Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 май 2016 г.

Не мога да повярвам на тезата, че Б.Борисов бил "автентично прозападно настроен политик", достоен да бъде подкрепен от всички проевропейски български сили




Големият въпрос е дали наистина не е дошъл краят на неговото подло 12 годишно заиграване в това задкулисно сътрудничество с Бойко Борисов - не заради някаква внезапно събудена почтеност на партньора му в разиграването на България на картата на лявото и дясното, а поради инстинкта на гербаджията за оцеляване. Защото победата на петата колона на предстоящите избори минава през политическия труп на Борисов. Нещо подобно вече се е случвало през 2001 г. на президентските избори именно с участието на Първанов. Изпълзяването му днес от подмолите на левия пущинак на руски припек е знак за подновяването на този сблъсък на живот и смърт, но вече по ясно очерталата се разделителна линия е по разлома Изток-Запад.

Защо това да не може да бъде съобщено ясно и открито на хората, след като само преди броени дни на изборите в една Сърбия местните и чуждите коментатори направиха точно това разграничение на силите там, а резултатът беше отрезвяване и консолидиране на прозападните съпротивителни сили на обществото, нанесло съкрушително поражение на русофилстващите сръбски „националисти”?

Ще направи ли Борисов насрещния ход, чрез който да противодейства на скупчването на проруското стадо, чиято цел е да нахлуе в президентския о(т)бор и така да превърне реванша си за евроатлантическата интеграция на България в реална заплаха за нея?

Най-добре за българската демокрация би било с това да се заеме (без)действащият президент Плевнелиев. Щеше да му отива на заявените позиции в унисон със западните съюзници и в дисонанс с шикалкавенето на Борисов. Но май тази хипотеза си отиде. Така изглежда реакцията му на заявката, направена от Радан Кънев българите да се обединят зад Плевнелиев в името на консолидирането на прозападните българи (радвам се, че Кънев използва този израз, който много по-точно отразява истината, отколкото идеологически претоварения термин „десните” - поради което моя милост отдавна се изразява точно по този начин).

Какво остава като единствен вариант за противодействие на плана на Путин за нападение на проруските сили след като отпадна хипотезата за Плевнелиев като обединител на прозападната контраофанзива?

Уви, остава пак Бойко Борисов като бариера в лично качество срещу личния му отличник в правителството Ивайло Калфин (най-вероятно).

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Анализът на г-н Инджев е добра основа за осмисляне на ситуацията и за търсене на изход във вярната посока. Тезата за Бойко Борисов като "бариера в лично качество" и като представител на прозападните български сили срещу кандидата на евразийските сили в България (най-вероятно Калфин), независимо от това че е правдоподобна и реалистична, ми се вижда твърде съмнителна и то от същностно естество: аз лично се питам, бидейки прозападно настроен човек и гражданин дали ръката ми няма да изсъхне ако ми се наложи за първи път в живота си да гласувам за Бойко Борисов (като президентски прозападен кандидат, като кандидат на проевропейските сили) само и само да не стане така, че следващият български президент да не се казва Ивайло Калфин, кандидата на проруските или на евразийските сили? Ако нещата в българската политика бъдат доведени дотам всички ние, проевропейските, прозападно настроените българи да бъдем принудени да гласуваме за Борисов и така да сервираме президентското кресло на бившия бодигард на Тодор Живков, то, да допуснем, стане това, О`кей, Борисов стане следващият президент, питам обаче: може ли някой да ми гарантира, че той няма да се изметне като стане президент, да покаже най-сетне истинското си лице, да се окаже най-сърдечно близък на таваришч Путин, по-близък даже от Орбан, по-близък даже и от самия Калфин, т.е. сигурни ли сте, че няма да излезе, че ний, прозападните и проевропейските българи няма да бъдем изпързаляни да гласуваме за истинския, за действителния, за подмолния евразийски кандидат... Бойко Борисов (щото всички виждаме, че Калфин е момче-статист, играе каквито роли му подхвърлят, а съвсем други са ония, които диктуват развоя на нещата)?!

Може ли някой да ми гарантира, че Б.Б. ако стане президент няма да се изметне и да покаже най-сетне истинското си евразийско лице като дълбоко законспириран човек на КГБ и на таваришч Путин?! Да не забравяме, че Б.Б. беше бодигард не само на Т.Живков, но и на агента на КГБ Карточников, именно на Симеонча?! Нима може Б.Б. да е същностно прозападен, на вас лично как ви се струва такава една екстравагантна мисъл?! Мога ли да бъда принуден да гласувам за него и няма ли след това като всички вас да ми се наложи сам на себе си да плюя в лицето, щото съм допуснал да проявя непростима наивност?! Бива ли така леко да бъдем изпързаляни като ни бъде внушено, че край, нема кой друг, само Б.Борисов може да бъде "гаранта на прозападните сили" и хоп, по този начин ний, прозападно мислещите хора в България сами, дето се казва, да се прецакаме и да вкараме "вълка в кошарата"?! Аз лично за себе си нямам и грам доверие в "прозападността" на Б.Борисов по простата причина че тя категорично не му личи, имам предвид тази прозападност или проевропейскост на първия наш народен титан и любимеца на нацията ни?! Напротив, гледам че 100%-ови русофили и комунисти много се възторгват от Б.Борисов и го харесват, значи те в него долавят нещо дълбоко родствено им, аз пък, като прозападен човек, не долавям в него нищо родствено ми, нито в думите му, нито в поведението му - та моля, кажете, помогнете ми, какво според вас трябва да се прави, та подобни съмнения да бъдат някак надмогнати? Ако някой може да ми помогне да заповяда, да каже нещо, та да ме убеди, но аз лично, убийте ме, в този момент не мога да повярвам на тезата, че Б.Борисов бил "автентично прозападно настроен политик", достоен да бъде подкрепен от всички прозападни и проевропейски български сили. Този ми е проблемът, ако някой може, нека да ми каже нещо за да ми помогне, аз съм безпомощен сам да го реша.

