...

Отлична идея!Дано има и други български учители,които да си спомнят каква роля са играли българските даскали и дано все повече млади българи поемат ролята си в историята на България.Дядо Ваньо.

Анонимен каза...

За тази инициатива заслужавате поздравления.

Анонимен каза...

Когато стана министър на просветата, ще те наградя с орден "Кирил и Методи"

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, ако желаете, ми пишете на boris.dimov@abv.bg, за да ви дам координатите си, така че да мога да ви свържа със самите ръководители на протеста („ръководител“ не е мръсна дума) от страна на студентите, от страна на еколозите, от страна на майките и от страна на привържениците на „Левски“. Преди, а и по време на самия протест, ако искате да дискутирате нещо с тях.

П.П. Всъщност с Миро Джоканов вие така или иначе вече сте се свързал.

Ангел Грънчаров каза...

Готово, писах ти...

Анонимен каза...

Да си призная откровенно, не студа ме спира да отида на 14 януари пред Парламента. Това което ме притеснява повече е яростното политизиране на това мероприятие от определени партии. Иначе иницивата е похвална, стига да не избие на вандалщина.

Анонимен каза...

Абе вървете като искате, ама това са глупости. Подайте си гърбините да ви яхнат следващите, както вече е ставало няколко пъти в последните 20г. Аз по голяма глупост и наивност не знам. Някакви хора организират протест, хубаво, ама много елментарно нещо не ме грабвате, освен да се съберете да блеете като овце пред парламента нищо кой знае какво. Какво искате, какво предлагате, каква ви е програмата? Нищо просто ей така да се събере стадото. Не се съмнявайте че ведна ще се намери някой "искрен и честен" политик да застане зад вас. В момента сами наум двама примерно Бойко или Костов, но пък да видим може да изгрее и някоя нова "звезда".

Анонимен каза...

На мен ми е противно това, че за 12 години разлика няма, ситуацията е същата - днес 4 пъти ми спираха тока, както се казва "нещеме и вода". За 14ти не знам все още дали ще дойда, защото честно казано ме е страх от обществото днес да не изям я палка, я куршум по погрешка - живота ми е мил. Станишев не мога да го дишам, повръща ми се, има хора, които работят обаче, ама ние не ги знаем.
Отново за 14ти - липсва ми решението на задачката-закачка, която гледам прекалено дълго време. Не ми липсва причината, липсва ми бъдещата картина-за това как ще контролираме новите, как ще получим това, което ни се полага преди да е изпито и изядено по яхтите, как ще запазим децата си живи по Коледа, как ще ходим по чисти и почистени улици!!!! Не знам и понеже май никой не знае за това се чудя дали си струва да отнеса нещо от някой "пиян на кирка", заблуден, дето майка му не го е възпитала :(
За вашата инициатива - Браво!
За моето търпение - вече съм почти за лудница...

Mihail каза...

Отлична идея и със сигурност ще дойда със семейството си така или иначе в къщи е студено,а там поне ще има много млади и приятни хора и нашите депутати заслужават подобаващо посрещане.

Анонимен каза...

Отлична идея и със сигурност ще дойда със семейството си така или иначе в къщи ще е студено,а там поне ще има много млади и приятни хора и нашите депутати заслужават подобаващо посрещане след ваканцията.

Анонимен каза...

