Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 септември 2010 г.

Защо сме най-самоунизения - и самоунижаващ се непрекъснато! - народ

Във връзка с някои спорове (Виж статията Ако Русия не ни беше "освобождавала", България сега щеше да е съвсем друга: силна, достойна и богата европейска нация и също така Позор: Първанов грозно се погаври с великия подем на българския дух при Съединението!) около 125 годишнината от Съединението, унизителната за европейското ни самочувствие реч на президента Гоце Първанов пред паметника на Съединението и назрялата потребност да преоценим някои толкова коварни и лъжливи митологеми за нашата история препубликувам една моя статия, писана преди години - и даваща някои по-различни отговори от ширещите се в масовото съзнание, но затова пък толкова тривиално-банални представи за нашето минало; ето сега и текста на самата статия:

Таз свобода нам не ни е дар!

Това са думи на народния поет Иван Вазов. Припомням ги във връзка с наближаването на 3 март. Една дата, която ни беше наложена за “национален празник” по същия начин, по който преди “национален празник” ни беше… 9 септември. Просто едните “освободители” бяха заменени с други - тъй да се каже де, щото те са си пак същите!

Същината обаче, разбира се, не се промени: националното самоунижение продължава. И дума не смеят да издумат нашите “русофили” на какво основание тази дата беше изтипосана за “национален празник” и особено какво символизира тя. Да знаят всички кому дължим “свободата” си ли? Да сме вечно благодарни на “освободителите” си ли? Или вечно да сме обвързани дори и емоционално с тираничната империя на североизток, от която добро не сме видели?!

Защото ако на един народ му се втълпява, че свободата му била “подарена” от “братушките”, това означава никога този народ да не осъзнае, че по принцип свобода не се “дарява” или “дава”, тя се взема! Ето защо ние още не сме си взели свободата от нашите “освободители”. "Тоз, който ще ни освободи, той ще да ни и пороби!", е написал Левски. Е, явно още сме си робски народ, щом не усещаме срама…

Руските войски не са дошли тук нас да ни “освобождават”, защото самите руснаци тогава в пределите на самата Руска империя са били по-големи роби от нас. Дето уж сме живели в страховитата Османска империя. Не може роби като руснаците някому да даряват… свобода: те ако знаеха какво е свобода първом себе си да бяха освободили. Писано е, че когато руските войски тогава минавали през китните наши градчета и села, руснаците се дивели и говорели: от какво идем да ги освобождаваме, та те си живеят по-добре от нас?! Припомням, че руснаците са живели тогава още в села със сламени покриви...

“Цар Освободител” се зове императорът Александър Втори не защото нас ни е “освободил”, а защото той е подписал някакъв указ уж за “освобождаване” на руските крепостни селяни. Които са били именно по-големи роби и от нас. И са си останали роби и след указа му, и си остават роби и досега: руснаците винаги са си били роби на Държавата. Там изобщо не знаят какво е това свобода. Никога не са я усетили самите те, не знаят какво е това чудо, как тогава нас да са били “освободили”?! Айде де! Колкото ни “освободиха” на 9 септември, толкова са ни освободили и на 3 март: освободиха ни от самата свобода! За 9-ти септември сега всички уж вече разбират, че това не е било никаква свобода.

Но за 3 март до такава степен изкривеното ни национално съзнание пречи, че сега само малцина проумяват каква е била онази тяхна “дарена свобода”. А каква е била си личи от поведението на Руската империя по повод на нашия си подвиг по Съединението: Русия е против него и апелира за влизането на турски войски. Като не може да подскокороса турците, праща да ни забият нож в гърба сърбите. Нали знаете всички тази история? Могат ли “освободители” да постъпват така подло? Ясно е, че не, ето защо руснаците не са ни никакви освободители.

Руските войници, осеяли с костите си България, са умрели не за българската свобода, а за имперската експанзия на Русия към проливите. Това е вечната руска мечта за Москва като “Трети Рим” и за Русия като “Втората Византия”. Това е историческата истина и е крайно време да я проумеем - за да престанем да се самоунижаваме повече. Покрай другото България още тогава е окупирана от Русия, за да бъде правена и превръщана в “Задунайская губерния”. Много московско злато е инвестирано тук, у нас, за да може руснаците да си отгледат вярна “пета колона” - това са нашите “русофили”. И до ден днешен си личи, че това злато не е отишло мърцина или напразно: все още Русия си има свои хора на възловите постове на властта у нас.

