Представена публикация

Ще се намери ли благодетел, който да помогне да спасим списание ИДЕИ?

Списание ИДЕИ , което издавам от 12 години, е застрашено да умре поради крайната бедност на издателя му, моя милост, учител по философия, ...

неделя, 18 април 2021 г.

Как путинско-комуноидните свине се отнасят към философа Имануел Кант?


Публикацията със заглавие Дали пък все пак не е възможна някаква изненада относно причастността на академичната общност на ПУ към... академизма? раздвижи духовете и дежурните комуноидни оплювачи в блога ми се активизираха (разбира се, най-грозните "академични" плювни се наложи да ги подложа на нравствена цензура, щото са направо гнусно-вулгарни и цинични!); ето все пак "най-културната" храчка, която ми отправи дежурният по блог путинофил:

Бачо Кольо каза: "Чел съм, че някога, преди три века, никому неизвестният тогава философ Имануел Кант писал писмо до всерусийската государиня и самодържица императрица Екатерина Велика (тогава, както, прочее, и сега пруският, немският град Кьонигсберг бил в състава на Руската империя) и коленопреклонно молел да бъде назначен за преподавател, доколкото си спомням, по логика (в това последното не съм сигурен)." 

Даааа, Грънчаров, за стотен път демонстрираш нищожната си историческа култура! Когато Екатерина Велика става императрица, Източна Прусия вече е върната в състава на Прусия. И това го сторва Петър Трети, злощастният съпруг на Екатерина. А прошението на Кант е до императрица Елисавета Петровна, лелята на Петър Трети. Ама карай да върви! 

Ангел Грънчаров каза: Голем праз, таваришч Колю, че императрицата е Елисавета, а не Екатерина! Все са руски тиранки, към които ти явно изпитваш дълбоко преклонение - и затова тъй старателно си изучил биографиите им. 

Никакво значение нема името на императрицата, явно пак ти убягва същината на проблема: на великия Кант се е наложило да се моли на някаква си там руско-имперска окупаторка за професорско място в университета, което значи, че властта тогава не е зачитала и университетската автономия. 

Апропо, виж на каква идиотщина са способни твоите тъй любими руско-путински дебили: Конкурс за име на летището в Калининград е вероятната причина за оскверняване на гроба на КантКак ти звучат думите на путинския тъпанар, именно главнокомандващия Балтийския флот вицеадмирал Игор Мохамедчин. Пред подчинените си той обяснил защо не трябва да гласуват за философа с думите: „Това е човек, който е предал родината си, който се унижавал и е пълзял на колене, за да му дадат катедра в университета, за да преподава там. Писал е някакви непонятни книги, които никой от тук присъстващите не е чел и никога няма да прочете“! Невероятен тъпанар е тоз путинец, нали? Сега ще се възмутиш ли малко, тавариш нашенский путинецо?

Ето и по-голям откъс, за да се схване и контекстът:

В края на ноември гробът, паметникът и къщата на Имануел Кант в Калининград бяха залети с боя.  

Личността на починалия през далечната 1804 година Кант – автор на „Критика на практическия разум“, „Критика на способността за съждение“ и  „Критика на чистия разум“, които са считани за стълбове на съвременната западноевропейска цивилизация -  предизвика бурни страсти, след като местни жители предложиха летището в града да бъде кръстено на името на легендарния философ, изтъкна кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

Инициативата е част от протичащата в момента кампания „Великите имена на Русия“, чиято цел е да бъдат избрани имена на значими личности, на които да бъдат кръстени летищата в страната. Практиката е позната в света и примери са летище „Шарл дьо Гол“ в Париж, "Джон Кенеди“ в Ню Йорк, „Леонардо да Винчи“ в Рим. За летище „Храброво“ край Калининград обаче имало и други предложения - императрица Елисавета Петровна и съветските военачалници от времето на Великата отечествена война ген. Иван Черняховский и маршал Александър Василевски, обясни Григоров:

„Имаме немски философ, руска императрица и двама съветски висши офицери. Списъкът с кандидатите изглежда повече от достоен. Присъствието на Кант в този списък обаче разгневи главнокомандващия Балтийския флот вицеадмирал Игор Мохамедчин. Пред подчинените си той обясни защо не трябва да гласуват за философа с думите: „Това е човек, който е предал родината си, който се унижавал и е пълзял на колене, за да му дадат катедра в университета, за да преподава там. Писал е някакви непонятни книги, които никой от тук присъстващите не е чел и никога няма да прочете“.