Ще си взема отпуск и на 14.01.2009г. ще бъда на площада, където сме длъжни да бъдем ако сме наистина свободни.Винаги душата ми е била свободна и съм била личност с активна гражданска позиция.И ще бъда. Няма да изневеря на себе си. Щом родителите ми, които вече са над 70 годишни /да са живи и здрави/пътуват до София,когато трябва да защитят граждански и морални ценности, значи аз нямам право да предам принципите си.Очаквам там да се съберем приятели и демократи от всички крайща на България.Искам да видя човешко море от смели, силни и свободни хора.Искам да видя самоуверени и достойни граждани, които с усмивка,но твърдо ще заявят, че искат да живеят достойно и щастливо в нормална държава с адекватни управници.Всички ние го заслужаваме. Прекрасната ни райска природа,родната ни страна го заслужават.Децата ни го заслужават и ние сме техни длъжници.Не се страхувайте! Бъдете на протесния митинг, за да видят, че можем да бъдем достоен и горд народ. Стига овчедушие и нихилизъм. С нищо не сме по- лоши от другите народи, напротив- генът ни е здрав и жизнен.Забравете робския манталитет.Ние можем да променим България и живота си, но трябва да го поискаме и да вярваме силно. Не искаме повече да ни управляват бездарни и безотговорни политици. Арогантното им поведение и наглост минаха всички граници. Нашето търпение свърши. Стига.Няма да се срамуваме повече заради вас, няма да плащаме за алчността и безхаберието ви, няма се чувстваме отритнати като прокажени.Уж сме европейци, но още стоим пред заключени врата.Не ни харесват и се чудят защо мълчим и не правим нищо. Що за хора сме ние?Хайде събудете се!!!!!!
Не искам обаче на площада да видя простотия,мръсотия и вандализъм. Не искам да виждам и насилие и злоба. Вярвам, че можем да се държим цивилизовано и възпитано. Не бива да рушим и унищожаваме това, което с труд и усилие сме създавали. Силата е в нашето масово недоволство, в присъствието ни, във волята да променим всичко към добро. Силата ни е да застанем рамо до рамо и ясно и категорично да заявим, че можем да сме НАРОД, а не "мърша". НЕКА ДА ГО НАПРАВИМ, ВСИЧКИ ЗАЕДНО ! Юлия Гоцева

Анонимен каза...

ami NATO i EU i Israel(novite suiznizi) da dadat gas i da stopliat Bg,rumania,ukraina i tn

Peter Ivanov каза...

tam sme :)

Анонимен каза...

Хубаво е да отидете, но на кого ще позволите да ви яхне? На мутрата от Банкя, на Болен или на синия командир и & или Сокола, или пък Екенджи Мони?

Анонимен каза...

Пловдивските студенти също са организирани и ще подкрепят протеста! НИЕ СМЕ МНОГО! Мирен протест, в който политиците трябва да забележат, това за което сме отишли! ПРОМЯНА!

zozita каза...

Здравейте,господин Грънчаров!Казвам се Зорница Танева и съм от студентски съвет на Пловдивския университет!Първо искам да ви поздравя за подхода ви към учениците и за това че наистина им показвате какво означаеа гражданска позиция и ,че точно ние,младите хора трябва да я изразяваме винаги,когато е необходимо.А сега е крайно необходимо това да се случи!Ние също организираме студентите от нашия университет да се включат в протеста.На предишния също се включихме,надявам се този път да сме повече!Ние също ще сме с групов билет с влака,ако искате може да пътуваме заедно,ние от Пловдив.Ние ще сме с влака в 8:00.Каня и всеки друг от Пловдив,който иска да се включи,елате на 14.01.2009 г.в 7:30 пред централна гара!Заедно сме по-силни!

zozita каза...

Здравейте,господин Грънчаров!Казвам се Зорница Танева и съм от студентски съвет на Пловдивския университет!Първо искам да ви поздравя за подхода ви към учениците и за това че наистина им показвате какво означаеа гражданска позиция и ,че точно ние,младите хора трябва да я изразяваме винаги,когато е необходимо.А сега е крайно необходимо това да се случи!Ние също организираме студентите от нашия университет да се включат в протеста.На предишния също се включихме,надявам се този път да сме повече!Ние също ще сме с групов билет с влака,ако искате може да пътуваме заедно,ние от Пловдив.Ние ще сме с влака в 8:00.Каня и всеки друг от Пловдив,който иска да се включи,елате на 14.01.2009 г.в 7:30 пред централна гара!Заедно сме по-силни!

Ангел Грънчаров каза...

Зорница, ок, ще пътуваме заедно, ще се срещнем на гарата в 7.30 часа: моите ученици, скорошни бъдещи студенти, и вие, студентите, пък и всеки гражданин на Пловдив, който иска да помогне на страната си...

Анонимен каза...