Ето, в наши дни Русия официално обяви, че ще прави България “руски троянски кон в Европейския съюз”. Нашите управници, като се почне от Гоце та се стигне до Сергей Дмитриевич и “другаря” му Овчарович направиха всичко, което е по силите им, за да ни обвържат с авторитарната империя на самодържеца Путин. Дали го правят ей-така, от глупост, или пак руски пари са купили тяхната преданост? Не знам, това е тест за упражняване в мислене. Не че нашите русофили не са си мекерета, но чак такива глупави мекерета, предполагам, не са…

Горката наша България беше спасена от руската експанзия след “Освобождението” както от младия ни княз Батенберг, а после и от княз Фердинанд, така и особено от нашите апостоли, като се почне от Захари Стоянов, та се стигне до великия Стамболов. На тях трябва да се кланяме за българската свобода, а не на руснаците. Защото Батенберг загуби короната си заради гневната на българския подвиг Русия-”освободителката”, а пък Стамболов даде главата си, бидейки посечен от ятаган. А ръката, която е държала ятагана, явно е била вдъхновена от руско злато. Такива са нашите “освободители”, кланяйте им се, колкото си искате, аз на такива не се кланям…

Днес с един приятел си говорехме за ей тия неща. Човекът е мислещ и също не се поддава на колосалната дезинформация около нашите “братя-освободители”. И знаете ли какво ми каза той? Каза ми нещо, което мисля, че уцелва точно в десятката. Той посочи към “паметника на Альоша”, който извисява снагата си с шмайзер над цял Пловдив и рече: “Докато ето това чудо не бъде съборено, няма да има българска свобода и добро да не чакаме!”.

Прав е човекът, и аз мисля така, но той го каза най-добре. Но на мен ми се струва че ни е нужно и още нещо. Трябва да избием от главите си тъпите фантасмагории около нашите “братя-освободители”, които повече от век са тровили живота ни. Те са по-жестоки и от бетонно-каменния колос, извисяващ се над Пловдив. Който е стотици метри по-високо от паметника на Съединението - увековечаващ подвига на народа ни, сам извоювал свободата си.

Този факт като най-точна метафора показва колко слабо ценим самите себе си и колко несправедливо възвеличаваме “братята”. И по тази причина празнуваме за национален празник 3 март, а не 6 септември. Е, и двете дати уж ценим, но това е само колкото да заблуждаваме самите себе си, то е за димна завеса за пред простодушните. Альоша стърчи над цял Пловдив, а пък паметника на Съединението е натикан долу, до автобусите, в прахта. Вместо да си разменят местата поне, ама кога ли ще стане и това?!

Ами ще стане, но от нас зависи, ала мнозинството от нас се оставя да го приспиват с умилителни приказки. От рода на тази за “нашите двойни освободители”… По тази причина бутването на Альоша и подобните нему паметници явно няма да стане скоро - нищо че сега претендираме че вече сме сред най-достойните народи на Европа. Но освен че сред тях сме най-бедни и най-недостойни. И най-самоунизени и самоунижаващи се непрекъснато сме, за жалост. Ето в това ни е големия проблем, не в друго…

(Забележка: Това есе съм го написал на 2 март 2007 г. и нямам причина да променя и една дума в него. А пък който се интересува повече от историческата истина около датата "3 март", нека да прочете поне тази публикация: Какво загуби България на 3 март 1878 година. Две политнекоректни мнения. Оказва се, че основанията за обявяването на 3 март за "национален празник" са крайно съмнителни, до такава степен, че този ден неизбежно се превръща в ден на националното ни самоунижение. Впрочем, горната статия влезе в книгата ми БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА с подзаглавие Идеи за нашата философия на живота, историята и съвременността, издадена от изд. ИЗТОК-ЗАПАД през 2007 г.)