Мохамедчин обаче очевидно познава моменти от биографията на Кант, констатира Григоров и припомни, че през 1758 година руснаците превземат за кратко Кьонигсберг и тогава Кант е изпратил писмо до тогавашната императрица Елисавета Петровна:

„… В което коленопреклонно засвидетелства верноподаническите си чувства към нея и я моли да му повери катедрата по логика и метафизика в местния университет. Философът завършва писмото със следните думи: „Замлъквам в най-дълбоко унижение, най-верноподанен роб на Ваше императорско величество“. ...

... По време на гласуването Кант за известно време е водил в надпреварата, но при окончателното преброяване на първо място се класирала императрица Елисавета Петровна - същата към която се е обърнал Кант с писмото си. Маршал Василевски е останал втори, а философът е заел почетното трето място. ...

... Говорителят на готическата катедрала в Калининград, където е гробът на Кант, е категоричен, че за мислещите хора философът не е гражданин на определена страна, а по-скоро личност от планетарен мащаб.

Ръководителят на философския департамент в Балтийския федерален университет „Имануел Кант“ казва, че четящите хора в Русия са запознати с трудовете на Кант и намират в тях ценности, които са нормални за всяко модерно общество, включително руското.

Студент от местния университет – Михаил Шипилов - е предложил във Фейсбук нещо като демонстрация в подкрепа на Кант, след което е бил разпитван от полицията. 


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

18 коментара:

Анонимен каза...

Не е така, аз не споря с теб защото не намирам за какво... Не виждам грешка в мисленето ти, освен че си бос по Библия и забравяш да се молиш на Бог... Но не си свещеник, я...Яд ме е на Запада само...Нахални са, Русия нищо не им прави в момента, те - санкции...Искат пак да имат надмощие както през Студената война, защото тогава комунизма беше затъпил Изтока и те се пъчеха...Е, това свърши, света порасна, никой не слуша Щатите и ако забелязваш напоследък драпат като клоун да наложат своята гледна точка, кат някакъв тъп бандит...Но тъпчото ще бъде цапнат по китарата, това знам аз...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Нищо не прави тъй милата ти Русия, тъй ли? А кой по най-подъл начин завладя и откъсна от Украйна Крим? Кой се мъчи да откъсне части от Източна Украйна? Това "НИЩО" ли е за теб, путинско зомби? Не ми говори за Христос, лъжливецо...

Анонимен каза...

Не искам света да е еднакъв, напротив, Китай и Индия са явление, те не мислят като Запада... Дори Турция не е Запад и има по-трезво мислене, което ако разбираш турски, басирам се, ще ти хареса... Само посочвах какво комунистите правеха - те, верно изчистиха обществото от спекуланти и измамници, уравниха всичко и... обществото умря, ти и аз знаем комунизма как уби всичко живо...Просто Русия има силен държавен капитализъм заради оръжията (Германия е същата през 1939), но не може да контролира частния бизнес, виждаш Роман Абрамович какви милиарди отмъкна, направи ли му някой нещо? Путин не може да командва както му се иска... Дори беше помилвал... милиардера Ходорковски (дето май емигрира, не ми се чете за тоя). Сина на когото, Павел, живее в Щатите.Не можеш да ги командваш руснаците, не е тоталитаризъм, убягва ти новата ни ера... Ню Ейдж... Имат задължителна армия, но нима Израел няма? Че е и по-тежка службата в Израел, отколкото в Русия, защото ги и убиват.А, ето това е зa критикa - не приемаш новата ера, та путинизъм я наричаш, та не знам какво - а то си е един кьопав балкано-руски капитализъм, но не се бой, погледни турското ниво, яваш и айляк, какво искаш... Те са си те, инфлацията им е като руската...Капитализма не е нещо подредено, точно обратното е... Хич не вярвай на градинките и пейките, никой не сяда на тях...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Така е, капитализмът е разнообразен, но това не променя факта, че същината му е една и съща. Единство в многообразието е девизът на Европа. Путин командва руснаците чрез пропагандно-идеологическо промиване на мозъците, чрез злотворно индоктриниране, т.е. чрез зомбиране. Зомбито нема разсъдък и не вижда това, което пред носа му - и се отдава на тъпи имперски мании и паранои. То е масова психоза, масова психопатология...

Анонимен каза...