Към поредния анонимник с прибързаните оценки:

Грубо изложение на конкретни искания:

1. НС да обяви кой е бил депутата с репликата "ин виво".
2. Оставка пред НС на същия. Нека после пресата следи дали след няколко месеца същия тоя човек няма да му се даде удобно местенце някъде, щото им знаем номерата.
3. Какъвто и закон да приемат за харченето на парите отделени за репродуктивни проблеми - нека на края на 2009 да се обяви на официална прес-конференция на МЗдравеопазването, колко процедури са реално осъществени с тези пари за същата година. Тука координация с майките от асоциацията и форумите. Може да имат добри идеи.
4. Да се посочат конкретните виновници за спирането на сумите по фондовете ИСПА, ФАР и САПАРД. Някъде има условия, които хора от администрацията на съответните ведомства (МРРБ, МЗХ) не са изпълнили. Ако няма конкретни лица, да се поеме отговорност от политическите лица начело на съответните министерства. Т.е. оставки. Нека бизнеса да ги види. И нека хората видят лицата на тези, заради които се избиват по тесни и надупчени пътища.
5. Нека се изнесе конкретна схема на кандидатстване по тия програми (аз я знам, но нека хората я видят с очите си), която да се публикува в медиите. Нека всяка една от управляващите партии да си каже дали преди изтичане на срока за подаване на документите, не се спуска по един списък с проекти на фирми, които задължително да са "над чертата" при класирането. Има ли такова явление при усвояването на фондовете? Хората знаят, че има, но много хора с бизнес трябва да го видят с очите си, защото именно те са пряко ощетени, а оттам косвено това влияе и на служители, работници и семействата им.
6. Относно "заменките" - нека прокуратурата да започне проверки за начина на оценяване на имотите, които се получават от държавата и общините. И всичко това да се обявява в медиите. Има потресаващи истории там. Тука ще трябва да се координираме с еколозите, щото те са много наясно.
7. Относно строежите в паркове и защитени местности - също с еколозите. Вероятно също ще се стигне до искания към прокуратурата за проверки.
8. Относно непрестанните инциденти и убийства - нека поискаме една среща с главния прокурор на РБ в някоя от големите аудитории на СУ, на която да дойдат студенти, граждани, медии. Нека да обяви официално какво е развитието на възлови дела в България - виновните за Лим (шофьора ли е виновния или това, че в БГ всеки втори автобус е не втора, а трета употреба); делото Белнейски; доколко е съобразена със закона присъдата на Ставийски (аз съм на мнение, че е, но това може да значи, че закона е лош); какви са възможностите за проверки по усвояване на фондовете и има ли сигнали за корупционни схеми там; как се движат вече започналите дела за корупция при получаването на фондове; какво се случва с делата срещу лица от подземния свят - на какъв етап са и ИМА ЛИ ВОЛЯ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРИСЪДИ; ако част от фондовете се раздават на политически принцип (със списъци с "близки" фирми"), то има ли воля да се стигне до партиите и хората в тях, които осигуряват съществуването на подобни схеми т.е. колко нагоре може да се стигне, защото е основателно да се смята, че такива схеми не могат да съществуват без някой отгоре да ги е позволил. Добавете още, защото ги хвърлям на прима виста само.
9. Относно образованието - има много за дискутуране, но аз имам една конкретна идея - в БГ има доста големи фирми. Мисля, че един закон, който задължава фирмите, които достигат и надхвърлят определен годишен оборот (примерно 50 млн лв, ама съвсем примерно), да наемат (на длъжност близка до специалността им) на непълен работен ден стажанти, които са студенти последна година, би бил много полезен. Полезен за навлизане в практиката на самите млади специалисти, но също и за създаване на кадри на самите фирми. В момента в БГ имало глад за специалисти... еми като учиш теория, а всеки ти иска стаж после. Нека тоя стаж се осигурява по тоя или идентичен начин, защото ще е реален.
10. Мажоритарен вот.
11. Лице, сътрудничило по какъвто и да е начин на репресивния апарат на Българската комунистическа партия - Държавна сигурност, да бъде лишено от пасивно избирателно право, т.е. от правото да бъде избиран на какъвто и да е обществен вот, както и от право на работа в държавната администрация на Р България. Накратко - Закон за лустрация.

Анонимен каза...