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО СРОДНИ ТЕМИ:

Велик, ала и много тъжен ден на българската свобода и независимост

Защо "най-свестните у нас ги смятат за луди"? И защо масово почитат безчестните?

Днес Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни

Да живее свободна и независима България!

Да живее свободна, демократична и европейска България! и още много други, които можете да намерите в моите блогове, лекции и книги.

13 коментара:

Ursus Major каза...

Е**си глупостите!

Анонимен каза...

Таваришч, какво ли означава туй твое сърдечно стенание?! Боли ли от истината, таваришч?

Анонимен каза...

липсата на частна собственост е липса на свобода.

Ursus Major каза...

А кой те е излъгал, че говориш истината, Грънчаров? А и е странна тая твоя истина, при полжение че си завъшил в Ленинград? С "отвращение" ли завърши?
Заради такива сексуално неориентирани безгръбначни като теб в Русия (с основание) ни подхвърлят - "Ако не бяхме ие, още щяхте да говорите на турски".
И понеже си философ, чичо, можеш да си философстваш колкото си искаш по темата колко зло ни е сторила Русия, но за твое сведение - докато Русия е "подтиквала" (казано, ама недоказано) Сърбия да ни нападне след Съединието, Австро-Унгария направо си е пратила нота да спрем настъплението към Белград, за да не срещнем австрийски войски.
Що за нация са руснаците, дали са потомствени или направо генетични крепостни мужици е тема мноооооого дълъг разговор, но интелектуални пигмеи като теб, Грънчаров, могат само да си развиват логореята по темата. Иначе хора като теб много ги бива да развиват дитирамби по темата "Ако не беше Русия как хубаво щяхме да си се освободим сами" при положение, че сърби и гърци вече са били свободни почти 50 - 60 години. И затова и те ни се присмиват днес. Че от целите Балкани след нас са се освободили единствено Албания и Македония, ако можем да говорим за освобождение на последната. Само че дори и Историята, която всеки чете както дяволът Евангелието, дори тя не признава условности: "Ами какво щеше да стане, ако...".
Зщо не поразсъждаваш по темата защо Чърчил ни даде на руснаците; защо Австро-Унгария не обяви война на Османската империя заради нас; защо Британската империя не ни освободи; защо Европа не се обедини и не изпрати кръстоносци да ни освободят? Виж колто теми за размисъл ти подхвърлям, действай.
Много те бива да се обясняваш колко бил тежък комунизма, какъв живот сме живели; лижеш гъза на американците (ако това са ти идеите, дето пробутваш във великото си списание!) без да си даваш сметка, че американците по време на комунизма създадоха КОКОМ, че имаше ембарго върху технологии и оборудване за нас, съответно - мизерното ни съществуване беше допълнително усложнявано. И докато ние бяхме "лошите", китайците се оказаха "добрите" комунисти. Май демокрацията и правата на човека отстъпват на заден план в ценностната система на демократите, когато става въпрос за пари и бизнес.
Като драснеш следващия ти пасквил по адрес на Путин, отдели малко внимание и отговори на следните въпроси: добре де, Запада не го ли вижда що за диктатор е Путин? Защо правят бизнес с него, защо го подкрепят? Само с едо врътване на кранчето Путин е в състояние да свали всяко едно правителство в Европа - за съжаление е така. От другата страна са американците и техите "бомбардировки за демокрация".
Защо трябва да избирам едните и да отричам другите, когато и двете са един ол дренки?

Ангел Грънчаров каза...

Комунистът и комунизмът, комунистическата бесовщина, комуноидността се познават най-добре, най-категорично ясно по антиамериканизмът - и по русофилството. Антиамериканизмът и русофилството се отнасят като дупето и гащите, като е спорно само кое е дупето, кое са гащите :-) А изостаналата с векове Русия, изостанала във всяко едно отношение, особено пък в областта на демокрацията, може да се сравнява с Америка по същия начин, по който жабата може да се сравнява с коня; нали знаете, като видяла жабата, че на коня слагат подкови, и тя вдигнала крак! Хубавото е, че комуноидът "Ловец на врабчета" си показа мизерната комунистическа същност - и си изля душата. Хайде сега иди да празнуваш 9-ти септември, нали сте в навечерието на празника си, таварищи? Мръсни национални предатели сте вие, комунистите и комуноидите, заради вас България е на това дередже - изостанала като Русия на векове от модерния цивилизован свят.