Не мога да плача, защото момченцето Путин го впрегнаха в капиталистическата машина и сега яде тази "свобода" също... Затова и ще се разболее, тежка е тая машина и убива... Погледни как се състариха Обама, Бил Клинтън а и Бой Бор също...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Путин разбира от свобода колкото магарето - от военна музика.

Анонимен каза...

Ти по-добре виж в САЩ какво правят със статуите на историческите си фигури.

Ангел Грънчаров каза...

И какво правя със статуите на философите си в САЩ, другарко? Оставете "историческите фигури", сега говорим за отношението към философите? И защо намесихте САЩ? Тук говорим за Русия.

Анонимен каза...

В русия уважението към историята и свободата е значително по-голямо, отколкотов САЩ. Другарю.

Ангел Грънчаров каза...

Дърдорите глупости, другарко. В Русия изобщо не знаят що е свобода. За вас, комуноидите, свободата е "робство", а робстеото - "свобода" .

Бачо Кольо каза...

"Голем праз, таваришч Колю, че императрицата е Елисавета, а не Екатерина!"

Ниската ти историческа култура, некореспондираща с прекомерните ти претенции не е голям праз, ни малък.
Ама все пак е обидно, ти си випускник на Ленинградский ордена Ленина университет имени Жданова.

Ангел Грънчаров каза...

Тъй настойчивия ти извод, таваришч Колю, относно моята "ниска историческа култура" (на основание на една съвсем незначителна грешчица!), показва единствено комплексираността ти пред моя скромна милост. Разбира се, не можеш да си дадеш сметка за това щото си завладян от съответната негативна емоция (дължаща се на чисто политическата ти озлобеност спрямо мен!). Между другото неумението да се различава съществено от несъществено е признак на неинтелигентния, на немислещия човек. Отдаващият се на разни тъпи емоции човек е с ощетена, с непълноценно живееща душа.

Бачо Кольо каза...

"Тъй настойчивия ти извод, таваришч Колю, относно моята "ниска историческа култура" (на основание на една съвсем незначителна грешчица!), показва единствено комплексираността "


Глупости! Поне 50 пъти съм те хващал, че си скаран с историята.

Ангел Грънчаров каза...

"Хващал" си ме, ама друг път. Твоето "хващане" за мен е кимплимент - при изкривеността на тъй зомбираното ти путиноидно-комуноидно съзнание. Ти самият живееш в приказен комунистически свят, нямащ нищо общо нито с реалността, нито с историческата действителност. Ама се напъвай да се перчиш с "историческите си познания" - щом това успокоява поне малко напрежението на тъй комплексираната ти по моя адрес комуноидна персона...

Анонимен каза...

Губите си времето с тоя дървен философ Бачо Кольо! Тоя образ си живее в своя измислен комуноиден свят, застинал някъде в епохата на крайцера Аврора. И главата му е пълна с петолъчки, сърпове и чукове.

Бачо Кольо каза...

"Анонимен Анонимен каза...
Губите си времето с тоя дървен философ Бачо Кольо! "

За какъв спор става въпрос, г-н Анонимнико?
Става въпрос за елементарно незнание, демонстрирано за кой ли път от Грънчаров.
Бъди здрав!

Анонимен каза...

Крим е руски, проста работа... Както Македоня е българска, но безсилните байганьовци от двете страни се кълват кат кокошки - щото нямат руската сила, а са робчета на "великите" сили...

Турция обаче има сила, както и Русия - те не слушкат директиви от Брюксел, а Аллах спаси Турция от глупостта да кандидатства за Европа - тъпоумната Франция я спаси, Ердоган трябва да даде дарове на Франция, а не да се сърди как го рисуват некакви парижки абдали...

Останалото на Балканите е паплач...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Крим е руски, тъй ли? А България също е руска, тъй ли? Затова ли копнееш руснаците да ни завладеят пак, за да ни "оправят", тъпанарино-русофил?! (Нас да ни завладеят руснаците и да ни порусначат, да ни тиранизират, а ти от Австралия да ни гледаш сеира и да ръкопляскаш, ала без да идваш тука, тъй ти, гадна руско-комуноидна гнидо?!) Слушай бе, тъпчо, като ни завладеят путинците, нали България моментално ще се осее с руски смръдливи комунистически нужници, и тогава ти защо избяга навремето от това, което беше комунистическа България, та нали тия избяга от същата тази смръдня бе, умнико?!