Към поредния анонимник с прибързаните оценки:

Грубо изложени нашите конкретни искания са:

1. НС да обяви кой е бил депутата с репликата "ин виво".
2. Оставка пред НС на същия. Нека после пресата следи дали след няколко месеца същия тоя човек няма да му се даде удобно местенце някъде, щото им знаем номерата.
3. Какъвто и закон да приемат за харченето на парите отделени за репродуктивни проблеми - нека на края на 2009 да се обяви на официална прес-конференция на МЗдравеопазването, колко процедури са реално осъществени с тези пари за същата година. Тука координация с майките от асоциацията и форумите. Може да имат добри идеи.
4. Да се посочат конкретните виновници за спирането на сумите по фондовете ИСПА, ФАР и САПАРД. Някъде има условия, които хора от администрацията на съответните ведомства (МРРБ, МЗХ) не са изпълнили. Ако няма конкретни лица, да се поеме отговорност от политическите лица начело на съответните министерства. Т.е. оставки. Нека бизнеса да ги види. И нека хората видят лицата на тези, заради които се избиват по тесни и надупчени пътища.
5. Нека се изнесе конкретна схема на кандидатстване по тия програми (аз я знам, но нека хората я видят с очите си), която да се публикува в медиите. Нека всяка една от управляващите партии да си каже дали преди изтичане на срока за подаване на документите, не се спуска по един списък с проекти на фирми, които задължително да са "над чертата" при класирането. Има ли такова явление при усвояването на фондовете? Хората знаят, че има, но много хора с бизнес трябва да го видят с очите си, защото именно те са пряко ощетени, а оттам косвено това влияе и на служители, работници и семействата им.
6. Относно "заменките" - нека прокуратурата да започне проверки за начина на оценяване на имотите, които се получават от държавата и общините. И всичко това да се обявява в медиите. Има потресаващи истории там. Тука ще трябва да се координираме с еколозите, щото те са много наясно.
7. Относно строежите в паркове и защитени местности - също с еколозите. Вероятно също ще се стигне до искания към прокуратурата за проверки.
8. Относно непрестанните инциденти и убийства - нека поискаме една среща с главния прокурор на РБ в някоя от големите аудитории на СУ, на която да дойдат студенти, граждани, медии. Нека да обяви официално какво е развитието на възлови дела в България - виновните за Лим (шофьора ли е виновния или това, че в БГ всеки втори автобус е не втора, а трета употреба); делото Белнейски; доколко е съобразена със закона присъдата на Ставийски (аз съм на мнение, че е, но това може да значи, че закона е лош); какви са възможностите за проверки по усвояване на фондовете и има ли сигнали за корупционни схеми там; как се движат вече започналите дела за корупция при получаването на фондове; какво се случва с делата срещу лица от подземния свят - на какъв етап са и ИМА ЛИ ВОЛЯ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРИСЪДИ; ако част от фондовете се раздават на политически принцип (със списъци с "близки" фирми"), то има ли воля да се стигне до партиите и хората в тях, които осигуряват съществуването на подобни схеми т.е. колко нагоре може да се стигне, защото е основателно да се смята, че такива схеми не могат да съществуват без някой отгоре да ги е позволил. Добавете още, защото ги хвърлям на прима виста само.
9. Относно образованието - има много за дискутуране, но аз имам една конкретна идея - в БГ има доста големи фирми. Мисля, че един закон, който задължава фирмите, които достигат и надхвърлят определен годишен оборот (примерно 50 млн лв, ама съвсем примерно), да наемат (на длъжност близка до специалността им) на непълен работен ден стажанти, които са студенти последна година, би бил много полезен. Полезен за навлизане в практиката на самите млади специалисти, но също и за създаване на кадри на самите фирми. В момента в БГ имало глад за специалисти... еми като учиш теория, а всеки ти иска стаж после. Нека тоя стаж се осигурява по тоя или идентичен начин, защото ще е реален.
10. Мажоритарен вот.
11. Лице, сътрудничило по какъвто и да е начин на репресивния апарат на Българската комунистическа партия - Държавна сигурност, да бъде лишено от пасивно избирателно право, т.е. от правото да бъде избиран на какъвто и да е обществен вот, както и от право на работа в държавната администрация на Р България. Накратко - Закон за лустрация.

Анонимен каза...

http://www.vbox7.com/play:ea2466c2 Предай нататък..

Анонимен каза...

Поздравления за инициативата!

Единствено проявата на ангажираност от страна на гражданите може да направи България по-добро място!

Атанас Киряков