Анонимен каза...

Коментари в СВЕЖО.НЕТ

1.
Segmadis
около 7 часа

абе...така си е наистина...

2.
magiiko
около 7 часа

хаххаах

3.
InterTravelService
около 7 часа

4.
DANGERZONE
около 7 часа

да не е лъжа

5.
BetaTours
около 7 часа

Не е

6.
BG-LifeStyle
около 7 часа

манталитет

7.
MnogoZle.com
около 6 часа

8.
Earendil
около 6 часа

Сбъркано чувство за малоценност... за щастие не страдам от такова, и никой българин не трябва... поне от тези, които познавам!

9.
pan_Zdimek
11 минути

10.
pan_Zdimek
9 минути

не само подкокоросват сърбите, но и изтеглят командния офицерски състав. Сигурен съм, че после мнооооого са съжалявали за това

Ursus Major каза...

Г-н Грънчаров,
Защо бе, аджеба, русофилите да са национални предатели, а русофобите да не са?
Зададох ви няколко въпроса - освен дежурния залп от комуоноидни определения отговор нямаше. Няма и да има, какво мога да очаквам от умствения багаж на човек, завършил в СССР?
В тази връзка - като сте толкова пострадал от комунистическия режим, как ви пуснаха да следвате в СССР? И не разбрах - с "отвращение" ли учихте там?
И разликата между мен и вас не е във възприятита иценностите - вече съм убеден, че моята ценноста система е по-съвършеа от вашата. Разликата е в дребното обстоятелство, че аз си служа с факти, а вие вместо факти изполвате елементарни и първични квалификации - "комуноиди", "таваришч" и др. от и без това оскъдния ви речников запас.
Прочетете хубаво какво пише в историческите книги за Сръбско - българската войа. Вижте представител на чия империя е посетил Главната квартира на българската войска с ултиматум да се спре настъплението към Белград и тогава плямпайте на килограм.
Пардон - няма да спрете да плямпате, това ви е препитанието.

Ангел Грънчаров каза...

Да спориш с комуноид е все едно да преливаш от пусто в празно; той не чете какво му се казва, той си знае все едно и също - и като латерна го повтаря.

Русофилите са национални предатели, понеже продават България на Русия за шепа рубли. Много ясно защо са предатели. Русофобите защищават България от имперските посегателства на Русия и затова са патриоти; елементарно е, червени ми Уотсъне :-)

Ursus Major каза...

Разликата, Грънчаров, е в посоката, от която получавате своите 30 сребърика. Или западните сребърници са по-истински от източните? Иначе можете да се биете до посиняване в гърдите как защитавате България от имперските домогвания - не е спял газта Путин, не сте увехнали.

Анонимен каза...

панславизма е заработил от иван грозни.унищожили са ни националната памет,гордост-руски монаси са укрили книжнината ни от манастирите,русия плаща на п. мутафчиев и др. историци за да напишат поръчкова история,археологическите находки от великите българии са унищожени.влезте в сайтовете на татаристанци,за да научите повече истини.паисий затова пише история ,но не славянобългарска,а българска.пак по поръчка на русия е променено заглавието.това може би е най-пагубното за българия-лишили са ни от нациионална гордост.

Анонимен каза...

четете преселение в русия от г.с.раковски,писано 1861г.

Анонимен каза...

ЧЕТЕТЕ ПРЕСЕЛЕНИЕ В РУСИЯ ОТ Г.С.РАКОВСКИ,ПИСАНО ПРЕЗ 1861Г.

Анонимен каза...

ПРОЧЕТЕТЕ В БЛОГА НА МИНЧО СПАСОВ МАТЕРИАЛА"ЕМАНАЦИЯ" И ПО-ТОЧНО ДИАЛОГА В КОМЕНТАРИТЕ.ЗА МЕН-ВЕНИ,БЕШЕ МАТЕРИАЛ ЗА РАЗМИСЪЛ.