Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 16 октомври 2018 г.

Защо тия, които не обичат и не умеят да мислят, неминуемо се обезчовечават?


Веселин Делчев: Мисленето идва от неверието. Ако повярваш на нещо, че е така, няма какво да му мислиш.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Глупости на търкалета! Мислим не защото не вярваме, а защото благодарение на мисленето (употребата на ума) постигаме истината, но по друг начин, по друг път (а пък вярата е друг, коренно различен начин на постигане на същата истина, който обаче ни казва онова, което умът не може да постигне или да проумее).

Истините на вярата (постигани интуитивно, със сърцето) и истините на ума се допълват по превъзходен начин - и само така ставаме РАЗУМНИ! (У нас масово не се знае що е разум - по същия начин както не се знае и що е образование!)

Тия, които не обичат и поради това не умеят да мислят го правят не защото много вярват, а защото се започнали да се обезчовечават. (Без мислене, без съзнание човекът става скот!)

Интересно е, че у нас също така хептен не се разбира и що е това ВЯРА. Не може да се "повярва на нещо", това са идиотщини, единственият достоен предмет на вярата е Бог. Само духовно ощетените си въобразяват че могат да вярват "в/на каквото си искат", примерно в... човека, в доброто, в истината и пр.


Апропо, абсурдната "вяра" в откъснатия от Бога човек (т.е. в НИЩОТО) породи комунизма, най-страшното и кошмарно варварство, което историята познава. Комунизмът благодарение на тази абсурдна вяра в нищото успя да постигне тоталната деградация на човещината, пълно тържество, вакханалия на безчовечността.

Комунистът е античовек ("човек", ама без морал! - и без дух), т.е. нещо значително по-страшно от скот, звяр или хищник.

Виж: Проблемът „вяра–разум“ в историята на християнската цивилизация, Тодор Велчев (оттам са взети изображенията-схемите)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

гАд каза...

И всичко това базирано на идеята, че има бог :))

Анонимен каза...

"Само духовно ощетените си въобразяват че могат да вярват "в/на каквото си искат", примерно в... човека, в доброто, в истината и пр." Браво! Значи без да вярваш в човек, добро и истина можеш да вярваш в Бог. Без да търсиш човещина, доброта и истина ... Вярата е вид търсене. А започваш в началота, че "Мислим не защото не вярваме, а защото благодарение на мисленето (употребата на ума) постигаме истината" Писанията Ви са пълни с противоречия.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Пак сте ме разбрал "превъзходно", няма що! :-) Преди да търсите "противоречия", се опитайте поне малко да разберете какво Ви казвам. (Апропо, мисълта "Противоречието води напред..." принадлежи на философа Хегел и е доста популярна, не сте ли я чувал?!) Но стига да да поискате да се обучавате в мислене, съм готов да Ви помагам... виждате, съвсем безкористно (и безплатно) го правя от доста време вече...

Анонимен каза...

Драги ми Грънчаров! Хегел говори за противоречия надруго ниво - между явления, фактори, различни обекти. А при тебе противореченето е в самата ти мисъл. С тебе съм на голяма аванта. Ще черпя.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Ваша милост много изтънко разбира Хегел, бравос! Само дето това, което си мислите, че твърди Хегел, няма нищо общо с истинското му разбиране. Противоречието в областта на мислите води до умствен прогрес. "Непротиворечиво" "мислещите" като Ваша милост явно по тази причина нямат и никакъв прогрес в умственото си развитие. Та значи заслужава си да черпите по този повод. :-)

Анонимен каза...

А замисли ли се човек , какво е сигурно в момента!? Може би ,че той вече е отминал?

Lubomir Nikiforov

Ангел Грънчаров каза...

Замисли ли се човек, започне ли човек да мисли (и то истински, т.е. пълноценно), ползите са огромни. Тогава човек почва да разбира. И тогава главата му няма да е пълна с тъпи и банални "мисли". Мисленето на мислещия е плодовито, т.е. то непрекъснато ражда нови мисли, идеи, истини. Прекрасно е човек да не е със скопена, импотентна мисъл. Импотентните в мисленето хора на тази основа стават и крайно злобни. Защото завиждат на тия, чието мислене не е безплодно.