Освен това се чувствам длъжен да добавя, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

Аз се учудвам, че 25 години след инсценираното от самите комунисти рухване на комунизма може още да се обсъждат подобни въпроси, и то по такъв елементарен начин. Антикомунистическите и некомунистическите сили управляваха България достатъчно дълго, но някак все още се говори за необходимостта от реформи и декомунизация и прозападна ориентация. В сегашното НС също на хартия има гигантско антикомунистическо и некомунистическо мнозинство, но нещата кой знае защо никак не вървят. Защо? Ами много просто:

Създаването на контролирана „политическа опозиция” прави възможно въвеждането на измамни „некомунистически” и „демократични” структури. Дори т.нар. „свободни избори” не представляват проблем за комунистическите партии. Поради своето тайно сътрудничество с „опозицията” комунистическите партии неизменно са в печеливша позиция. Винаги печелят техните кандидати – били те комунистически или „некомунистически”, тъй като всички некомунистически кандидати са контролирани. Не съществуват други истински независими кандидати.
Това е новата роля на комунистическата партия и нейните служби за сигурност. Те използват нова форма за по-широко развитие на социализма.
Въвеждането на „демократизъм”, който може да бъде дефиниран като създаването и поддържането на илюзия за западна демокрация, контролирана от комунистите и службите за сигурност , позволява на комунистическата партия да разшири своята политическа база съгласно решението на 22-ия партиен конгрес през октомври 1961 да бъде заменена отживялата концепция за „диктатура на пролетариата” с ревизираната концепция за „общонародна държава”, докато се поддържа обаче властта на комунистите и в действителност се засилва тяхната водеща роля.

Но докато упражняват водещата роля, комунистическите партии се правят на невидими – макар и ясно да се вижда, че ключовите играчи са „бивши” кадри на партията и тайните служби и техни назначения.

Комунистите успяха да скрият от Запада, че „некомунистическите партии” са тайни партньори на комунистите, не алтернатива или техни съперници и че новите структури на властта въпреки тяхната привидно демократична форма в действителност са структури, които са направени по-функционални и по-ефективни и са въведени от комунистическите партии „отгоре” и с по-широка база. Поради контрола на комунистическите партии „бившите” страни от Съветския блок не са истински демокрации и няма да станат такива в бъдеще. Да се мисли другояче означава да се отдаваме на пожелателно мислене. Приемането на фалшивата „политическа опозиция” от страна на Запада като автентична логически доведе, както и беше запланувано, до днешното положение на безкритичното приемане на измамната демокрация („демократизъм”) като истинска демокрация.

Анонимен каза...

Изходът от тази ситуация би бил: реална антикомунистическа революция, въвеждане на абсолютистка монархия, в българския случай според старите традиции начало с цар или хан-кан(а), кавхан и ичиргу-боил, парламент максимум със съвещатален глас при доживотно лишаване на всички комунисти, кадесари и доносници от избиратели права, образователен и имуществен ценз, съвет на великите боили, съставен от най-видни антикомунистически родове. Звучи наивно, утопично и може би дори комично, но решението е това и може би скоро ще стане реалност.

Хайде нека сега Ангел Грънчаров каже, че това е „опорна точка“ на КГБ.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебосткий пропагандист, мисленето на вас, путинистите, наистина е на нивото на това на цар Иван Грозни. Как пък в омразата си към свободата и демокрацията не стигнахте до нещо по-свястно, ами деградирахте до нивото на най-непросветената тирания. Как пък не сте способни на капчица въображение - дума по дума повтаряте опорните точки на КГБ и Кремъл?!

Анонимен каза...

Свобода ще има, но не и за комунистите, социалистите, кагебистите, кадесарите, простаците и примитивите и няма олигофрени да гласуват и избират олигофрени, които да определят съдбата на достойните хора. Откажете се и забравете догмите на либералната демокрация, виждате тя докъде се докара от криворазбран либерализъм.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, а вие от КГБ ли ще решавате за кой трябва да има свобода и за кой не трябва да има? :-) Ний тоз филм вече сме го гледале, таваришч! Таман точно така си беше по време на комунизъма. Как пък вий, комуноидо-кагебистите, не сте способни и на милиметър умствен прогрес?

