Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 януари 2019 г.

Писъмцето ми до Мартин Карбовски


Здравейте, драги г-н Карбовски,

Предаването Ви за г-н Т.Теодосиев ме впечатли и провокира да направя свой отзив във видеоформат: 

Покана за дискусия: Моята алтернатива, противопоставена на тезата на журналиста Карбовски и на учителя Т.Теодосиев


Аз също като г-н Теодосиев съм учител, но за разлика от него по метафизика (философия) - и гражданско образование. Въпросите, които осветлихте в разговора си с г-н Теодосиев, са в центъра на моите занимания - и по тази причина не можех да не реагирам. Моето разбиране обаче се различава твърде много от вашето, разбирането ми е алтернативно на вашето (с г-н Теодосиев). Това е добра предпоставка за една възможна плодотворна дискусия с него (и с Вас - като противници на либерално-демократичния подход!). Между другото моята история - като нетипов учител (учител-немижитурка) - е твърде родствена с неговата (въпреки различията във възгледите и подходите ни). Което нещо показва: системата не понесе и него, и мен. Вкратце можете да се запознаете с моята не по-малко многозначителна история от ето този документ: 


Ако темата за това какъв е верният и съвременен подход в образованието (с оглед излизането от катастрофата в българското образование и училище) Ви вълнува, съм готов да участвам в дискусии по този въпрос било с г-н Теодосиев, било с някой друг образователен деец, било с Вас самия. (За информация: с моите разбирания по реформата на образованието у нас можете да се запознаете в моите книги, те са публикувани - освен в хартиени издания - и онлайн.)

Всичко добро Ви желая!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Нядявам се няма да ми се сърдите, Грънчаров, че сторих следното: Когато прочетох писмото ви до Карбовски, препратих му някои ваши постове от блога ви, в които го наричате по най-различни интересни начини: платен писач, "селяндур" (това вероятно много ще му се хареса) и прочие още по-големи приятности. Чудно защо в писмото си до него не го наричате така, а проявявате притворство и лицемерие.
Аз обаче прецених, че ще е по-добре той да знае истината. Та затова му препратих вашите епитети за него - архивирани, разбира се, за да не можете да ги изтриете.

Поздрави.

Ангел Грънчаров каза...

Чудесно сте направила, другарко! Бравос на Вас! Ний във Вашите способности не се съмняваме изобщо. Ний добре знаем, че всекидневното писане на доноси е Ваш начин на живот. Само имаме към Вас една препоръка: да не измисляте сама "обидите", които уж ний сме били отправили към съответното лице, нали става? Ето тия квалификации, дето сте благоволила да напишете, а именно "платен писач, "селяндур" и пр. приятности" забелязваме, че сами сте си ги изобретила, нашият стил на изразяване е значително по-богат, ний така тъпо не се изразяваме, тъй че те не могат да са писани от нас. Не е зле също и на нас да изпратите доноса си, та да му окажем съответните почести. Можем да го публикуваме тук, в блога. Ний сами не помним вече как сме наричали г-на Карбовскаго, ето Вие ще ни направите услугата да ни напомните. Ний значително повече от Вас, другарко, уважаваме истината. Понеже сме философи. Приятно писане и съчиняване на поредния Ви донос!

Анонимен каза...

Няма какво да ви пращам, защото съм пратила само неща, писани от ВАС. От мен има само едно изречение в началото - че препращам постове от Вас, човекът, който му е изпратил днешния имейл, в които могат да му бъдат интересни с това, какво сте писали за него.

Всичко друго е ваше. :)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие картотека на моите публикации ли си правите? :-) Как успяхте да намерите така бързо всичко, което съм писал за Карбовский?! Нищо де, пратете линкчета, аз самият съм силно заинтригуван да разбера какво съм писал за него...

Ангел Грънчаров каза...

А и много обичам да чета Вашите доноси и компромати, те са направо литературни шедьоври! :-) Ценя Ви като писателка...

Анонимен каза...

Много слагаческо, нещо като историята с пловдивския духовен водач?