Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 20 февруари 2009 г.

Безкрайно ценна подкрепа за ДИСКУСИОННИЯ КЛУБ от Франция и предложение за дискусия по "Електронното гласуване"

Здравейте, г-н Грънчаров :-)

Благодаря за официалната и специална покана, удостояваща ме с честта да бъда съучредител на Гражданския дискусионен клуб, гр. Пловдив, от какъвто обществеността ни отдавна изпитва нужда.

Тъй като в момента се намирам във Франция и ми е невъзможно да присъствам на учредяването на този клуб, позволявам си дистанционно да поздравя учредителите и моля, макар и виртуално да бъда вписана официално като съучредител на клуба. Благодаря за разбирането.

На вратата ни чукат избори, предлагам като една от първите теми с важно значение да бъде Дискусия за "Електронното гласуване".

През 2004 г. народният представител Иван Костов, заедно с колегата си Асен Агов внасят в Парламента проекто-закон за електронното гласуване, който 5 г. след това продължава да не е внесен за разлеждане в пленарна зала, не се дебатира, не се приема. Защо?

Въпросите и отговорите са много. Като се почне от отпусканите от държавният бюджет средства за компютъризация, както и многобройните небългарски дружества, спонсорирали държавата виждаме, че процесът на компютъризация е стигнал и замръзнал до точката на усвояване на средствата.

Кой има интерес от неприемането на електронното гласуване? Ние, българските граждани искаме ли приемането на такъв закон? Запознати ли сме с него? Защо не сме? Кой ни държи в пещерата на незнанието? Защо го прави? С каква цел?

Възражения и опоненти много, както и поддръжници, съответно разпределени в две групи.

Опонентите, против въвеждането на електронното гласуване са тези, които бранят интересите си във властта и респективно всички произтичащи от нея облаги.

Поддръжниците на проекто-закона на Иван Костов, изработен от независими експерти като проф. Михаил Констатинов, са съвременни, трезвомислещи хора с модерно дясно мислене, неомърсени от действията на упрвляващите и т.нар. народни избранници, чиито брой е на път да се изравни с броя на населението в България.

Желая успех на Клуба и на добър път! Както е казал поета: "Пътят е труден, но славен!"

Наш дълг е да го извървим, заедно и докрай. По примера на други демократични общества, които вече повече от 200 г. вървят по него. Нашият час е дошъл и нека бъдем добри ученици на Апостола и да последваме заветните му слова: "Ние сме във времето и времето е в нас". Сполай ти, дружино!

(Писмото е от Ружка Братанова)

2 коментара:

Анонимен каза...

Моля да бъда включен като съучредител на Гражданския дискусионен клуб - дистанционно, тъй като в момента пребивавам за постоянно в чужбина.
И едно предложение - on line връзка по Скайп по време на учредителната сбирка на 25.02!
Не е толкова сложно, нали!

Желая успех на това наистина добро и на полза роду начинание!

Dr. T. Lefteroff
France

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте, г-н Лефтеров, благодаря за подкрепата, всеки като Вас, който изрази подкрепа на идеята, ще го считаме за съучредител на ДИСКУСИОННИЯ КЛУБ, независимо че физически не можете да присъствате. Моралната подкрепа е не по-малко ценна за нас!

А за скайп-връзка идеята е прекрасна, ще проуча въпроса, но доколкото зная, няма интернет в залата, в която ще го учредяваме. Но пък за сметка на това ще се постараем да запишем цялата дискусия на видео и да я качим в интернет, та по този начин всички, които не могат да присъстват, да могат да проследят дискусията, и дори да участват, пък макар и като коментари. Това все пак е нещо, дано намеря хора, които да запишат на видео учредителната сбирка, смятам, че ще намеря...