Анонимен каза...

Нищо не разбирате и обиждате съмишленици, понеже не КГБ ще решава, а НИЕ антикомунистите ще решаваме и ние решаваме, че тъкмо за КГБ няма да има свобода, а за другите ще има.

Иначе аз открай време се учудвам на персоналните решения, респ. «кадровата политика» на комунистическите стратези, защото те не се стараят особено при разпределението нас ролите. Съвсем лесно е да си представим посткомунистическите политици с разменени роли, например Путин и Зюганов и Елцин или Борисов и Миков и Станишев и т.н. Нямаше никакъв проблем например някоя сегашна представяща се за «демократка» да беше застанала на мястото на Корнелия Нинова, а самата тя е да беше някаква лидерка на «десните» и тогава хората щяха да казват: абе аз ше гласувам за Нинова, само и само да не дойде (например) Кунева от БСП и т.н.

Анонимен каза...

Да де, ама собствените ми гени нещо никак не са като ваште... Повече приличам на турците, възможно е да има турска намеса в нашата фамилия, доста години ще е назад, но е очевидно...

Иначе защо имам тая агресия към бълхарите, и то не е от сега, ами още откакто бях на 16...

Еби го английския, но все пак тия BG същества там (in USA), и то в телевизия!! са толкова некадърни по английски, имат тежък акцент в ограничените си на брой думи които "знаят" и никой говорещ английски не мое да ги търпи, но теа мижитурки моля ти се... дават уроци по английски?!?...

Да се смееш ли, да плачеш ли...

Разбирам човек да мечтае, полезно е даже, ама да е тъп като задник не го разбирам...

Дето се казва на английски Прасетата ще полетят, а на български: Ще се подкваси морето... На 36-ти...

Но всичко е верно за гените, например една от теа мутри, една жена, е толкова комплексирана като типичен бълхарин, че постоянно се усмихва надменно и се дуе, нещо което никой народ на тая планета не прави, освен бълхарите... То жал да ти стане накрая...

Тя въобще не осъзнава къде се намира (in USA) и че хората не са като нея... Това не е емигрант, а менте, егати и пропиления живот... И са хиляди такива в Щатите, първо бяха комунистически мутанти - хранеха ги като бройлери с боклук, а сега са капиталистически мутанти - пак същото...

Бе едни глупави филипинци, които са злобни и зли като бълхари, по-добре се оправят от вас...

Даа, BG много прилича по манталитета си на Филипините, това е истината... Те все още имат червени партизани там по островите си, а вие пък си имате БСП...

Гледах Ламбо на конгреса им преди дни, тоя човек не е на себе си... Той мисли че още играе на всеки км. и побеждава ли побеждава... Тоя човек е за психиатрия... А тия мухъли го аплодират... Жалка история на дебилни твари...

================

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Коментарът ми е за казаното от кагебисткия пропагандист, усърдно проповядващ нихилизъм.

Таваришч, ако вие, "антикомунистите", мислите досущ като комунистите и правите абсолютно същото като тях (примерно, потискате свободата на тия, които не са като вас), то се пита на какво основание тогава се наричате "антикомунисти", нямаше ли да е по-логично да се наричате комунисти? :-)

Второ, има принципна разлика между автентичния десен лидер и комунистическото безличие, което има вождистки напъни. Ако това не сте схванал, тогава нищо не разбирате от политика...

Анонимен каза...

И в демократичните общества не бива да има свобода за враговете на свободата и демокрацията, останалото е криворазбран либерализъм, но Вие сте си либерал, а не консерватор, така че не се учудвам. В някоя стара демокрация Вие бихте били избирател не на дясна, консервативна партия, а на либерална и лява, например на социалдемократите, либералите или Зелените. Само в България поради разкривената координатна система и липса на нормален политически спектър сте за ДСБ, но автентичен консерватор вие не сте. Разбира се, може да си ляв либерал като Вас и същевременно антикомунист.

Аз не проповядвам нихилизъм, а ИСТИНАТА и тя за съжаление е, че с малки изключения в посткомунистическите страни ВСИЧКИ политици са безличия и марионетки на мафията, комунистите и тайните служби. Докато това не се осъзнае, ситуацията ще си остава безизходна, а ДСБ ще си остане маргинална партийка. Едва когато хората разберат, че ВСИЧКИ партии извън ДСБ са мафия, може да има някаква надежда. Иначе вечно ще се стига до комични въпроси кой все пак е по-десен, например дали Борисов или Калфин.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, никакъв консерватор не сте, ако под "консерватизъм" не разбирате консервиране на господството на кагебизма у нас. (Май точно това разбирате под "консерватизъм".) А какъв съм аз все пак аз ще реша, какви са моите убеждения - също, моля да не се изказвате от мое име. Пшете си само от свое име - и от името на господарите си, които Ви плащат да разпространявате путинската "правда". С таваришч Путин очевидно много недолюбвате демокрацията и свободата, което именно показва, че всякакви ваши претенции да сте консерватори са напълно безпочвени...